De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).
De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EENDAAGSE INVULLING VAN ETALAGE IN LEEGSTAAND WINKELPAND CLARISSENSTRAAT DOOR COLLECTIEF YAFF

Kunstenaars willen bezuinigingen inzichtelijk maken

HENK VAN WEERT

Boxtel moet de broekriem aanhalen. Hoe? Dat beslist de nieuwe gemeenteraad volgend jaar tijdens een kerntakendiscussie. Kunstenaars probeerden zaterdag mensen op straat te verleiden mee te praten over mogelijke bezuinigingen. Een creatieve manier om politieke interesse op te wekken in aanloop naar de gisteren gehouden verkiezingen.

Bij een leegstaand winkelpand van De Beiaard aan de Clarissenstraat stonden zaterdagmiddag enkele jonge kunstenaars van het collectief Young Artists Feed Forward (YAFF). Op de stoep hielden zij voorbijgangers aan om aan de hand van een schematische indeling van de Boxtelse gemeentebegroting te vragen naar hun oplossingen om te bezuinigen. Via een mobiele telefoon werden de suggesties doorgegeven naar een van de collega's die in de lege etalage aan een kunstzinnige vertaling van de begroting werkte.

NIET POLITIEK GEBONDEN

,,Sommige mensen reageren enthousiast en komen met ideeën, maar er zijn ook passanten die dit allemaal maar flauwekul vinden", aldus de Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo, een van de YAFF-leden. Uiteindelijk spraken zij en haar collega's zo'n 25 mensen. Veel van hen toonden zich aanvankelijk niet zo toeschietelijk in de veronderstelling dat de vrouwen er namens een politieke partij stonden. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, reageerden veel voorbijgangers wel.

BETROKKEN VOELEN

Het merendeel was positief, meldde Van Oploo na afloop: ,,Mensen waren verrast door het initiatief en het werd als prettig ervaren om een visueel overzicht te zien van hoe de kosten verdeeld zijn. De voorbijgangers die we gesproken hebben waren geïnteresseerd en wilden graag 'meebezuinigen'." Het duidt er volgens Van Oploo op dat inwoners zich betrokken willen voelen. Of politieke partijen slagen om in die behoefte te voorzien, is voor YAFF nog een open vraag.

,,Voor ons zelf was het een geslaagde opzet die naar meer smaakt. Het was dan ook leuk dat zich al spontaan iemand meldde die lege winkelruimtes ter beschikking wilde stellen om meer van dit soort activiteiten te houden", aldus Van Oploo.


u De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).


BESCHEIDEN POLITIEKE CAMPAGNE IN LAATSTE DAGEN VOOR GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

'Boxtel moet duurzaamheidsambities niet weg laten smelten'

HENK VAN WEERT

Het was lastig campagnevoeren in coronatijd. Sommige politieke partijen in Boxtel - waar gisteren gestemd werd voor een nieuwe gemeenteraad - staakten zelfs al hun fysieke activiteiten en schakelden volledig over op digitale promotie. Actievoerders van enkele andere lijsten stonden vrijdagochtend op de weekmarkt, maar merkten weinig van echte verkiezingskoorts. Dat gold ook voor PvdA-GroenLinks dat een dag later in het centrum aandacht vroeg voor onder meer klimaatverandering.

D66 en CDA hadden vrijdag op de ‘verkiezingsmarkt’ in de Rechterstraat een kraam ingericht met promotiemateriaal waar mensen zelf pamfletten en informatiemateriaal konden meenemen. Leden van die partijen waren bewust niet aanwezig vanwege de coronacrisis. Balans en Combinatie95 lieten om dezelfde reden volledig verstek gaan.

SAAMHORIGHEID

SP, INbox, PvdA-GroenLinks en VVD deelden wel folders uit en beantwoordden desgewenst vragen. Maar allen merkten toch ook vooral veel desinteresse bij passanten.

SP-lijsttrekker Eric van den Broek haalde aan wat hij vorige week al in deze krant opmerkte. Hij zag meer saamhorigheid tussen de partijen dan ooit: ,,Hopelijk kunnen we daar na de verkiezingen nog ons voordeel mee doen. Het is namelijk hard nodig dat er in en na deze moeilijke coronatijd bruggen worden geslagen”, aldus de socialist.

GROOT IJSBLOK

Een dag later stond Mirjam Bemelmans met enkele partijgenoten van PvdA-GroenLinks opnieuw in het centrum. Op het pleintje voor kantoorboekhandel Bruna plaatsten de campagnevoerders een groot ijsblok. 'Boxtel laat zijn duurzaamheidsambities toch niet wegsmelten?' was de bijbehorende vraag.

,,Ik ging ervan uit dat het ijsblok aan het einde van de middag wel zou zijn gesmolten, maar het is nog maar een paar millimeter geslonken", grinnikte Bemelmans rond drie uur. De lijsttrekker van de combinatiepartij hield - met haar team - passanten voor dat de rekening van de klimaatcrisis niet mag worden doorgestuurd naar een volgende generatie.

DOEMSCENARIO?

De financiële positie van de gemeente Boxtel staat zwaar onder druk. Het klinkt verleidelijk om te snijden in de ‘dure’ duurzaamheidsagenda, stelt Bemelmans. Toch is duurzaamheid volgens haar geen hobbyproject, zoals met name Balans en CDA in aanloop naar de verkiezingen regelmatig lieten horen: ,,De duurzaamheidsagenda, unaniem aangenomen in 2017, behelst investeringen en projecten om Boxtel toekomstbestendig te maken tegen de gevolgen van de opwarming en om de CO²-voetafdruk van onze gemeente te verkleinen. Helaas zijn er nog geen resultaten te zien en is onze totale gemeentelijke voetafdruk nagenoeg gelijk gebleven."

De maatschappij draait volgens PvdA-GroenLinks om geld. Bemelmans: ,,Er moet worden bezuinigd en dat lijkt een doemscenario. Echter, wij zien de goede kanten van toekomstige veranderingen. Zoals schone lucht, meer groen en vooral meer saamhorigheid."

Met uitzondering van Balans en Combinatie95 voerden de politieke partijen vrijdag - bescheiden - campagne tijdens de weekmarkt. Hun kramen stonden opgesteld in de Rechterstraat, waar de SP flyers uitreikte, maar ook haar bekende schuursponsje in de vorm van een tomaat. Dat gebeurde op afstand, met een grijper.
Op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat plaatste PvdA-GroenLinks zaterdag een groot ijsblok om aandacht te vragen voor klimaatverandering. (Foto's: Peter de Koning).