Het stembureau in sporthal De Dommel werd bemand door twee Hagenaars. Namens de landelijke Kiesraad testen zij zo hoe de coronamaatregelen in praktijk uitpakken tijdens  de verkiezingen. (Foto's: Albert Stolwijk).
Het stembureau in sporthal De Dommel werd bemand door twee Hagenaars. Namens de landelijke Kiesraad testen zij zo hoe de coronamaatregelen in praktijk uitpakken tijdens de verkiezingen. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HAAGSE DELEGATIE TEST CORONAMAATREGELEN IN AANLOOP NAAR KAMERVERKIEZINGEN

Kiesraad kijkt en helpt mee in stembureau Boxtel

HENK VAN WEERT

Een van de stembureaus in Boxtel werd gisteren bemand door een vertegenwoordiger van de landelijke Kiesraad en zes ambtenaren van de gemeente Den Haag. Die wilden uit eigen ondervinding kunnen oordelen over de coronamaatregelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Roderick Al is lid van de Kiesraad en vertelt dat hij samen met Rob van der Velde en enkele collega's van de gemeente Den Haag als een soort voorproevers de Boxtelse verkiezingen wil meemaken. Dat heeft alles te maken met de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Ook dan zullen naar alle waarschijnlijkheid nog extra beschermende maatregelen nodig zijn vanwege Covid-19.

Het tweetal is geposteerd in sporthal De Dommel aan de Van der Voortweg en toont zich tevreden. ,,Het is hier allemaal prima geregeld. De belijning, de kuchschermen, het desinfecteren van de stempotloden, noem maar op", aldus Al.

Druk is het nog niet geweest als 's ochtends rond tienen burgemeester Ronald van Meygaarden de leden van het stembureau trakteert op appelflappen. Die geste zorgt voor een lach op het gezicht. ,,Zo! Die gaan er straks wel in", glundert Van der Velde. Hij meldt op dat moment zo'n twintig stemmers te hebben verwelkomd, een kwart van hen had een of meerdere volmachten bij zich. Zo ook Hans Mestrum. Die overlegt vier stempassen, een van zichzelf en drie van een ander. Een te veel dus. ,,Oh? Dan moet mijn vrouw later toch zelf maar komen stemmen..."

Burgemeester Ronald van Meygaarden brengt een traktatie rond naar de stembureaus.
Een appelflap. Mmm, dat gaat er wel in bij de mensen in het stemlokaal.