JBZ: ruim kwart meer IC-bedden

De landelijke uitbreiding van het aantal intensive-carebedden heeft ook gevolgen voor de capaciteit in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Dat heeft voortaan 26 in plaats van twintig IC-plaatsen beschikbaar.

De zes extra bedden kunnen worden ingezet voor álle patiënten, met of zonder corona. Daarmee draagt de uitbreiding bij aan het zoveel mogelijk laten doorgaan van de reguliere zorg. Daarnaast hoeven patiënten minder snel te worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Verpleegkundigen die eerder op de intensive care werkten, maar inmiddels zorg verlenen op andere afdelingen, zullen volgens een woordvoerder van het Bossche ziekenhuis worden ingezet als de zes extra bedden bezet raken.

Maar ook voormalig IC-medewerkers die inmiddels buiten het ziekenhuis in de zorg actief zijn, komen daarvoor in aanmerking. ,,Zij werken nauw samen met het huidige team IC-verpleegkundigen en intensivisten. Bovendien worden zij ondersteund door andere functionarissen die hand- en spandiensten verrichten zodat zij zich volledig kunnen concentreren op de zorg", aldus de woordvoerder.

Sinds de eerste coronagolf in maart/april is er in Nederland toegewerkt naar het uitbreiden van de bestaande IC-capaciteit.

De extra IC-bedden zijn gefinancierd door het Rijk.