Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STEUN IN DE RUG VOOR WINKELIERS

Kerstpakketten gemeente en WSD van lokale ondernemers

De werknemers van de gemeenten Boxtl en Sint-Michielsgestel, maar ook van werkbedrijf WSD krijgen dit jaar een lokaal kerstpakket. Zij ontvangen een aantal bonnen die zij kunnen besteden bij plaatselijke ondernemers. Centrummanagment Boxtel coördineert de actie.

Het centrummanagment zet zich in voor lokale detailhandel en horeca: die werden onder meer met de actie Wees Loyaal, Koop Lokaal geholpen toch nog omzet te maken, ondanks de gedeeltelijke lockdown. Dat is ook de reden waarom de twee gemeenten (met een gezamenlijk ambtenarenbedrijf) en WSD besloten om kerstpakketten en cadeau's bij voorkeur bij plaatselijke bedrijven af te nemen. De werknemer krijgt een pakket in de vorm van bonnen die in waarde variëren van vijf, tien of twintig euro.

TOT 1 APRIL GELDIG

De waardebonnen kunnen tot 1 april worden besteed bij deelnemende ondernemers. Winkeliers en horeca-uitbaters zijn uitgenodigd mee te doen; wie alsnog wil deelnemen, kan een e-mail sturen naar info@cmboxtel.nl.. Vervolgens krijgen zij informatie en een aanmeldformulier toegestuurd.

Centrummanagment Boxtel voert de actie uit in samenwerking met de ondernemingsverenigingen in Boxtel, Liempde, Sint-Michielsgestel, Berlicum en Den Dungen.


CLUBS IN ALGEMEEN POSITIEF GESTEMD

Meer tennissers slaan een balletje in coronatijden

JULES HAMELEERS

Tennis, hockey, rugby, handbal, volleybal... Noem een teamsport en volwassenen mogen hem niet meer uitvoeren. Sportscholen hoeven de deuren niet te sluiten, maar ook daar mogen geen groepslessen meer gegeven worden. Eén uitzondering: tennis, hoewel ook daar dubbelen niet mag. En dat is te zien in het aantal nieuwe inschrijvingen bij Liempdse tennisvereniging De Peppelieren: ,,Ons ledenbestand is dit jaar met 20 procent gestegen."

Eerlijk is eerlijk: de tachtig nieuwe leden die zich inschreven bij De Peppelieren, zijn niet allemaal terug te voeren op de coronacrisis. De vereniging opende vorig jaar oktober twee padelbanen. De relatief nieuwe buitensport, die uitgevoerd wordt in een 'kooi' en een kruising is tussen squash en tennis, heeft de club zeker nieuwe leden opgeleverd, meldt voorzitter Antoine van der Velden. ,,Bij ons kun je als enige padelen in de gemeente Boxtel; in Schijndel en Sint-Oedenrode zijn wel banen, maar we merken dat mensen toch speciaal voor die sport naar De Peppelieren komen. Als ik leden van andere clubs zich bij ons aanmelden, weet ik: die komen voor onze padelbanen."

De groei van 20 procent kan Van der Velden echter niet volledig terugvoeren op zijn nieuwe banen: ,,Het is natuurlijk lastig om exact aan te wijzen waarom mensen zich aanmelden bij ons, maar ik schrijf echt niet alles toe aan padel. We merken vooral dat de groep leden tussen de dertig en veertig jaar fors groeit. Ik schat in dat dit mensen zijn die nu niet meer mogen voetballen of hockeyen en daarom tennis willen uitproberen."

NIEUWE AANWAS

Ook LTV Munsel, gevestigd aan de Voetboog in Boxtel, ziet ook wat nieuwe aanwas en vooral in de wat jongere leeftijdscategorieën, vertelt voorzitter Ad Hoevenaars. De gezamenlijke voorzitters van de tennisclubs in de gemeente Boxtel zochten dan ook twee weken geleden de publiciteit: om het publiek te laten weten dat tennissen gewoon nog mag. ,,De nieuwe aanwas is vooral tussen de 25 en 35 jaar. Dat is opvallend, want we hebben over het algemeen een wat ouder ledenbestand. We hebben afgelopen zomer voor de tweede keer een zomerlidmaatschap geïntroduceerd, waarbij mensen tijdens de vakantiemaanden kennis kunnen maken met de sport. Ook daar hebben we meer leden aan over gehouden dan vorig jaar", aldus Hoevenaars.

Tennisvereniging Die Braecke, waarvan de leden spelen op de banen bij sporthal De Braken, merkt nog niet echt een stijging wat betreft het ledenaantal, vertelt bestuurslid Lies Siemons. ,,Onze club is wat aan het afbrokkelen, omdat onze banen lange tijd slecht waren en ons ledenbestand erg vergrijst. Nu zijn de speelvelden echter weer erg goed en merken we dat ons ledenaantal constant blijft."

DRUKKE BANEN

Hoe de situatie is bij de andere tennisverenigingen in de toekomstige gemeente Boxtel, De Merletten in sportpark Molenwijk en d'Oggelen in Esch, is niet duidelijk. Hun reactie was niet op tijd binnen.

De bestuursleden van de drie geïnterviewde clubs merken niet dat er mensen wegblijven uit angst of bezorgdheid voor coronabesmettingen. ,,Bij onze binnencompetitie die in sporthal De Braken wordt gehouden, werd het wel wat rustiger. Maar de 50-plusgroep die buiten tennist, is nog steeds op volle sterkte", aldus Siemons. Ook de voorzitters van LTV Munsel en De Peppelieren zien tot hun plezier dat hun banen elke avond goed bezet zijn. Alhoewel in Liempde wat ouderen wegblijven nu er niet meer gedubbeld mag worden; voor hen is het enkelspel niet meer weggelegd.

De clubs hebben dan ook maatregelen ingesteld. Bij Die Braecke mogen mensen niet samen op een bankje zitten en moeten de achterste banen als eerst worden opgevuld, zodat mensen niet door elkaar hoeven te lopen. Ook bij De Peppelieren is er eenrichtingsverkeer gemaakt op het park. En bij LTV Munsel mag je aanwezig zijn als je een baan gereserveerd hebt. Hoevenaars: ,,Ik hoor dat mensen echt wegblijven als er iemand in hun omgeving besmet is met corona. Er heerst een mooie sfeer op onze banen en daar ben ik trots op."


q De tennisbanen van LTV Munsel zijn ondanks de coronacrisis nog steeds goed bezet. (Foto: Peter de Koning).