Rogier Veltrop heeft 81 mille opgehaald voor onderzoek naar zijn eigen genetische hartaandoening. De Boxtelse wetenschapper doet hiervoor onderzoek aan de Universiteit van Maastricht, waar hij verbonden is aan de afdeling Biochemie van het CARIM.
Rogier Veltrop heeft 81 mille opgehaald voor onderzoek naar zijn eigen genetische hartaandoening. De Boxtelse wetenschapper doet hiervoor onderzoek aan de Universiteit van Maastricht, waar hij verbonden is aan de afdeling Biochemie van het CARIM. Foto: Paul van der Veer

ROGIER VELTROP HAALT 81.000 EURO OP

Succes voor crowdfunding ‘Boxtels’ hartonderzoek

LINDA VAN DE WIEL

Maar liefst 81.000 euro heeft hij tot nu toe opgehaald met zijn crowdfundingscampagne. Welgeteld 866 donateurs schonken een bijdrage. Rogier Veltrop uit Boxtel doet in Maastricht - met succes - onderzoek naar zijn eigen genetische hartziekte. Het is hem gelukt om van volwassen cellen weer stamcellen te maken. Hij corrigeert daarmee de genetische aandoening.

,,Ik ben heel blij met het opgehaalde bedrag”, vertelt Veltrop kort na het overhandigen van de cheque van precies 81.082 euro. ,,De actie is supergoed verlopen en ik kan hier veel werkzaamheden mee bekostigen.”

Het onderzoek van de Boxtelse wetenschapper dient verschillende doelen. ,,Allereerst willen we hart- en vaatziekten beter leren begrijpen. Verder is het van belang dat we ziektebeelden goed kunnen sturen met passende medicatie”, vertelde Veltrop eerder in Brabants Centrum.

Een groot voordeel van het maken van hartcellen uit stamcellen is dat het voor de patiënt een veel minder invasieve ingreep betekent. Normaal wordt er een stukje weefsel afgenomen uit het hart, een ervaring die de Boxtelaar zelf meerdere malen heeft ondergaan.

DATABASE

Het bedrag dat Veltrop nu heeft ingezameld, is onder meer bedoeld voor de aanschaf van zogenaamde antilichamen en het doen van gen-correcties wat erg veel geld kost. ,,Ook kan ik cellijnen opzetten en daarmee een database bouwen.” De gegevens in deze database zijn belangrijk om verder onderzoek te verrichten. Onderzoek dat Veltrop doet aan de Universiteit van Maastricht. Daar is hij verbonden aan de afdeling Biochemie van het Cardiovasculair Research Institute Maastricht (CARIM). ,,De actie loopt officieel nog tot 1 januari 2021 en donaties zijn nog steeds meer dan welkom”, aldus Veltrop.

Hij vervolgt: ,,Na deze datum hoop ik mijn onderzoek goed weg te kunnen zetten onder een stichting die een ANBI-status heeft, net zoals het huidige platform. Dit kan zowel onder de vlag van de Universiteit Maastricht als bijvoorbeeld het ziekenhuis Maastricht UMC+.”

DONEREN?

Het is nog steeds mogelijk: een bijdrage leveren aan het onderzoek van Rogier Veltrop. Dat kan via de website www.umcrowd.nl.


q Rogier Veltrop heeft 81 mille opgehaald voor onderzoek naar zijn eigen genetische hartaandoening. De Boxtelse wetenschapper doet hiervoor onderzoek aan de Universiteit van Maastricht, waar hij verbonden is aan de afdeling Biochemie van het CARIM. (Foto: Paul van der Veer).


BUURTBEWONERS ERGEREN ZICH

Wildparkeerders Sparrenrijk rond Boxtelse 'wereldboom'

Dat natuurgebieden tijdens coronatijd een gewilde plek zijn om te recreëren, is bekend. Ook in het Boxtelse Sparrenrijk is het in de weekenden soms lastig afstand houden door de vele wandelaars en fietsers. Buurtbewoners zien echter ook dat mensen hun auto op plekken parkeren waar dat niet mag, zoals bij de Boxtelse wereldboom...

José Poort en Ineke Puls, buurtbewoners en actief voor Natuurwerkgroep Boxtel, zijn aan de ene kant blij dat Sparrenrijk populair is bij groenliefhebbers. Maar zij ergeren zich aan de wildparkeerders en vrezen dat auto's de wortels van de grote eikenboom aldaar, ook wel bekend als de wereldboom, kapot rijden. ,,Die boom staat er al tweehonderd jaar en we willen er graag nog eens zo lang van kunnen genieten. Maar dat gaat niet als mensen er vlak langsrijden, wortels beschadigen en de grond dicht rijden, waardoor er geen lucht meer bij kan", aldus de twee.

Sparrenrijk kent drie ingangen: een aan de Molenwijkseweg en aan zowel de Boxtelse als de Essche zijde van de Vekemans van Lieshoutlaan. Parkeren kan bij manege De Langspier en het scoutinggebouw aan de Molenwijkseweg. Omdat buurtbewoners steeds vaker auto's bij de slagbomen zagen staan, hebben zij dit weekend flyers opgehangen met de plattegrond van het natuurgebied. Daarop staat aangegeven waar bezoekers mogen parkeren. ,,In feite hoeven zij alleen maar een blokje verder te rijden", aldus Poort en Puls.

De natuurwerkgroep is in overleg met de gemeente om het parkeerprobleem bij Sparrenrijk aan te pakken. Tot die tijd hopen de buurtbewoners dat bezoekers hun auto op de juiste plekken wegzetten.


q Bij de ingang van Sparrenrijk aan de Vekemans van Lieshoutlaan mogen geen auto's komen. Toch zijn die daar in de drukke weekenden te vinden. (Foto: eigen collectie).


Afbeelding