Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OUD-PRINSEN EN BACCHUSCORPS KIJKEN TERUG OP 50 JAAR CARNAVAL

Gouden leutfeest in Oggelvorsenpoel


RENS VAN DEN ELSEN


Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, nadert snel. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Wat blijkt: Esch heeft veel wat van toegevoegde waarde is voor Boxtel. Een dag na de elfde van de elfde, het moment waarop het carnavaleske 55-jarige jubileum van Oggelvorsenpoel van start zou gaan, wordt teruggeblikt op 2016, toen het gouden jubileum werd gevierd.

Een beetje wrang is het wel: juist in het jaar dat het groot feest moest worden in Esch, gaat carnaval niet door. De reden is ieder ondertussen wel bekend. Vijf keer elf is onder de leutgasten een magisch getal, vijftig jaar daarentegen niet. Toch stond Oggelvorsenpoel hier in 2016 bij stil. Met het thema 'D'r schittert goud, vûr jong en oud' zwaaide prins Wilhelm (Wil van Gemert) voor het tweede jaar de scepter. Samen met twaalf oud-pretpotentaten werd hij in het gouden jubileumjaar geïnterviewd over vijftig jaar Oggelvorsen.

Anekdotes uit die tijd zijn er in overvloed. Zo moest Gerard van Os, de oudste leutvorst in het gezelschap, in 1969 nog toestemming vragen aan de veldwachter of er überhaupt carnaval gevierd mocht worden. Maar er is ook een verhaal over een bijna in tweeën gezaagde prins Jop (Joop van Rosmalen) en het verplaatsen van de Bierpomp.

Saamhorigheid komt ook terug in het gesprek met de dertien Essche prinsen. De mens achter de koldervorst is misschien nog wel belangrijker, dan de leutleider zelf. ,,Je bent het boegbeeld van heel carnaval, maar je kunt niet zonder die grote club vrijwilligers", aldus Ruben van Os (prins Ben).

OPTOCHT

De 55e optocht van Oggelvorsenpoel wordt pas in 2022 gereden. Het zou een mijlpaal worden voor de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van het dorp: 't Bacchuscorps. Al zo lang de stoet door Esch rijdt, zorgt deze club voor een kleurrijke wagen. In 2016 vertellen Jan van Schijndel en Willy van Roosmalen, leden van het eerste uur, over hun deelnames. Tijdens dat jubileumjaar werd een metershoge bakker op de wagen gebouwd, met als motto: 'Het Bacchuscorps bakt er al vijftig jaar iets van'. Het bleek een gouden greep, want de eerste prijs ging naar de jarige groep. ,,Ook na zoveel jaar, leren we met iedere wagen weer iets bij", gaven de heren destijds aan.

Hoe de carnavalsvereniging het zo lang heeft weten vol te houden, ligt aan de saamhorigheid binnen de club, zo vertelde Van Roosmalen en Van Schijndel. ,,Als je niet voor de gezelligheid komt, wordt het niks", gaf Van Roosmalen aan. Naast het bouwen van wagens, vonden de twee het carnavalsgevoel ook het 'zeveren rondom de kachel op de bouwplaats'.

De betrokkenheid in Esch op carnavalsgebied is overduidelijk aanwezig. Maar dat het leutfeest vijf jaar na het gouden jubileum door een virus wordt geveld, hadden zelfs deze pretpotentaten en de leden van 't Bacchuscorps niet kunnen bevroeden. Desondanks maakt de huidige organisatie er toch nog iets van, al is het op kleinschalige wijze. De optocht gaat weliswaar niet door, maar er komt wel een Oggelleuter (carnavalsblaadje) uit.

Dit jaar dus geen gouden randje voor Oggelvorsenpoel, maar het jubileumfeest wordt ongetwijfeld een jaar later alsnog ingehaald.


p Boven v.l.n.r.: prins Graard (Gerard van Os, 1969), prins Flip (Arno van Roessel, '81-'82), prins Nelis (Cor van der Zanden, '85-'86), prins Hendrik (Henk Verstijnen, '87-'88), prins Ties (Mart van Schijndel '89-'90), prins Adriaan (Ad van Exsel, '91-'92-'93), prins Knillis (Cees van Rooij, '96-'97), prins Gerst (Gerrie van der Mee, 2003-'04 en '10), prins Jop (Joop van Rosmalen, '05-'06-'07), Onder v.l.n.r.: prins Aad (Arie van der Weide, '08-'09), prins Ben (Ruben van Os, '11-'12), prins Lucas (Luc Bormans, '13-'14) en prins Wilhelm (Wil van Gemert, '15-'16) (Foto: Gerard Schalkx).


Extra protestborden in Liempdse tuinen

De buren Carla van Wijk, Ton van Boxtel en Marcel Saris hebben nu allemaal protestborden in hun voortuinen staan. Het drietal woont aan de Boxtelseweg, tegen het terrein waar straks het bouwplan Zonneweide moet worden gerealiseerd. Zij doen nu wederom een beroep op de politiek.

De drie bewoners zijn al enkele jaren met de gemeente Boxtel en Kerkweide Ontwikkeling (van de families Van den Oetelaar en Swanenberg) aan het soebatten over het krijgen van een ontsluiting op hun achtertuinen. Hoewel dit in de plannen voor Van Boxtel en Saris intussen is geregeld, krijgt Van Wijk vooralsnog nul op het rekest. Haar buren blijven Van Wijk in woord en gebaar steunen: zij vinden dat ook de Liempdse gehoord moet worden.

AUTO

De Liempdse wil een toegangsweg naar het toekomstige wijkje, waar 29 woningen moeten verrijzen, dat ook geschikt is voor auto's. Zo houdt zij de optie open om in de toekomst een huis te bouwen in haar achtertuin, anders moet ze het samen met de buren oppakken. De gemeente gaf eerder aan dat er een oplossing kwam die geschikt was voor alle betrokken partijen, maar volgens de bewoners is het daar nog steeds niet van gekomen.

Het drietal doet nu een oproep aan de politiek om met een oplossing te komen. ,,Wat zou het mooi zijn als de gemeente Boxtel ook daadwerkelijk dichter bij haar burgers gaat staan", vertellen de Liempdenaren.

De bewoners aan de Boxtelseweg willen een oplossing voor Carla van Wijk zodat haar achtertuin wordt ontsloten zodra bouwplan Zonneweide-West klaar is.