'De Savendonk' steigert om verplaatsen veeroosters


JULES HAMELEERS

Bewonersstichting De Savondonk spreekt van illegale activiteiten, projectleider Ger van den Oetelaar van natuurontwikkeling Ark zegt niks fout te hebben gedaan. Laatstgenoemde organisatie heeft onlangs enkele veeroosters in de Schutstraat verplaatst, maar de omwonenden van de Savendonksestraat zijn het hier niet mee eens. Het is slechts een van de vele onenigheden die de twee partijen hebben.

Toen Ark enkele gronden rondom de Savendonksestraat aankocht en een plan presenteerde om die te ontwikkelen, kwamen omwonenden in verzet. Zij hebben zich verenigd in stichting De Savendonk en steigeren nu opnieuw tegen acties van de natuurontwikkelaar.

Zo is de gemeente van plan om het zandpad aan de Schutstraat te verkopen aan Ark. De overeenkomst is zelfs al getekend door het Boxtelse college van B en W, meldt Van den Oetelaar. Met toestemming van de gemeente, een vergunning is volgens de projectleider namelijk niet nodig, zijn er twee veeroosters verplaatst: één tien meter, één enkele honderden meters. Dit is gedaan aan de hand van een omschrijving van Staatsbosbeheer, waarmee Ark samenwerkt.

De stichting komt daar nu tegen in het verweer: zij spreekt van illegale activiteiten en wil de Schutstraat in de originele staat laten herstellen. Volgens de omwonenden staat de locatie namelijk nog te boek als eigendom van de gemeente en is daarom een vergunning noodzakelijk.

Ook tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag kwam het conflict aan bod: de CDA-fractie stelde er vragen over. Wethouder Peter van de Wiel gaf dezelfde antwoorden als Van den Oetelaar, maar beloofde wel om nog even na te gaan of alles netjes en volgens de regels is gegaan.

Daarnaast krijgt de stichting niet de inspraakmogelijkheden die zij graag had willen hebben. De bewoners eisten dat zij aan zouden schuiven bij het Geeldersberaad, waar professionele organisaties met elkaar overleggen. Maar die overleggroep besloot unaniem dat zij dit niet wenselijk was, omdat er veel meer projecten besproken worden dan de gebieden rond de Savendonksestraat.