Sanne Grevelink en Niels Noorda, achtstegroepers van de Willibrordusschool, denken dat het niet veel verschil maakt of hun dorp Esch nu onder de gemeente Haaren of Boxtel valt.
Sanne Grevelink en Niels Noorda, achtstegroepers van de Willibrordusschool, denken dat het niet veel verschil maakt of hun dorp Esch nu onder de gemeente Haaren of Boxtel valt. Foto: Henk van Weert

What's Up, Sanne & Niels?

Daags voordat een nieuwe gemeenteraad werd gekozen, vertelden twee leerlingen uit groep acht van de Essche Willibrordusschool over wat zij zullen merken als hun dorp straks bij de gemeente Boxtel hoort nadat de gemeente Haaren is opgeheven. Sanne Grevelink en Niels Noorda, beiden elf jaar oud, verwachten dat het niet veel verschil zal maken.

Wat weten jullie eigenlijk van Boxtel? De twee schoolverlaters halen hun schouders op. ,,Ik ga er met mama wel eens boodschappen doen", vertelt Sanne. Niels: ,,En ik zit er op scouting. We rijden er wel eens doorheen. Dat zal straks wel meer worden. Ik wil naar het Jacob-Roelandslyceum en dat moet je dwars door Boxtel fietsen vanuit Esch."

Waarom worden er verkiezingen gehouden? Sanne: ,,Wij horen nu bij de gemeente Haaren maar die stopt ermee. Daarom komt Esch bij Boxtel. Mama zegt dat ik er niet veel van zal merken."

Zijn jullie ooit in het gemeentehuis geweest? Het tweetal knikt. Niels: ,,Met de leerlingenraad van onze school. We mochten een keer gaan ontbijten in het gemeentehuis van Haaren. Dat was erg leuk. Het gemeentehuis van Boxtel ken ik niet. Maar daar kom ik vast ook nog wel eens."

Hebben jullie les gehad over wat de verkiezingen inhouden? ,,Nee, niet echt", zegt Sanne. Juf Wilma van der Pol, tevens de directeur van de Essche basisschool, vertelt dat dit er door corona niet van komt: ,,We hebben veel invallers en dan blijft het toch vooral bij de standaardlessen. Anders was er vast en zeker een project van gemaakt."

Wordt er bij jullie thuis over de verkiezingen gesproken? Sanne: ,,Best wel. Mijn ouders gaan wel stemmen, geloof ik." ,,In ons gezin merk ik er niet veel van", zegt Niels. ,,Alleen dat er veel folders in de bus vallen. Maar dat komt ook omdat wij op een hoek wonen. Sommige flyers vallen twee keer in de bus. Buiten op straat merk je het wel. Daar hangen heel veel verkiezingsborden."

Willen jullie later in de politiek? ,,Nee joh, dan moet je veel te hard werken, denk ik. Als je ziet wat Mark Rutte allemaal moet doen nu met die corona. Ik wil het liefst Formule-1-coureur worden", vertelt Niels. Sanne ziet de politiek ook niet zitten: ,,Ik wil het liefst iets in de wetenschap gaan doen. Wat? Dat weet ik nog niet precies."