Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

PATRICK VAN DEN AKER RENT VOOR KINDER KANKERVRIJ

Geen marathons? Dan 'n Boxtelse ronde


RENS VAN DEN ELSEN

Het zou een jaar moeten worden waarin Boxtelaar Patrick van den Aker in elk geval drie grote marathons zou lopen: in Tokio, Valencia en Londen. Het vermaledijde coronavirus zette een streep door alle grote sportevenementen, dus ook deze hardloopwedstrijden. Maar Van den Aker rent voor KiKa (Kinderen Kankervrij) en dat doel laat hij niet zomaar vallen, net zoals zijn vaste sponsoren. Daarom rent hij zondag 22 november ruim 42 kilometer in zijn woonplaats.

Hij vindt het wel een gemis. Het gejuich langs de weg, de ambiance van zo'n gigantisch evenement. Onlangs liep Van den Aker nog wel de virtuele marathon van Londen; ,,Dat was nog wel leuk, via de app kreeg je bij iedere gelopen mijl een aanmoediging en hoorde je toch het publiek. Ik liep alleen in het buitengebied van Boxtel, dus dat is dan wel raar, maar het gevoel was er toch een beetje."

Waar bij de grote parkoersen veel mensen langs de kant staan om de vaak duizenden hardlopers toe te juichen, is dat bij de Boxtelse variant niet de bedoeling, benadrukt Van den Aker. Afhankelijk van de geldende maatregelen rent hij de marathon met drie of elf bevriende renners van Running Team Boxtel. ,,Mensen kunnen zich ook niet opgeven, we lopen met z'n tweeën of maximaal met groepjes van vier. Het gaat mij uiteindelijk om de aandacht voor de lokale ondernemers in combinatie met KiKa, niet om de grootte van het evenement", aldus de Boxtelaar.

Van den Aker heeft een route uitgestippeld die zo'n beetje het hele dorp doorkruist. Hij start bij Eetwinkel Select aan de Sint-Severusstraat in de wijk Selissenwal, komt door Munsel, Boxtel-Oost, een stukje centrum en Breukelen en komt dan weer uit bij zijn beginpunt. In totaal rent vier rondjes van 10,6 kilometer. In totaal net iets meer dan een normale marathon (42,2 kilometer).

CLUB VAN 26

Normaal gesproken krijgen de bedrijven die Van den Aker financieel steunen extra aandacht tijdens de marathons en door het jaar heen bij verschillende acties. Omdat er door corona geen grote wedstrijden waren, wilde de Boxtelaar toch iets voor zijn trouwe sponsors doen. Hij heeft deze de 'Club van 26' genoemd, naar het aantal mijlen dat een marathon lang is.

Ondanks dat hij dus geen wedstrijden heeft gelopen, blijven de 26 bedrijven hem steunen. ,,Dat is een flinke opsteker. Ze zijn zelfs in deze tijd bereid om Wilhelmina-pepermunt te verkopen, daarvan gaat twee euro naar KiKa", vertelt Van den Aker met enige trots.

PITTIG

Van den Aker hoopt voor het einde van het jaar op een totaalbedrag van 40.000 euro te komen voor zijn doel. ,,Ik sta nu op ruim 37.000 euro dus dat moet lukken. Ik doe er alles aan om mijn streefbedrag bij elkaar te krijgen. En volgend jaar? Dan hoop ik gewoon weer aan de start te staan van de geplande grote marathons. Die zijn verschoven naar het najaar van 2021. Dat wordt wel pittig, want dan zijn er twee in veertien dagen tijd..."

De Boxtelse hardloper begint zondag 22 november om 10.00 uur aan zijn avontuur en verwacht rond 13.50 uur te finishen. ,,Wie ons langs ziet komen mag vanuit de tuin gerust naar ons zwaaien hoor", zegt Van den Aker lachend. Doneren kan via de website patrickrentvoorkika.nl.



p Patrick van den Aker is klaar voor zijn zelfbedachte marathon in Boxtel. De start en finish zijn bij een van zijn trouwste sponsoren: Jack van Hal van Eetwinkel Select aan de Sint-Severusstraat 16 in de wijk Selissenwal. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Bijna vijf mille na gezamenlijke inhaalcollecte

Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds hebben na een 'inhaalcollecte' medio oktober alsnog 4.651,65 opgehaald in de gemeente Boxtel.

De inzameling werd gebundeld omdat vrijwilligers in het voorjaar niet langs de deuren konden in verband met corona. Naast de huis-aan-huiscollecte komen ook nog giften binnen via QR-codes die mensen konden scannen om te doneren.