Afbeelding
Foto:

Wethouder is een maatje te klein voor Lange Linden

Het was een leerzame avond. De gemeenteraad sprak dinsdag 10 november over het bestemmingsplan Langen Linden en vragen vanuit de samenleving werden ook door verschillende politieke partijen aan de wethouder gesteld. Peter van de Wiel is na elf jaar wethouderschap vooral een behendig politicus, maar op zijn kernwaarden (duurzaam en leefbaar) geeft hij niet thuis.

De burgemeester prees de wethouder voor zijn ‘adequaat, bondig en helder’ antwoord. Echter, op vragen naar garanties dat bomen, gecompenseerd in de tuinen van particulieren (hoe verzin je het!) niet het slachtoffer worden van de willekeur van aardbewoners - die met een hekel aan blaadjesopruimen (losgezongen van de natuur) toch eigenlijk op de verkeerde planeet zitten - gaf hij helder ontwijkend antwoord, want die garantie is er niet. Ondanks alle schijnheiligheid, staat daarmee de toch al minimale compensatie grotendeels op losse schroeven. Een schande voor een zogenaamd groene gemeente.

Het betoog van de wethouder over versteende wijken en betrokken, bewuste burgers, kon niet verhullen dat zijn gewenste ‘mooie groene omgeving’ niet veel meer is dan een natte wensdroom van een wethouder die tegenover de machinaties van een machtige projectontwikkelaar toch een maatje te klein bleek en dan zijn verantwoordelijkheid maar afschuift op de burgers.

Gevraagd waarom er niet ruimhartiger gecompenseerd wordt, kwam de wethouder aanzetten met: moeilijke afwegingen en te ver in het proces. Hij, met zijn groene idealen, heeft tijd genoeg gehad, elf jaar verantwoordelijk! Conclusie: pure onwil of onbekwaamheid? Kiest u maar, er is na jaren praten (toegegeven: nog niet zo lang als over andere kwesties) geen bomenbeleidsplan. Visies en commitment?

We gaan met jonge aanplant langs de Bosscheweg het aanzicht verfraaien terwijl monumentale bomen een paar meter verderop tegen de vlakte gaan. Geloven ze het zelf? Tot vier keer toe had Van de Wiel het over de Poolseweg (in plaats van Poolsestraat), zoveel voor zijn dossierkennis en betrokkenheid.

De gemeenteraad nam gemakzuchtig genoegen met zijn uitvluchten (ze vragen niet door!) en in het vriendelijke afscheidsinterview in deze krant mocht de wethouder zijn bedenkelijke rol in de schaliegasaffaire nog eens goedpraten. Je kunt het draaien zoals je wilt, maar Boxtel gaat gebukt onder een stuitend gebrek aan bestuurlijke kwaliteit.

        ERIC SCHOONES


Op toverballen sabbelen

Tegen mijn principes in heb ik deze keer een strategische stem uitgebracht. Alle partijen hebben het beste voor met de inwoners, dus ik schaam me er niet voor en ben ervan overtuigd ook niet de enige te zijn geweest. Zoals een bewoner van de Baroniestraat de keuze maakt om zo snel mogelijk van die vreselijke verkeersoverlast verlost te zijn, zo heb ik ervoor gekozen daar niet de dupe van te worden. Een kwestie van zorgvuldig de verkiezingsprogramma’s doornemen.

De meeste programma’s zijn geen verrassing en geven getrouw weer wat ze al jaren verkondigen en de partijen handelen daar ook naar. Partijen met ballen zogezegd, niet altijd mijn keuze, maar wel standvastig en recht door zee.

Er zijn echter ook partijen die in een raadsvergadering van amper drie jaar geleden (12 september 2017) volmondig instemden met de aanleg van de VLK (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg), maar deze nu in hun programma, met een slinks groen smoesje, weer resoluut afwijzen. Ook deze partijen hebben ballen, 'toverballen'.

Om niet geheel van kleur te verschieten, werd in de laatste raadsvergadering (afgelopen dinsdag 10 november, waarin het besluit tot instemming bouw fietstunnel genomen moest worden) aarzelend aan de wethouder gevraagd of er voor mogelijk autoverkeer in de fietstunnel een langdurige bestemmingsplanprocedure nodig was.

Nee hoor, 'dat kan met een eenvoudig door de raad te nemen verkeersbesluit', aldus de wethouder. Zelfgenoegzaam stemden beide partijen in met de aanleg van een fietstunnel.

Door een eenvoudig verkeersbesluit toveren we een fietstunnel met een rijstrookbreedte van slechts drie meter vijftig om in een volwaardige fiets-, voetgangers- en autotunnel. In twee richtingen wel te verstaan. Geheid dat daar regelmatig een ambulance nodig zal zijn, maar helaas is daar de tunnel te laag voor.

Om een kleur naar je zin te krijgen, hoef je in deze sinterklaasperiode maar op een toverbal te sabbelen. Lekker, maar hij wordt wel steeds kleiner.

        GUUS BASTINGS


Eerlijk zullen we alles delen

Zie ginds komt de schoorsteen, van Vion te staan,

liefst zeventig meter, hoe kan het bestaan.

Nooit meer vieze lucht, exclusief voor de buurt,

voortaan wordt heel Boxtel, evenredig verzuurd.

Is wellicht de gemeente, vakkundig misleid,

wetend dat, slechts bij frisheid, het welzijn gedijt.

Oh! steek op je vinger en laat het niet los,

want van Esch tot aan Liempde, zijn we dadelijk de klos.

        HENK DE WINDT