De monumentale Villa Phaf achter het gemeentehuis, op de hoek van de Rechterstraat en de Dr. Van Helvoortstraat, staat te koop. Jarenlang waren er gemeentelijke diensten gevestigd, onder meer de afdeling Sociale Zaken. (Foto: Jan Hermens, 2019).
De monumentale Villa Phaf achter het gemeentehuis, op de hoek van de Rechterstraat en de Dr. Van Helvoortstraat, staat te koop. Jarenlang waren er gemeentelijke diensten gevestigd, onder meer de afdeling Sociale Zaken. (Foto: Jan Hermens, 2019). Foto: Jan Hermens

TOENAME LANDELIJKE CAPACITEIT HELPT

Bron- & contactonderzoek GGD weer op volle kracht

JULES HAMELEERS

Wanneer iemand besmet is met het coronavirus, kan de GGD vanaf dinsdag weer een volledig bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dat meldde wethouder Marusjka Lestrade dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Zo'n intensief onderzoek was tijdelijk niet bij iedereen mogelijk, vanwege het hoge aantal besmettingen en het gebrek aan voldoende medewerkers.

De wethouder werd kort voor de start van de raadsvergadering door de GGD ingelicht over het hervatte bron- en contactonderzoek. Daarom wilde zij de raadsleden direct inlichten over de belangrijke maatregel om het coronavirus terug te dringen.

Bij zo'n proces, wordt binnen 24 uur naar de testuitslag contact opgenomen met de persoon die besmet is met het coronavirus. Er worden dan allerlei vragen gesteld, waardoor de GGD-medewerker kan vaststellen waar het virus is opgelopen (bron) en wie die persoon eventueel besmet zou kunnen hebben (contact). Mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon, worden ook gebeld.

AANTAL BESMETTINGEN

Een volledig bron- en contactonderzoek is onder andere weer mogelijk omdat er meer medewerkers zijn bijgekomen bij de GGD. Ook helpt het aantal besmettingen: dat daalde fors sinds premier Mark Rutte de strengere maatregelen aankondigde. Zo is het risiconiveau van de Brabantse regio waartoe ook Boxtel behoort, afgenomen van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Ook was het verspreidingsgetal dinsdag voor het eerst onder de 1: dat betekent dat de verspreiding van het coronavirus weer afneemt.

In Boxtel werden gisteren negen besmette personen gemeld. Dat is een forse verbetering in vergelijking met de piek zo'n twee weken geleden. Toen werden er dertig besmettingen per dag gemeld.


Postelstraat Esch: er was eens…

Een politieke partij in Haaren die Samenwerking 95 heette. Op 22 maart 2016 kon gestemd worden voor de realisatie van vier gevraagde ruimte-voor-ruimte-woningen aan de Postelstraat in Esch. Op 22 maart 2016 heeft Samenwerking 95 daarmee ingestemd. Zoals bij elk sprookje wordt een beroep gedaan op de fantasie van de lezer. Nu dus ook…

Net voor de verkiezingen stuurde de Boxtelse partij Combinatie95 een folder waarin een brief zat om mensen uit Esch op te roepen om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen om vier ruimte-voor-ruimtewoningen te bouwen aan de Postelstraat. Aan dergelijke grote woningen lijkt minder behoefte dan aan starterswoningen, dus leek de oproep logisch.

Jongeren willen namelijk ook graag in Esch blijven wonen en er zijn de laatste jaren, helaas te weinig betaalbare starterswoningen gebouwd.

Wat schetst onze verbazing, dat sommige leden van de 'voormalige' Samenwerking 95, nu lid van Combinatie95, mensen uit Esch opriepen om een petitie te ondertekenen tegen dit besluit.

Wat geen sprookje maar waarheid is, is dat in de afgelopen vierenhalf jaar deze partij er nooit een woord over gerept heeft, laat staan gepleit heeft om terug te komen op dit besluit.

Terugkijkend is het wel heel doorzichtig en makkelijk om net voor de verkiezingen de inwoners van Esch, vooral de jongeren, iets op de mouw te spelden waarvan men wist dat het sentiment hoog lag.

Je zou kunnen denken 'jullie vertellen zelf ook een sprookje'...

Maar het sprookje eindigt hier. Je hoeft het niet van ons te horen dus wij vragen jullie om de uitdaging aan te gaan om de gemeente Haaren te bellen en vragen wanneer en welke partijen hebben ingestemd met dit plan. Een sprookje eindigt altijd met 'Eerlijkheid duurt het langst'.


        L. BORMANS & H. VAN DER STRUIJK

        Bormans is politiek actief

        en lid van de partij Balans


Verkoop Villa Phaf: ik sta paf

De gemeente Boxtel doet Villa Phaf in de verkoop. Niet per se de hoogste bieder, maar ook de bestemming verwoord in een creatief bijgevoegd plan, tellen mee in de gunning. Plannen die het beste aansluiten bij de visie ‘Boxtel binnen de Bruggen' genieten de voorkeur. Wil men voor een zacht prijsje in het bezit komen van deze prachtige villa, dan is het zaak deze visie goed te bestuderen en een creatief plan te schrijven.

Maar, wat zie ik? Op de site van de gemeente is helaas geen visie ‘Boxtel binnen de Bruggen' te vinden en het antwoord bij een navraag per mail laat nog op zich wachten. Zijn de bruggenbouwers ingedommeld? Om inspiratie op te doen moeten we het doen met een globaal overzicht uit de aankondiging: ‘Boxtel binnen de Bruggen is een visie op de ontwikkeling van het centrum onder andere door verbeelding van de oude structuur van de binnendommels en bruggen'. Nou, dat staat. Als men weet dat Villa Phaf dateert uit 1911 en toen al het afvalwater via open sloten, vandaag de dag creatief binnendommeltjes geheten, naar de Dommel werd geleid.

Om de verbeelding van de oude structuur creatief in het aanbiedingsplan te verwoorden, zou de villa haar afvalwater weer rechtstreeks op een binnendommeltje moeten lozen. Zo'n plan heeft natuurlijk geen schijn van kans en belandt meteen in de prullenbak. Maar wat gebeurt er met de overige aanbiedingen en de daarbij behorende plannen? Het is ongewis of zij met zulke vage en subjectieve criteria een eerlijke kans maken op de villa? Een ding is zeker, met deze tombola komt er bij de gunning zeker stront aan de knikker.

        GUUS BASTINGS