In december vorig was wethouder Marusjka Lestrade (links, in rode trui) aanwezig bij een spelletje sjoelen tijdens Dagje Thuis. Op dat moment was net bekend dat het mantelzorgproject wegbezuinigd zou worden. In februari werd duidelijk dat het project de rest van 2020 toch kon doorgaan. En inmiddels dus ook in 2021. (Foto: Albert Stolwijk).
In december vorig was wethouder Marusjka Lestrade (links, in rode trui) aanwezig bij een spelletje sjoelen tijdens Dagje Thuis. Op dat moment was net bekend dat het mantelzorgproject wegbezuinigd zou worden. In februari werd duidelijk dat het project de rest van 2020 toch kon doorgaan. En inmiddels dus ook in 2021. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TOCH GELD VOOR PROJECT BOXTEL-OOST

Ouderen kunnen ook in 2021 naar 'Dagje Thuis'


HENK VAN WEERT

Mantelzorgproject Dagje Thuis van ContourdeTwern is gered. Althans in 2021. Een jaar geleden leek het project wegbezuinigd te worden door het college van B en W van Boxtel, maar nu heeft wethouder Marusjka Lestrade er toch geld voor gevonden. Dat meldde zij maandag op het moment dat haar symbolisch een van de ruim negenhonderd goodiebags voor mantelzorgers werd aangeboden.

Het valt volgens Lestrade niet mee om mantelzorg buiten de op handen zijnde bezuinigingen te houden. ,,Daar krijgen we in de kerntakendiscussie die de nieuwe gemeenteraad volgend jaar gaat voeren nog een flinke kluif aan. Ik probeer me er hard voor te maken om mantelzorg zoals we die nu georganiseerd hebben, overeind te houden. Te meer omdat ik veel bewondering heb voor al die mensen." Een eerste voorzichtig succesje heeft Lestrade alvast geboekt, onthulde ze. ,,Vanochtend hebben we besloten dat Dagje Thuis in elk geval volgend jaar door kan gaan."

ContourdeTwern houdt sinds 2018 twee keer per week Dagje Thuis-bijeenkomsten: één dag in gemeenschapshuis De Rots en eenmaal in de Kinderboerderij, beide in Boxtel-Oost. De dagbesteding ontlast mantelzorgers van de deelnemende senioren. Daarnaast draagt het project eraan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, waardoor duurdere zorg minder snel nodig is. Een indicatie is niet noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan Dagje Thuis.

VEEL KRITIEK

Een jaar geleden leek er een streep te worden gezet door de dagbesteding van ContourdeTwern. Na veel kritiek vond het college toch nog een bedrag van ruim 55.000 euro om het project tot eind 2020 voort te zetten.

Hoeveel geld er voor 2021 mee gemoeid is, kan wethouder Lestrade nog niet melden. Het voorstel wordt nog besproken tijdens de collegevergadering. Daarna kan zij meer duidelijkheid geven.


TIENDE AANVRAAG VAN IRIS KAPPERS

Potje voor verhuizen naar kernwinkelgebied is op

Om meer leven in de Boxtelse centrum te krijgen, stimuleerde de gemeente ondernemers om hun zaken in het kernwinkelgebied te vestigen. Om die doelstelling te behalen trok wethouder Eric van den Broek 100.000 euro subsidie uit om te verdelen onder tien geïnteresseerde ondernemers. De laatste aanvraag is onlangs ingediend: Iris Kappers verhuist in februari 2021 van de Molenstraat naar de Croonpassage.

Met de aanvraag van de kapsalon is het stimuleringsbudget 'Verhuizingen Kernwinkelgebied' volledig opgebruikt. Dat betekent dat tien lokale ondernemers van de subsidie gebruikt hebben gemaakt om zich centraler te vestigen in het dorp. ,,Het mes snijdt aan twee kanten; de winkelier heeft een centrale locatie voor zijn of haar onderneming én het Boxtelse kernwinkelgebied wordt versterkt.", aldus wethouder Eric van den Broek.

Naast Iris Kappers, hebben onder meer ook Junior Kinderkleding en Toko Boxtel gebruik gemaakt van de regeling.

STIMULERINGSBUDGET

Het subsidiepotje is onderdeel van het Economisch Stimuleringsbudget, dat Van den Broek in 2015 optuigde om de plaatselijke economie een zetje te geven. Er werd een bedrag van één miljoen euro beschikbaar gesteld dat na een positieve evaluatie in september 2016 eenmalig werd verhoogd met 100.000 euro.

Ook de grote pot is inmiddels op. Door de jaren heen zijn hier verschillende projecten uit gefinancierd. Een groot deel, 400.000 euro, ging naar het Greentech Park Brabant op bedrijventerrein Vorst-B. Daarnaast is de vernieuwing van de Boeremèrt in Liempde gefinancierd evenals pop-up store ‘Kerst voor iedereen’ voor armere gezinnen tijdens de feestdagen, de promotiefilm ‘Bij de boer over de vloer’ van ZLTO en tijdens coronatijd de actie ‘Wees loyaal, koop lokaal’. Ook wordt in 2021 nog de feestverlichting in de centra van Boxtel en Liempde vernieuwd. In overleg met de ondernemingsverenigingen is het restant van het budget aan Centrummanagement Boxtel geschonken om te besteden aan acties wanneer de coronamaatregelen weer versoepeld worden.

AANVALSPLAN

Van den Broek: ,,Het stimuleringsbudget was één van de pijlers van het economisch aanvalsplan dat in 2014 werd gelanceerd. Met deze laatste bestedingen kunnen we zeggen dat er honderden ondernemers en klanten zijn gemobiliseerd door dit initiatief. De diverse samenwerkingen die zijn ontstaan zijn een mooi voorbeeld voor initiatieven in deze moeilijke coronatijd."