'GEMEENTEBESTUUR MOET INGRIJPEN'

Balans laakt 'intimidatie' bij Liempdse plannen


HENK VAN WEERT

De wijze waarop bewoners van zowel de Boxtelseweg als de Savendonksestraat op dwingende wijze worden benaderd bij plannen in hun buurt is 'intimiderend'. Dat stelt de gemeenteraadsfractie van Balans in een brief aan B en W. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen wil weten waarom het Boxtelse college niet heeft ingegrepen.

Zowel bij het nieuwbouwplan Zonneweide West (Kerkheiseweg) als voor het natuurproject aan de Savendonksestraat werd omwonenden door de ontwikkelaars weinig ruimte geboden voor een andere mening. En van bereidheid tot een open gesprek met elkaar was al helemaal geen sprake, stelt Balans.

,,Jammer dat deze praktijken angst bij onze inwoners veroorzaken. Samen open en constructief het gesprek aangaan tussen initiatiefnemers en omgeving leidt tot een beter plan en waarschijnlijk ook tot een breder draagvlak. En daardoor een grotere kans op realisatie", schrijft Balans aan het dagelijks bestuur van de gemeente. Dat wilde deze week niet reageren op de brief.

'NIET BUITENSLUITEN'

Balans vindt dat het college ervoor moet zorgen dat in beide situaties bewoners of ondernemers uit de buurt niet langer worden buitengesloten en aan tafel worden gevraagd om mee te praten. Bij eerdere kritiek op de gang van zaken meldde wethouder Peter van de Wiel al dat zelden zoveel overleg is gevoerd als over het bouwplan aan de Kerkheiseweg. De projectontwikkelaar van Zonneweide West heeft niet gereageerd op een verzoek van de redactie een mening te geven over de aantijgingen van Balans.

Ger van den Oetelaar, projectleider van de plannen van Ark Natuurontwikkeling voor de Savendonksestraat, reageerde deze week wel. Hij zegt zich niet herkennen in de beschuldiging van intimidatie. ,,We hebben met iedereen gepraat. Écht, er is geen andere club volgens mij die meer aan omgevingsdialoog doet. Maar je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken." Van buitensluiten is in de ogen van de projectleider dan ook geen sprake.

NIET GEPAST

Van den Oetelaar, in het verleden wethouder van Combinatie95 en daarmee voorganger van de huidige portefeuillehouder Van de Wiel, vindt de actie van Balans 'niet gepast'. ,,Het had de partij gesierd als ze even naar me gebeld hadden."

De projectleider, lijstduwer van zijn partij bij de gisteren gehouden gemeenteraadsverkiezingen, kan de brief ook niet rijmen met de woorden van Balans-lijsttrekker Van Alphen dat haar partij de 'scherpe kantjes' in de manier van communiceren heeft gehaald.

Overigens zijn lang niet alle buurtbewoners van de Savendonksestraat tegen de plannen van Ark Natuurontwikkeling. Diverse families laten aan deze krant weten er wél positief in te staan.