Een vrachtwagenverbod voor de Kapelweg zou de leefbaarheid in de buurtschap Kalksheuvel verbeteren, verwacht D66. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).
Een vrachtwagenverbod voor de Kapelweg zou de leefbaarheid in de buurtschap Kalksheuvel verbeteren, verwacht D66. (Foto: Albert Stolwijk, 2015). Foto: Albert Stolwijk

VOORALSNOG GEEN EXTRA GELD NODIG

Hervorming jeugdhulp komt er nog niet in 2021


JULES HAMELEERS

De hervorming van de regionale inkoopafspraken voor specialistische jeugdzorg, worden een jaar opgeschoven. Ook de Wet wijziging woonplaatsbeginsel, die voor Boxtel kan zorgen voor minder uitgaven, is uitgesteld naar 2022. Vooralsnog hoeft er in 2021 geen geld bij, maar dit is afhankelijk van veel factoren.

De verwachte bijdrage van de gemeente Boxtel is 10,3 miljoen euro, nagenoeg hetzelfde als het bedrag dat Boxtel voor 2021 in haar begroting heeft staan. De vraag blijft echter of dit stand houdt: hoeveel mensen precies zorg nodig hebben is lastig te voorspellen. Dat geldt ook voor de prijzen van zorgaanbieders. Daarnaast komt er vanaf 1 oktober een percentage bovenop de facturen van zorgaanbieders, om hen te compenseren voor de coronacrisis. Ook daarvan zijn de gevolgen nog niet te overzien.

GEMEENSCHAPPELIJK

Boxtel is onderdeel van een gemeenschappelijke jeugdhulpregeling waar in totaal zestien gemeenten aan meedoen. Hier vallen lichte, maar ook zware specialistische zorg onder. Deze inkooporganisatie heeft jaarlijks 123 miljoen euro te besteden. Boxtel ontvangt zes tot zeven procent van de zorg. Maar de kosten binnen deze organisatie vallen nogal eens tegen: zo moest Boxtel vorig jaar nog 1,9 miljoen euro extra inleggen.

Daarom werd eerder met elkaar besloten om per 2021 op een andere manier zorg in te kopen, om toekomstige tegenvallers te voorkomen. Dit is dus doorgeschoven naar 2022. Daarom is 2021 door de inkooporganisatie bestempeld als 'overgangsjaar'. Een paar nieuwe afspraken worden alvast ingevoerd, maar het volledige nieuwe beleid wordt pas het jaar erna uitgezet.

Jongeren merken volgens de gemeente niets van de hervormingen. Het gaat vooral om administratieve en procesmatige veranderingen, waardoor zorg goedkoper en efficiënter kan.

WOONPLAATSBEGINSEL

Het nieuwe woonplaatsbeginsel is dus ook uitgesteld. Wanneer dit wordt geïntroduceerd, kan het gunstig uitpakken voor Boxtel. Op dit moment betaalt de gemeente alle zorg voor een aantal jongeren uit andere gemeenten die naar zware zorginstelling De La Salle gaan. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de extra kosten die het hebben van zo'n instelling binnen de gemeente met zich meebrengt. Een vernieuwd woonplaatsbeginsel zou dit recht kunnen trekken.

Dit betekent dat de zestien gemeenten in Noord-Oost Brabant volgend jaar met een extra uitgave van zo'n twee miljoen te kampen krijgen. De regiosamenwerking moet namelijk voor meer jongeren dan verwacht hulp betalen. Voor Boxtel komt dit neer op een bijdrage van zo'n 150.000 euro. Het college hoeft de begroting hiervoor echter niet aan te passen omdat de totale bijdrage aan de regeling niet boven het begrote bedrag uitkomt.


112-nieuws


Containerbrand

Een plastic afvalcontainer aan De Beiaard werd zondagavond in brand gestoken. Omstanders wisten nog wel een naastgelegen dixi en afvalbak te redden. Nadat de brandweerlieden het vuur onder controle hadden, moesten zij de container omkieperen om de restanten te doven. Ook de politie was ter plaatse om te zoeken naar mogelijke brandstichters in de omgeving.

COLLEGE GEEFT UITVOERING AAN MOTIE D66

Boxtel onderzoekt opnieuw vrachtwagenverbod Kapelweg

HENK VAN WEERT

Hoewel de geplande aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) het overbodig maakt, onderzoekt verkeerswethouder Herman van Wanrooij toch de haalbaarheid van een vrachtwagenverbod op de Kapelweg.

Fractievoorzitter Jos Hegeman (D66) reageerde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering enthousiast op het besluit dat B en W diezelfde ochtend tijdens de wekelijkse collegevergadering namen. Eind vorige maand toonde hij zich nog verontwaardigd dat een vrachtwagenverbod nog altijd niet was onderzocht.

Op aandringen van D66 was zo'n onderzoek al afgesproken in het bestuursakkoord dat in 2018 werd gesloten om na de toen gehouden verkiezingen het zittende college te prolongeren. Vorig jaar moesten de resultaten bekend zijn, maar ze bleven uit. Eind 2019 drong Hegeman met zijn fractie - via een door een raadsmeerderheid gesteunde motie - aan om in het voorjaar van 2020 het onderzoek afgerond te hebben. Andermaal bleven resultaten uit en dat leidde enkele weken geleden tot wrevel bij de fractievoorzitter van de democraten. Die gaf aan dat het college geen gevolg gaf aan de opdracht die de raad verstrekte.

Wethouder Van Wanrooij benadrukte gisteren dat een vrachtwagenverbod niet relevant is als de VLK er komt. Dat wordt anders als er in de toekomst wellicht een vrachtwagenheffing op de rijksweg N65 wordt geheven. Boxtel vindt dan ook dat Oisterwijk en Vught moeten aanhaken bij het gevraagde onderzoek. Van Wanrooijs collega's in die twee buurgemeenten hebben zich bereid getoond aan tafel te schuiven om over de vertrekpunten van het onderzoek te praten.

Tien jaar geleden werd een vrachtwagenverbod op de weg tussen Boxtel en Haaren door de bestuursrechter afgewezen.