Klanten van Oosterhof kunnen ruimere winkels verwachten als de renovatie van het winkelcentrum is afgerond. (Foto: Peter de Koning).
Klanten van Oosterhof kunnen ruimere winkels verwachten als de renovatie van het winkelcentrum is afgerond. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JUMBO KAN BINNEN BESTAANDE MUREN ALSNOG FLINK GROEIEN

Iedereen erop vooruit in Oosterhof

PÅL JANSEN

De ondernemers gaan er allemaal op vooruit in het renovatieplan voor het winkelcentrum Oosterhof. Ook supermarkt Jumbo, waarvan het winkelvloeroppervlak naar schatting 40 procent groter wordt. ,,Ontzettend positief, ook voor heel Boxtel", zegt voorzitter Hans van Erp van de winkeliersvereniging. ,,Juist in deze tijd waarin het al niet eenvoudig is voor de detailhandel, wordt er geïnvesteerd."

De vergunningsaanvraag voor het nieuwe ontwikkelplan ligt sinds 30 oktober in het gemeentehuis. Iedereen binnen het winkelcentrum houdt daarom nog een slag om de arm. ,,Ik ben pas gerustgesteld als de schop in de grond gaat", erkent voorzitter Van Erp, zelf eigenaar van Dierenspeciaalzaak Boxtel.

Er zijn sinds eind jaren negentig namelijk nogal wat ideeën en plannen de revue gepasseerd, weet Van Erp. Met het huidige plan kunnen de ondernemers goed uit de voeten, stelt de in Liempde woonachtige ondernemer. ,,De opstelling wordt helemaal anders. De inrichting wordt moderner en wat rustiger, dus in de uitstraling en reclame-uitingen niet zo 'schreeuwend'. Bovendien staat centraal een pleintje ingetekend. Oosterhof is een van de weinige locaties in Boxtel-Oost waar mensen samenkomen, dus we wilden met zijn allen wel die ontmoetingsplek faciliteren."

VERTROUWEN

Corné de Jong van de coöperatieve vereniging van eigenaren (cvve) ziet dat er vertrouwen is in het toekomstige winkelcentrum. ,,In principe is iedereen content met de nieuwe inrichting. Iedereen die extra meters wilde, heeft die ook gekregen, dus dat is een positieve ontwikkeling."

Doordat discounter Aldi vertrok, maar ook door de voorgenomen sluiting van twee van de vier ingangen, kan iedere zaak groter worden. De Jong: ,,Er kunnen links en rechts echter nog enkele zaken veranderen in de huidige opzet, maar in principe is dit het idee in grote lijnen." De voorzitter hoopt dat er in het eerste kwart van 2021 dan eindelijk daadwerkelijk kan worden begonnen met de renovatie.

De winkelvloer van supermarkt Jumbo wordt 40 procent groter, als je de vergunningaanvraag bestudeert. ,,Dat ligt er aan hoe je het berekent", nuanceert De Jong de rekensom van Brabants Centrum. ,,In principe verhuurde Jumbo een winkelruimte aan Aldi, maar die is intussen vertrokken." Dus in principe is het niet zo dat er meer supermarktmeters bijkomen, wil De Jong maar aangeven.

GEVOELIG PUNT

Toch is de groei van de Jumbo een gevoelig punt. In maart 2019 stemde het college van B en W in met het plan om het winkelcentrum uit te breiden. Vooral de flinke toename van het winkelvloeroppervlak van de Jumbo leverde kritiek op van andere supermarkten en ondernemersclubs uit de gemeente. Die verwezen naar de detailhandelsvisie van de gemeente uit 2015 waarin werd afgesproken dat uitbreiding tot 15 procent wenselijk was. Het vorige plan was in de ogen van het college van B en W in 2019 nog voldoende onderbouwd om van haar detailhandelsvisie af te wijken. Maar na protesten van derden, moesten de cvve en de projectontwikkelaar toch terug naar de tekentafel.

Nu zegt de gemeente dat zij niet gaat over de indeling. Volgens een woordvoerder van wethouder Eric van den Broek (economie) is dit een zaak van de cvve en haar gebruikers. In juni dit jaar maakte Boxtel bekend dat Oosterhof binnen de bestaande muren wordt verbouwd. Een kleine uitbreiding aan de noordzijde resteert.

Pagina 25: 'Zo wordt de indeling van Oosterhof'


p Klanten van Oosterhof kunnen ruimere winkels verwachten als de renovatie ervan is afgerond. (Foto: Peter de Koning).