PLAN: INITIATIEVEN BEGIN 2021 INDIENEN

Raad is te spreken over beleid arbeidsmigranten

JULES HAMELEERS

Boxtel wil in drie jaar tijd achthonderd arbeidsmigranten huisvesten in complexen aan de rand van bedrijventerreinen. Daar is steeds plaats voor honderdvijftig tot vierhonderd mensen. Die ambitie heeft de gemeente gesteld in een nieuw beleidsplan. Het college van B en W gaat de project niet zelf uitvoeren, maar wacht op particuliere initiatiefnemers. De gemeenteraad was positief over het plan: het werd dinsdagavond unaniem aangenomen.

Zowel voor de raadsleden als wethouder Eric van den Broek stond de noodzaak voor een beleid omtrent het huisvesten van arbeidsmigranten hoog op de agenda. De grote groep werknemers die onder meer banen hebben bij varkensslachterij Vion of in de landbouw, brengt namelijk een breed scala aan problemen met zich mee. Voorbeelden zijn overlast in wijken, slechte woonomstandigheden, mensen die bij hun werkplaats wonen en veel extra vervoersbewegingen, zo stellen de wethouder en raadsfracties.

GEEN LANGE PROCEDURES

De complexen, waar ook gelegenheid moet zijn voor recreatie en 24 uur per dag toezicht is, worden niet gebouwd door de gemeente. Zij wacht hiervoor op initiatiefnemers die de projecten op zich willen nemen. Die kunnen begin 2021 worden ingediend. Boxtel maakt hiervoor gebruik van de zogeheten 'kruimelgevallenregeling': hierdoor worden lange procedures voorkomen en kunnen er snel vergunningen afgegeven worden voor maximaal tien jaar. De gebouwen moeten dan ook relatief makkelijk afgebroken kunnen worden.

Boxtel houdt wél een vinger aan de pols wat betreft de ingediende initiatieven: door een aantal eisen en wensen op te stellen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en de relatie tussen wonen en werken, worden de beste ideeën naar voren geschoven en uitgevoerd. Specifieke locaties wijst de gemeente niet aan, dat is afhankelijk van de plannen.

De penibele financiële situatie van Boxtel zorgt ook bij dit beleid voor uitdagingen, want er is extra mankracht nodig, bijvoorbeeld voor het begeleiden van de procedure om de beste initiatieven eruit te plukken. Daarom is binnen het bestaande budget naar een oplossing gezocht. Naar verwachting zijn er bijna drie voltijdsbanen nodig. Die zouden betaald moeten worden door de extra belasting die het verblijf van de arbeidsmigranten gaat opleveren.

KANTTEKENING

De raadsleden lieten tijdens de vergadering van dinsdag een positief geluid horen: vooral de noodzaak van een dergelijk beleid werd benadrukt door de fracties. Alleen D66 uitte een concrete zorg via Sohib Hussain. Hij vroeg zich af of het uit de woonwijken halen van arbeidsmigranten niet ten koste gaat van hun integratie. Van den Broek maakt zich daar geen enkele zorgen over. Het is volgens de wethouder namelijk de bedoeling dat de complexen juist dicht bij voorzieningen komen. ,,Daarnaast zijn de gebouwen gericht op mensen die hier één tot drie jaar verblijven. Als zij besluiten om hier langer te blijven, dan zullen ze vanzelf in de reguliere woningmarkt en het integratietraject terecht komen."