test
test Foto: Albert Stolwijk

MISSCHIEN TOCH WONINGEN IN PAND VOORMALIG VERPLEEGHUIS

'Lindenlust': bomen versus baksteen

JULES HAMELEERS

Groen versus grijs. Dat was de kern van het debat over het nieuwbouwplan Langen Linden tijdens de raadsvergadering van dinsdag. Hoewel de raadsleden staan te springen om het feit dat er 72 woningen bijkomen in Boxtel, stuit het hen ook tegen de borst er zoveel bomen moeten sneuvelen. Het nieuwe bestemmingsplan werd desalniettemin aangenomen.

Volgens Mariëlle Wijffelaars (D66) was het nieuwbouwplan Langen Linden geen 'hosanna-verhaal'. Volgens de democraten is de compensatie voor de kap niet voldoende. Voordat net geplante bomen hetzelfde voordeel geven voor het milieu als de oude, dikke exemplaren, zijn er tientallen jaren verstreken, lichtte het raadslid van de democraten toe. Ook oppositiepartijen CDA en VVD en coalitiepartijen Combinatie95 en SP spraken hun teleurstelling uit over het groen dat moet verdwijnen, maar vonden ook dat het bouwen van huizen uiteindelijk voorrang heeft. Wijffelaars vatte het algehele gevoel van de raad treffend samen: ,,Woningbouw op deze locatie? Ja, maar met een beetje pijn in ons groene hart."

72 WONINGEN

Op het terrein van het vroegere verpleeghuis Lindenlust wil projectontwikkelaar Dura Vermeer 72 woningen in het midden- en dure segment bouwen. Er komen 21 appartementen met middeldure huur die 800 euro of meer gaat bedragen. Verder komen er negentien middeldure rijtjeswoningen die 260.000 tot 390.000 euro moeten kosten. Ook staan er 32 tweekappers vanaf 390.000 euro op de planning. Het hoofdgebouw en de twee kenmerkende poortwoningen blijven staan. Deze laatste worden gebruikt als woonhuizen. Hoe de inrichting van het hoofdgebouw er exact uit gaat zien, is nog niet duidelijk: dat is volgens de projectontwikkelaar afhankelijk van de vraag uit de markt. Eerst werd altijd gesproken over twintig zorgappartementen of een gezondheidscentrum, maar opvallend genoeg wordt behoren nu ook maximaal twaalf wooneenheden tot de opties.

Op de prijsklassen van de te bouwen huizen had SP-raadslid Rinze van der Veen nog wel iets aan te merken: ,,We maken ons zorgen dat hier geen sociale huurwoningen op de planning staan. Ook worden er geen woningen tot 250.000 euro gebouwd. Dat moet voor starters toch echt anders." Voor betaalbare woningen was de rek eruit volgens wethouder Peter van de Wiel: ,,We hebben ons al extra ingezet. Het originele idee was om hier alleen maar vrijstaande en tweekappers te bouwen. We vinden het allemaal jammer dat de huizenprijzen de pan uit rijzen, maar we hebben ons best gedaan om het hier zo goedkoop mogelijk te maken."

INSPREKERS

Hoewel de gemeenteraad uiteindelijk vond dat het bouwen van huizen nu even belangrijk is dan het behouden van bomen, zagen twee insprekers dat anders. Eric Schoones en Jan Juffermans van Bomen Brigade Boxtel ageerden tegen de opoffering van de stammen en spraken in tijdens de vergadering van dinsdag.

De belangengroep en de gemeente twisten al langer over het aantal bomen dat op het terrein van Lindenlust staat. Zo stelde Boxtel dat er 142 bomen op het terrein stonden, maar de Bomen Brigade Boxtel telde er 292. Die groepering kreeg uiteindelijk gelijk. En dat aantal is van belang voor de compensatie van de stammen: ruim honderd nieuwe exemplaren worden geplant op het terrein zelf, de rest elders in Boxtel. Pvda-GroenLinks, die de verkiezingen op woensdag 18 november ingaat met bomenvoorvechter Mirjam Bemelmans als lijsttrekker, schaarde zich achter de insprekers. Om een standpunt te maken tegen de kap, stemde de oppositiepartij tegen het bouwplan. De rest van de fracties stemden vóór, waardoor het plan werd aangenomen.

Er werden zeven bezwaren ingediend tegen het bestemmingsplan Langen Linden, maar die werden allen verworpen. Een van de bezwaarmakers maakt zich zorgen over de parkeerdruk bij onder meer de flats Harperhof. Wethouder Van de Wiel verwacht echter geen problemen, meldde hij in de raadsvergadering. Uit een onderzoek bleek namelijk dat de parkeerdruk onder de norm zal uitpakken. De indieners hebben nog zes weken lang de kans om in beroep te gaan, daarna kan er definitief aan de slag worden gegaan met het nieuwbouwproject.


p Op het terrein van voormalig zorgcomplex Lindenlust worden 72 woningen gerealiseerd. Bomen versus huizen was de discussie in de raadszaal, maar het nieuwbouwplan werd uiteindelijk tóch aangenomen. (Foto: Albert Stolwijk).


