Ongeveer de helft van het dak van Muziekhuis Boxtel is afgelopen week volgelegd met zonnepanelen.
Ongeveer de helft van het dak van Muziekhuis Boxtel is afgelopen week volgelegd met zonnepanelen. Foto: Henk van Weert

B en W vinden gemeentelijk energiebedrijf te groot risico


Met het oog op de uitdagingen die Boxtel te wachten staan om al in 2030 energieneutraal te zijn, pleit de gemeenteraadsfractie van PvdA-GroenLinks voor een gemeentelijk energiebedrijf. Ook SP ziet dit idee wel zitten. Het college van B en W raadt het echter af, vanwege het financiële risico dat ermee gepaard gaat.

Burgemeester en wethouders wijzen op de casus van de gemeente Rotterdam die zelf een warmtebedrijf opstartte, waarbij er sprake was van een verlies van enkele honderden miljoenen, stelt het college.

Volgens B en W kunnen Boxtelaren ook op een andere manier participeren bij het grootschalig opwekken van duurzame energie. ,,Zo is in het Klimaatakkoord het streven naar minimaal 50 procent lokaal eigenaarschap opgenomen. Door dit als college en raad als een harde voorwaarde te stellen, kunnen inwoners invloed hebben op de besteding van middelen die noodzakelijk zijn voor de invulling en vormgeving van de Regionale Energiestrategie (RES)”, stelt het college in haar beantwoording van schriftelijke vragen van PvdA-GroenLinks,

VERKIEZINGSPROGRAMMA

PvdA-GroenLinks heeft het idee ook in haar verkiezingsprogramma staan. De partij komt met dit idee omdat de gemeenteraad in mei de startnotitie RES Noordoost Brabant vaststelde. Een mogelijkheid is volgens de groene partij een gemeentelijk energiebedrijf. In deze constructie investeert Boxtel zelf in windmolens en zonnevelden, blijft het eigenaar van de op te wekken energie en komen de winsten ten goede aan inwoners.

Coalitiepartij SP opperde tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september ook al om zo’n gemeentelijk energiebedrijf op te starten. De mede-raadsleden van woordvoerder Frans Sannen stonden daar toen niet om te springen. Ook wethouder Peter van de Wiel was niet enthousiast.