Cadeaus moeten er zijn voor alle kinderen. Dat vindt onder meer Natasja Willems (links), die voor het tweede jaar op rij zich inzet om speelgoed ook bij kids in gezinnen met een smallere beurs te krijgen. En zij vindt hierin allerlei steun van bijvoorbeeld Patricia Wagenaars, maar ook John van Hal van Lunch bij Trots en de Hema.  Woensdag kwam een medewerker van Van Hamond uit Sint-Michielsgestel een lading nieuw speelgoed afleveren. (Foto: Peter de Koning).
Cadeaus moeten er zijn voor alle kinderen. Dat vindt onder meer Natasja Willems (links), die voor het tweede jaar op rij zich inzet om speelgoed ook bij kids in gezinnen met een smallere beurs te krijgen. En zij vindt hierin allerlei steun van bijvoorbeeld Patricia Wagenaars, maar ook John van Hal van Lunch bij Trots en de Hema. Woensdag kwam een medewerker van Van Hamond uit Sint-Michielsgestel een lading nieuw speelgoed afleveren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NATASJA WILLEMS EN PATRICIA WAGENAARS DRUK IN DE WEER MET HARTVERWARMEND INITIATIEF

'Geen enkel kind zit met Sinterklaas zonder speelgoed'

PÅL JANSEN

Ondernemer Natasja Willems herhaalt haar speelgoedstunt van vorig jaar. Zoveel mogelijk gezinnen met een smalle beurs zijn benaderd om de kinderen een sfeervol Sinterklaas te geven, mét cadeautjes. Samen met de Boxtelse Patricia Wagenaars zorgt het duo voor een coronaproof uitgifteplan. Ook de Hema en John van Hal van Lunch bij Trots doen mee. Intussen stroomt het speelgoed binnen...

Net als vorig jaar doneert Van Hamond uit Sint-Michielsgestel een lading nieuwe speeltjes. Willems is er ontzettend blij mee: ,,Van alles zit er tussen. En ook gewoon nieuw! Lego, nog helemaal in de verpakking... noem maar op."

Van Hamond is verre van de enige die iets geeft, weet Willems: ,,Al heel veel mensen hebben zich gemeld, we hebben ook donaties gehad. Dat gaat in een potje. Eventueel kopen we daarvan extra in voor de oudere kinderen boven de twaalf. Die groep heeft meer interesse in een dvd'tje of iets dergelijks, nu krijgen we vooral voor de jongste kinderen spullen binnen."

LEGE BEDOELING

Zonder de hulp van de andere ondernemers, Hema en Lunch bij Trots, was het ook niet gelukt: deze partijen meldden zich nadat Willems een oproep had geplaatst via sociale media. ,,Hun horeca is natuurlijk dicht. Dat is zo ook een lege bedoeling op die twee plekken, nu vullen we het met speelgoed! Toch stukken gezelliger? Overigens: Lunch bij Trots gaat ook brownies verkopen waarvan een deel wordt gedoneerd. En feestwinkel Van Hommel uit Tilburg doet hetzelfde, maar dan met de verkoop van vlaggetjes en slingers."

SOMBERE MAAND

De vooruitzichten op een feestelijke decembermaand waarin familie, vrienden en kennissen massaal samenkomen, zijn somber. En als er dan ook nog kinderen zijn in Boxtel voor wie cadeaus niet vanzelfsprekend zijn, dan gaat dat er bij Patricia Wagenaars niet in. ,,Dat is niet te verkopen. Kinderen komen weer bij elkaar in de klas en dan heeft het ene deel een leuk cadeau gekregen en de ander niets. Tijdens Sinterklaas verdient ieder kind een presentje", zegt Wagenaars resoluut. Eén op de negen kinderen leeft in armoede, weet ze. Maar dat het in een gezin soms financieel minder gaat, kan de besten overkomen, benadrukt de Boxtelse. Al helemaal in tijden van corona waarin niets zeker is. Wagenaars: ,,Er zijn honderdduizend redenen te noemen dat het financieel wat minder gaat, zoiets is ook helemaal niets om je voor te schamen. En kinderen kunnen daar al helemaal niets aan doen."

OUDE POPPENKAST

Wagenaars sloot zich aan bij het plan van Willems nadat ze zelf een prachtig presentje wilde weggeven. ,,Ik had een oude poppenkast op zolder staan, dat wilde ik geven aan iemand die het wat minder had." Maar als ze het speelhuis gratis zou aanbieden op Marktplaats, was het maar de vraag of het écht naar de juiste personen zou gaan. Dus benaderde ze Willems om mee te mogen helpen. Wagenaars: ,,Hier blijft tenminste niks achter de strijkstok hangen."

Door de Brede Scholen Boxtel en de Voedselbank te benaderen, bereikten Willems en Wagenaars de juiste doelgroep. Via brieven werd die groep benaderd met een formulier waarin onder meer om enkele gegevens wordt gevraagd, ook om ervoor te zorgen dat het speelgoed op de juiste plekken belandt. Maar ook om alles in goede banen te kunnen leiden. ,,Vorig jaar hebben we er een heel evenement van gemaakt, maar dat kan nu dus niet vanwege corona", geeft Willems aan.

Met z'n allen tegelijkertijd naar de winkel komen is dit keer niet mogelijk en ook niet toegestaan, dus spreekt het duo met iedereen tijden af en worden de cadeaus coronaproof uitgegeven, verspreid over verschillende avonden. Dit moet de komende dagen vorm gaan krijgen. De actie is deze week begonnen. Het insturen van cadeaus kan sinds gisteren.

AANMELDEN

Boxtelaren en ondernemers die ook bij willen dragen aan de speelgoedactie, kunnen hiervoor bellen of een WhatsApp-bericht sturen naar Willems via 06-42 43 14 24. Zij is ook via de Facebookpagina van haar winkel Natasja Fashion bereikbaar.



t Cadeaus moeten er zijn voor alle kinderen. Dat vindt onder meer Natasja Willems (links), die voor het tweede jaar op rij zich inzet om speelgoed ook bij kids in gezinnen met een smallere beurs te krijgen. En zij vindt hierin allerlei steun van bijvoorbeeld Patricia Wagenaars, maar ook John van Hal van Lunch bij Trots en de Hema. Woensdag kwam een medewerker van Van Hamond uit Sint-Michielsgestel een lading nieuw speelgoed afleveren. (Foto: Peter de Koning).


Afbeelding