Gemeenschapshuis Orion is ook nu weer een stembureau. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018).
Gemeenschapshuis Orion is ook nu weer een stembureau. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018). Foto: Annelieke van der Linden

Stoelendans raadzaal op punt van beginnen...

De inwoners van de dorpen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch gaan woensdag 18 november naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Anderhalf jaar eerder dan gepland vanwege de toevoeging van Esch aan de gemeente Boxtel.

De volksvertegenwoordigers die na 1 januari in de raadzaal aan tafel schuiven staan voor de opgave in vijfenhalf jaar tijd - want zo lang duurt het tot aan de volgende verkiezingen - de vier dorpen tot een eenheid te smeden zonder daarbij de eigen identiteit van de diverse gemeenschappen geweld aan te doen. Als dat gebeurt op de wijze waar in 1995 Liempde werd verwelkomd bij Boxtel moet dat beslist gaan lukken...

De huidige gemeenteraad bestaat (in volgorde van grootte) uit de fracties Balans (5 zetels), Combinatie95 (5), SP (3), CDA (3), D66 (3), INbox (2), PvdA-GroenLinks (1) en VVD (1). De raadsleden werden een week na de vorige verkiezingen beëdigd. Dat gebeurde op 29 maart 2018. Toen werd ook bovenstaande foto genomen.

Zittend: (van links naar rechts): Ineke van Giersbergen, Katelijne van Thiel (later vervangen door Evert van Summeren), Marria van den Hoven, Anja van den Einden, Mariëlle van Alphen, Rianne van Esch en Kim Bremmer.

Staand: toenmalig burgemeester Mark Buijs, raadsgriffier Inge Smits, Joep Schalkx, Eric van den Broek (wethouder geworden en vervangen door Frans Sannen), Jan de Koning, Stefan de Nijs, Dave van de Ven, Hélène Jaspers (later vervangen door Roel de los Hoyos), Rinze van der Veen, Peter van de Wiel (wethouder geworden en vervangen door Lola Nouwens), Kubra Atalay, Wim van der Zanden, Vera Brouns, Dymph van de Vries, Gerlof Roubos, Mariëlle Wijffelaars, Sohib Hussain en Jos Hegeman.

(Foto: Albert Stolwijk).


Bezoek stembureaus kent deze keer wel wat beperkingen

De gemeenteraadsverkiezingen staan op het punt van beginnen. Je hebt voor jezelf al een keuze gemaakt, maar nu moet je die gedachte nog omzetten in een daadwerkelijke stem. Normaal gesproken rijd je naar een van de vele stembureaus in de gemeente. Dat kan nu ook, maar vanwege het coronavirus zijn er wel wat beperkingen. Daarom nog even alle informatie op een rij...

Alle inwoners van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde hebben vorige maand hun stempas ontvangen. Deze dien je mee te nemen als je bij een van de vijftien stemlokalen in de vier dorpen een keuze voor een van de acht partijen wilt maken.

De stembureaus zijn woensdag 18 november open tussen 07.30 en 21.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen dienen kiezers altijd anderhalve meter afstand te houden. De vrijwilligers maken daarnaast regelmatig de stemhokjes en deurklinken schoon. De kiezers krijgen een rood stempotlood en kunnen dit na het aankruisen in een bakje deponeren zodat de vrijwilligers ze kunnen desinfecteren. Om drukte te voorkomen, raadt de gemeente aan om tussen 10.00 en 16.00 uur en na 19.00 uur te gaan stemmen.

In totaal zijn er dus vijftien stembureaus, verdeeld over de vier kernen. In Boxtel kan men stemmen in het gemeentehuis (ingang Markt), de WSD-fietsenstalling aan het Stationsplein, Sint-Ursula (Baroniestraat), sporthal De Dommel (Van der Voortweg), gemeenschapshuis De Walnoot (Reginahof), gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat), voormalige schoolgebouw De Maremak (Beukums 101), twee bureaus in De Wilgenbroek (Dr. De Brouwerlaan), een in het Waterschapshuis (Bosscheweg) en een in de voormalige Aldi-supermarkt aan de Kapelweg 7.

Liempde kent twee stemlokalen: dienstencentrum De Kloosterhof en jeugdhuis Pius X (Heidonk). In Lennisheuvel is het zoals gebruikelijk mogelijk om te stemmen in gemeenschapshuis Orion en Esch maakt net als anders gebruik van dorpshuis De Es (Dorpsstraat).

MOBIEL STEMBUREAU

Daarnaast wordt voor de bewoners van de verpleeghuizen Wereldhuis en Simeonshof een mobiel stembureau ingericht. Dit staat tussen 09.00 en 12.00 uur aan de Achterbergstraat en tussen 14.00 en 17.00 uur aan de Annastraat. Vanwege de coronamaatregelen is het voor andere stemmers niet mogelijk om gebruik te maken van dit verrijdbare lokaal, zo kan de ouderen veilig een keuze kunnen maken.

De uitslag wordt in de loop van de woensdagavond/nacht bekendgemaakt vanuit de raadzaal in het gemeentehuis. Normaal gesproken zijn alle partijen hierbij aanwezig en is de vreugde en teleurstelling van de gezichten af te lezen. Maar dit keer volgen zij het tellen van de stemmen op digitale wijze en via de lokale omroep Dommelland. De officiële uitslag volgt vrijdag 20 november om 10.00 uur tijdens een zitting van het centraal stembureau. Soms komt het voor dat de zetelverdeling nog iets wordt aangepast. Zo kreeg INbox in 2018 een tweede zetel dankzij reststemmen.


Stemmen bij het waterschapskantoor van De Dommel? Dat kan ook in 2020. (Foto: Rens van den Elsen, 2018).
De nieuwe gemeenteraad van Boxtel, kort na de installatie op donderdag 29 maart 2018. (Foto: Albert Stolwijk).