POLITICI ZETTEN SOCIALE MEDIA IN OM KIEZERS TE WERVEN

Campagne in coronatijd maakt creatief

JULES HAMELEERS

Van waslijnen, tot digitale dates en gif'jes op sociale media. Nu politieke partijen de straat niet op konden vanwege het heersende coronavirus, moesten zij creatief zijn om kiezers op woensdag 18 november naar de stemhokjes te lokken. En dat bracht ook mooie dingen met zich mee...

Lijsttrekker Eric van den Broek van de SP zag tijdens deze verkiezingscampagne meer saamhorigheid tussen de partijen dan ooit. De nu nog zittende wethouder hoopt dan ook dat deze bijzondere aanloop richting 18 november iets goeds kan betekenen voor de komende bestuursperiode: ,,Hopelijk heeft het een positieve invloed gehad op de onderlinge politieke verhoudingen en kunnen we daar na de verkiezingen nog ons voordeel mee doen. Het is namelijk hard nodig dat er in en na deze moeilijke coronatijd bruggen worden geslagen", vindt hij.

Ook PvdA-GroenLinks geeft op een bijzondere manier invulling aan de campagneactiviteiten. Zo gingen de kandidaat-raadsleden de straat op met een wasrek. Daarachter stonden politici die passanten uitnodigden een folder te pakken die met wasknijpers aan de lijnen waren bevestigd. Hierdoor werd de anderhalvemeterregel in acht genomen worden én gingen de flyers niet door verschillende handen.

NIET DE STRAAT OP

CDA besloot om helemaal niet de straat op te gaan om campagne te voeren. De partij is onder andere extra actief op sociale media. De groene spaarvarkentjes die de partij op straat wilde uitdelen, bleven echter wel ongebruikt in de la liggen. Daarom besloten de christendemocraten een Facebook-actie te starten: mensen met ideeën om Boxtel snel uit zijn penibele financiële situatie te helpen, konden die opsturen naar de partij. Als dank kregen de indieners dan een spaarvarkentje opgestuurd.

Ook Balans maakte de keus om zijn fysieke campagne te staken. De laatste activiteit was 'Op de koffie bij Balans' op het parkeerterrein van dorpshuis de Es. Dit was voor de partij een bijzondere ervaring omdat er veel spontane contacten ontstonden. Hoewel de volksgezondheid volgens lijsttrekker Mariëlle van Alphen de hoogste prioriteit heeft, vindt zij het wel erg jammer dat fysieke interactie nu even niet kan. ,,Onze kracht is immers persoonlijke gesprekken met inwoners", vertelt ze. Om toch in contact te blijven, houdt haar partij onder meer digitale spreekuren.

Ook D66 zette volledig in op digitale middelen. De partij zou met een heuse D66-bakfiets de wijken ingaan en gesprekken voeren met bewoners. In plaats daarvan heeft de partij 'digitale dates' bedacht: onder die noemer gaan politici tweemaal in de week in gesprek met inwoners. ,,We zijn ervan overtuigd dat digitaal campagne voeren prima kan werken. We hebben er in 2018 goede resultaten mee geboekt, hopelijk ook nu", aldus de lijsttrekker.

OP DE KOFFIE

Combinatie95 heeft zelfs speciale teams opgetuigd. De werkgroep 'Creatieve actie' hing onder meer spandoeken met ludieke slogans op, een werkgroep van jongeren maakte korte filmpjes (gif'jes) voor Instagram en een derde team organiseerde het Digitaal politiek café met Desiré. ,,Persoonlijk vind ik op deze manier campagne voeren wel een uitdaging. Het vraagt meer van je creativiteit en organisatievermogen dan dat je een standaard draaiboek afwerkt", vertelt lijsttrekker Desiré van Laarhoven.

INbox pakte het anders aan: lijsttrekker Fred van Nistelrooij ging in de maand oktober bij verschillende bewoners op de koffie, om zo een op een politieke kwesties te bespreken. Deze serie wordt volgende week digitaal voortgezet. Daarnaast viel de politieke club in het begin van de campagneperiode extra op omdat zij als eerste sandwichborden langs de Boxtelse straten plaatste.

Net als alle andere partijen, is ook de VVD online actiever, maar het fysieke campagnevoeren is wel een gemis, erkent lijsttrekker Rob Kuppens. ,,Het is vooral jammer dat we niet kunnen deelnemen aan debatten. Het is niet alleen om je gezicht te laten zien. Ook is het belangrijk dat een politicus op z'n tijd uitgedaagd wordt op een podium voor een publiek. Die openbare verantwoording werkt beter in het echt dan online."