Vincent Baaijens geeft het carnavalsbeeldje Hé, Waggel Mee! een grondige poetsbeurt op d'n elfde van d'n elfde.
Vincent Baaijens geeft het carnavalsbeeldje Hé, Waggel Mee! een grondige poetsbeurt op d'n elfde van d'n elfde. Foto: Peter de Koning

Geen carnaval, toch elf-elf in Eendengat


Sinds enkele jaren is het een goed gebruik om op de elfde van de elfde, de traditionele start van het carnavalsseizoen, het Eendengatse beeldje Hé, Waggel Mee! te inspecteren. Ondanks dat Stichting Openbaar Carnaval (SOC) dit jaar vanwege corona geen feestelijkheden organiseert, vond de inspectie inclusief poetsbeurt gisteren toch plaats...

Vincent Baaijens, vorig leutseizoen uitgeroepen tot prins Donald VI, toog gisteren in zijn 'eendje' naar de Zwaanse Brug. Uitgerust met een emmer sop en een borstel schrobde hij Hé, Waggel Mee! grondig schoon. ,,Er is veel onzeker in deze tijd, maar dees skôn bildje blijft fier overeind", sprak de laatste Eendengatse pretpotentaat uit het coronaloze tijdperk.

De bronzen sculptuur werd in 2017 vervaardigd door Pierre van Amelsvoort vanwege de viering van vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel. Baaijens constateerde tevreden dat zowel het beeld van een dansende eend met een jolige nar op zijn rug als de marmeren zuil met daarop de namen van alle tot dan heersende leutmonarchen geen mankementen. SOC-president Frank van Heesch die hem zou assisteren, moest op het laatste moment verstek laten gaan.

OPSTALRECHT

En passant voldeed hij daarbij het opstalrecht dat de SOC verschuldigd is voor de plek van het beeldje: het terras van restaurant De Rechter. Het bedrag van elf euro werd - zoals ook eerdere jaren gebeurde - door eigenaar John van de Langenberg van De Rechter genereus terug geschonken aan de Eendengatse schatkist.

Elders in deze krant aandacht voor de Waggel Top 33 die Radio TL zaterdag 14 november uitzendt en de uitreiking van de cheques ter waarde van 500 euro voor het Donseendjesfeest voor peuters en kleuters en DuckOut voor tieners.

p Vincent Baaijens, die tijdens afgelopen carnaval de scepter zwaaide als prins Donald VI van Eendengat, schrobde gisteren, op d'n elfde van d'n elfde, het bronzen beeldje Hé, Waggel Mee!. Dat staat sinds eind 2017 op de oever van de Dommel bij de Zwaanse Brug. Ook voldeed hij het opstalrecht van elf euro voor de plek op het terras van De Rechter. (Foto: Peter de Koning).