Deze foto werd gemaakt in 2013 toen de gemeenteraad besloot de dubbele overweg te vervangen door een fietstunnel. Zeven jaar later is daarvoor uiteindelijk het bestemmingsplan voor vastgesteld.
Deze foto werd gemaakt in 2013 toen de gemeenteraad besloot de dubbele overweg te vervangen door een fietstunnel. Zeven jaar later is daarvoor uiteindelijk het bestemmingsplan voor vastgesteld. Foto: Peter de Koning

ABSENTIE BALANS HEEFT GEEN INVLOED OP BESLUITVORMING

Fietstunnel is stapje dichterbij

HENK VAN WEERT

Een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het bestemmingsplan voor een fietstunnel in de Tongersestraat. De verbreding van de Keulsebaan kreeg unanieme steun van de fracties. De vijf raadsleden van Balans waren niet aanwezig; zij vonden het niet opportuun fysiek bijeen te komen vanwege corona.

Ook als Balans - fel tegenstander van de fietstunnel - wel aanwezig was geweest tijdens de raadsvergadering, dan nog had de oppositie geen meerderheid kunnen vormen om het bestemmingsplan te torpederen. Alleen het CDA en de VVD stemden tegen het voorstel.

Fractievoorzitter Vera Brouns van de christendemocraten haalde aan dat haar partij zeven jaar geleden weliswaar vóór de fietstunnel stemde. ,,Maar alleen mits er een noordelijke rondweg zou komen." En juist die optie is in de ogen van het college van B en W niet nodig. ,,Nu ligt er een compromis op tafel waar uiteindelijk niemand blij mee is", aldus Brouns. Dymph van de Vries (VVD) sprak dat de keuze voor een fietstunnel inmiddels zo lang is geleden, dat die achterhaald is. Zij pleitte voor een herbezinning.

VERKEERSBESLUIT

Fractievoorzitter Jos Hegeman van coalitiepartij D66 onderstreepte nogmaals dat zijn partij eigenlijk voorstander van een autotunnel is. De toezegging dat de onderdoorgang in de toekomst eventueel geschikt gemaakt kan worden voor personenauto's, trok hem in 2014 over de streep om met zijn partij in het huidige college van B en W te stappen.

Toch gaf hij aan geen trek te hebben in juridische processen als ooit wordt besloten om personenauto's toegang te geven tot de tunnel. ,,Moet dan het bestemmingsplan gewijzigd worden", wilde hij weten van verkeerswethouder Herman van Wanrooij. Die antwoordde dat een verkeersbesluit volstaat. Dat stemde Hegeman tot tevredenheid.

Coalitiepartner SP vroeg zich bij monde van fractieleider Dave van de Ven af in hoeverre de stikstofproblematiek nog roet in het eten van de Boxtelse verkeersplannen kan gooien. Ook voor hem had de wethouder goed nieuws. De gemeente heeft inmiddels overeenstemming bereikt over de aankoop van voldoende rechten om de stikstofuitstoot te compenseren. Niet alleen voor de VLK, maar ook voor de fietstunnel en de aanpassingen aan de Keulsebaan, zo meldde Van Wanrooij. ,,Het is alleen nog een kwestie van handtekeningen zetten."

FLESSENHALS

De fietstunnel wordt aangelegd op de plek waar de dubbele overweg gaat verdwijnen. Daarvoor moeten elders in Boxtel tal van verkeersmaatregelen genomen worden. Eén daarvan is verbreding van de Keulsebaan om de verwachte toename van verkeer tussen de rijksweg A2 en bedrijventerrein Ladonk afdoende op te lossen.

Dat de autotunnel in de Keulsebaan echter níet wordt verbreed, zal in de ogen van het CDA zorgen voor een flessenhalseffect. ,,En dat heeft niet onze voorkeur. Maar het is een financiële keuze en die vinden wij begrijpelijk", sprak Brouns, die met haar twee fractiegenoten uiteindelijk - net als alle andere partijen - voor het bestemmingsplan stemde.

MOTIE BARONIESTRAAT

De verkeersmaatregelen moeten onder meer leiden tot verbetering van de leefsituatie in de drukke Baroniestraat. Vorige week meldden bewoners onder meer in deze krant dat voor hen de maat vol is. Toch zullen - mede door de stikstofcrisis - daadwerkelijke oplossingen niet voor 2025 zijn uitgevoerd, zo is de verwachting. Daarom pleitte fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA-GroenLinks er met een motie voor dat het college een 'tandje bij' zet om aan de al jaren onhoudbare situatie een einde te maken. Ze kreeg daarmee de overige aanwezige fracties unaniem achter zich.

Wethouder Van Wanrooij was opgelucht dat hij na de eerste termijn een meerderheid van fracties telde die het bestemmingplan voor de fietstunnel omarmden. Hij keek terug op een 'traject van vele jaren, van veel discussie en van veel onrust'. ,,Het is logisch dat de raad zich committeert aan hetgeen destijds is besloten. Laten we proberen er iets van te maken in plaats van de hele discussie opnieuw te gaan voeren met als gevolgd dat er de komende tien jaar opnieuw niets gebeurt."



p Deze foto werd gemaakt in 2013 toen de gemeenteraad besloot de dubbele overweg te vervangen door een fietstunnel. Zeven jaar later is daar uiteindelijk het bestemmingsplan voor vastgesteld. (Foto: Peter de Koning).