Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEILIGHEIDSREGIO BRABANT-NOORD MOET KNOOP DOORHAKKEN OVER FESTIVITEIT

Vandaag meer duidelijkheid over toertocht Sinterklaas

Het blijft nog even spannend of de toertocht van Sinterklaas in Boxtel door kan gaan. De tocht van de goedheiligman door alle dorpen van de gemeente en Esch zou eigenlijk zondag zijn, maar door de aangescherpte coronamaatregelen werd die afgelast. De organisatie wil de rondgang later houden, bijvoorbeeld zondag 22 of 29 november. Het overleg met de Veiligheidsregio Brabant-Noord moet daar vandaag duidelijkheid over scheppen.

De persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van dinsdag zet nog niet definitief een streep door de toertocht van Sinterklaas. De organisatie heeft daarom woensdag een overleg gehad met burgemeester Ronald van Meygaarden. Vandaag buigt Veiligheidsregio zich over of het al dan niet doorgaan van de activiteit.

Sinterklaas is wel gewoon in Nederland aangekomen. Zaterdag voer hij met zijn stoomboot op een geheime locatie de haven in. Maar dit keer dus geen kades vol kinderen, want ook de goedheiligman en zijn pieten wilden alles volgens de coronaregels doen. De intocht werd wel op televisie uitgezonden.

RONDRIT

Het is de bedoeling dat de gulle bisschop tijdens zijn rondrit in een antieke bus door de straten van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch trekt, vergezeld door enkele muziekpieten. De karavaan rijdt volgens een tijdsschema langzaam door de dorpen, waardoor ouders en kinderen op gepaste afstand kunnen zwaaien naar de Sint. De bus stopt niet en er wordt ook geen strooigoed uitgedeeld.

Ondanks dat kinderen niet op bezoek kunnen, verblijft Sinterklaas wel op kasteel Stapelen. Omroep Dommelland heeft een tv-serie over zijn belevenissen in het kasteel gemaakt. (Foto: Peter de Koning).


TIM VAN ESCH LANCEERT DEEL 2 VAN TRILOGIE

Fantasieboek vol met gewaagde plotwendingen

LINDA VAN DE WIEL

Vele schrijfuren heeft hij er inmiddels opzitten. Maar het is gelukt! Tim van Esch (18) uit Boxtel brengt binnenkort, een jaar na zijn eerste boek, deel twee uit van de Tom Toermalijn-trilogie. Het boek krijgt de fantasierijke naam 'Tom Toermalijn en de Agriaanse tovenaar’ mee. Tim: ,,Het plot van het derde boek is inmiddels ook rond…”

Het tweede boek uit de fantasieverhalenreeks over de jonge tovenaar Tom Toermalijn gaat verder waar deel een stopte. ,,Ik wil niet te veel verklappen, maar lezers weten dat het hoofdpersonage denkt dat het gevaar uit het eerste boek speelde geweken is”, vertelt Tim. ,,Maar natuurlijk komt er nieuw gevaar op zijn pad. Sterker nog, de spanning wordt overtroffen in het tweede boek. Ook komt er meer diepgang in het verhaal en leren lezers de personages beter kennen.”

VET!

Het schrijven van het tweede deel van de trilogie kostte de jonge auteur twee jaar. ,,Dat is best lang, maar het boek is nu klaar. Hoewel… mijn tante Marlieke van den Aker is nog druk bezig met redigeren.” Hij vervolgt: ,,De kaft is trouwens ook heel vet. Daisy Renders, die ook de omslag van eerste boek maakte, heeft ook deze cover gemaakt.”

Tim is tevreden met het eindresultaat. ,,Ik vind het best spannend wat lezers van het boek vinden. Ik neem meer risico met gewaagde plotwendingen. Maar mensen die het boek al gelezen hebben, reageerden positief, dus ik heb er wel vertrouwen in." Inmiddels zijn de eerste hoofdstukken van het laatste boek ook al geschreven.

BOEK KOPEN?

Maar eerst deel twee. Fans van de avonturen hoeven niet lang meer te wachten. 'Tom Toermalijn en de Agriaanse tovenaar' is begin 2021 verkrijgbaar via de website www.tomtoermalijn.nl.

Het eerste deel is te koop bij Bruna Boxtel, Jacobushof in Lennisheuvel en de boekhandels Van Piere in Eindhoven en Adr. Heinen in 's-Hertogenbosch.


q Boxtelaar Tim van Esch werkt aan zijn droom: een fantasievol drieluik schrijven. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding