De betonnen bloembakken in de Dorpsstraat zijn in 2010 geplaatst met de gedachte dat deze verkeersremmend zouden werken. Maar automobilisten remmen niet en fietsers moeten uitwijken naar de rijbaan of het voetpad. (Foto: Albert Stolwijk, 2013).
De betonnen bloembakken in de Dorpsstraat zijn in 2010 geplaatst met de gedachte dat deze verkeersremmend zouden werken. Maar automobilisten remmen niet en fietsers moeten uitwijken naar de rijbaan of het voetpad. (Foto: Albert Stolwijk, 2013). Foto: Albert Stolwijk

VERKEERSWERKGROEP TELEURGESTELD IN GEMEENTE HAAREN

Aanpak Dorpsstraat pakkie-an Boxtel?

RENS VAN DEN ELSEN

De beruchte betonnen bloembakken in de Dorpsstraat in Esch blijven voorlopig nog even staan. Ze zouden voor het einde van dit jaar vervangen worden door andere verkeersremmers, maar de gemeente Haaren laat dat project over aan de gemeente Boxtel. De werkgroep verkeer binnen het Platform Esch' Perspectief (PEP) is teleurgesteld in de gang van zaken.

Begin september kreeg de werkgroep van de gemeente te horen dat er een aannemer was gevonden voor het werk en dat het slechts een kwestie was van akkoord geven. Daarna viel de communicatie echter stil, geeft Jos van Bragt van de werkgroep aan. ,,We hebben nog eens contact opgenomen met Haaren en toen kregen we te horen dat we toch eerst met de gemeente Boxtel moesten overleggen. Maar als de werkzaamheden voor 1 januari plaatsvinden, is dat niet nodig", geeft hij aan.

PEP pleit er al jaren voor om verkeer uit de dorpskern van Esch te weren. Daarnaast ziet het dorpsplatform graag dat er een ontsluiting, zodat vrachtwagens niet meer door het centrum denderen. Van Bragt: ,,Voor dergelijk plannen tot uitvoer komen, zijn we jaren verder. Daarom willen we eerst de belangrijkste wegen zelf aanpakken. Met kleine aanpassingen, zorgen we nu al voor minder geluidsoverlast, trillingen en vervuiling."

DOORSCHUIVEN

Volgende week heeft de werkgroep een afspraak met zowel de verkeerswethouders van Haaren (Martin Vromans) als Boxtel (Herman van Wanrooij). Van Bragt is bang dat de gemeente Haaren gaat aangeven dat er geen geld is voor de aanpassing in de Dorpsstraat en de verantwoordelijkheid naar Boxtel schuift. ,,Geld kost het altijd. Boxtel heeft het ook moeilijk. Het wordt tijd dat ook die gemeente financieel ruimte gaat maken voor betere wegen in Esch."

De redactie heeft de gemeente Haaren om een reactie gevraagd, maar deze was nog niet binnen bij het ter perse gaan van deze krant.