Eric van den Broek bij 'zijn' lokale club RKSV Boxtel. De lijsttrekker en wethouderskandidaat van de SP is verknocht aan voetbal, getuige ook zijn regelmatige verschijnen op de tribunes van 'die andere ploeg' die hem na aan het hart ligt: AFC Ajax. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Eric van den Broek bij 'zijn' lokale club RKSV Boxtel. De lijsttrekker en wethouderskandidaat van de SP is verknocht aan voetbal, getuige ook zijn regelmatige verschijnen op de tribunes van 'die andere ploeg' die hem na aan het hart ligt: AFC Ajax. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ERIC VAN DEN BROEK GAAT PRAT OP SP

'Onze partij heeft een gruwelijk potentieel'

JULES HAMELEERS

Lijsttrekker Eric van den Broek (SP) heeft de ambitie heeft om opnieuw zitting te nemen in het Boxtelse college van B en W. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. ,,Ik heb veel bestuurservaring, wat de gemeente goed kan gebruiken, denk ik". Maar het zijn geen wethoudersverkiezingen op woensdag 18 november, dus gaat het in eerste instantie om zetels behalen en de standpunten van zijn partij naar buiten brengen. Zijn voornaamste ambitie: ,,In deze sociale gemeente mag er niemand tussen wal en schip belanden."

,,Ik maak me politiek gezien veel zorgen over de komende bestuursperiode", aldus Van den Broek. Hij duidt daarmee vooral op de grote financiële uitdagingen van de gemeente Boxtel en de kerntakendiscussie die eraan komt, waarin het bestuur opnieuw haar prioriteiten ijkt. ,,We moeten vooral een positief verhaal brengen. Er is soms veel negativiteit in de bestuurscultuur, maar we moeten over irritaties heen stappen en er samen voor gaan. Daarom was ik ook zo blij met de opzet van het debat van Brabants Centrum en stichting BELL (dat is afgelast vanwege de aangescherpte coronamaatregelen - red.). Daar werd lijsttrekkers de mogelijkheid geboden om een verbindende vraag te stellen en daar gaat het denk ik om: verbinding."

VANGNET

Er samen voor gaan, lijkt dus de boodschap van de huidige wethouder. Dat straalt ook over op zijn visie voor de gemeente. De goede sociale voorzieningen die Boxtel altijd al heeft gehad, vindt de SP belangrijk. ,,Er komen meer taken en minder geld vanuit het Rijk naar gemeentes. Daarom moeten we oppassen dat we het sociale vangnet van Boxtel niet wegbezuinigen, met name voor de meest kwetsbare mensen. Daar moeten we ook stevig op inzetten tijdens de kerntakendiscussie: het sociale gezicht van Boxtel. Ik ben er trots op dat het ons gelukt is niet te bezuinigen op het armoedebeleid afgelopen periode, maar we moeten ons best blijven doen om iedereen erbij te betrekken."

Dat vraagt volgens Van den Broek ook om een cultuurverandering in de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij die ook Boxtel bedient. ,,We staan ervoor om te zorgen wat mensen wel nog kunnen met hulp, in plaats van wat ze allemaal niet meer kunnen. Het is geen kant-en-klaar plaatje meer: je hebt dat probleem, dus je krijgt die voorziening. Er moet breder gekeken worden naar wat mensen nodig hebben. Met zo'n brede blik kijken, vraagt echter om een cultuurverandering. Nieuwe wetten of regels zijn relatief gemakkelijke neergezet, maar het veranderen van gedrag is iets van de lange adem."

GRAAG WEER WETHOUDER

Dat Van den Broek opnieuw deel uit wil maken van het college van B en W, heeft hij niet onder stoelen of banken gestoken. ,,Wat ik zo leuk vind aan het werk, is het contact met mensen. Je werkt intensief samen met bewoners." Bij de landelijke SP staat de Boxtelaar ook op de kieslijst, weliswaar op de 34e plek. Een positie als Tweede Kamerlid ambieert hij echter niet. ,,Dan heb ik een te grote afstand tot de bevolking." Dat hij op een andere manier actief wordt voor de landelijke SP, sluit hij echter niet uit.

Of de zittende wethouder met zijn sociale visie ook een portefeuille in die richting ambieert? Niet per se. ,,Momenteel heb ik economie en arbeidsmarkt onder mijn beheer, dat vond ik een ontzettend mooie combinatie, die ik graag weer onder mijn hoede zou hebben. Verder zijn er nog een paar dingen die ik af wil maken, zoals de renovatie van het centrum. Daar hebben we in korte tijd heel veel voor elkaar gekregen met de nieuwe Markt, maar ook aan het vernieuwen van de Rechter- en Stationsstraat zou ik graag nog meewerken. En ik zou graag het wijkwethouderschap van Boxtel-Oost op me nemen: niet alleen vanwege de renovatie van winkelcentrum Oosterhof, maar vooral omdat ik daar geboren en getogen ben."

KANSEN

Hoe de lijsttrekker zijn kansen inschat? ,,Goed! We hebben het doen en laten van een plaatselijke partij. We hebben meer leden dan alle andere partijen bij elkaar; er is geen fractie die zo actief is bij Boxtelaren. SP is een partij met een gruwelijk potentieel." Dat de SP bij de vorige herindelingsverkiezingen in 1995, toen Liempde bij Boxtel kwam, hard onderuit ging en vier van zijn vijf zetels verloor, is ook Van den Broek nog niet vergeten. ,,Maar de situatie is nu totaal anders. Het imago was destijds ontstaan dat de partij toch nooit mee wilde besturen door een spaak gelopen coalitievorming. Nu we al een hele tijd gerepresenteerd worden in het college, is dat wel voorbij"

De grootste uitdaging wordt volgens de Boxtelaar om mensen überhaupt naar de stembus te krijgen. ,,Het is moeilijker om contact te krijgen met de kiezers door de beperkingen die het coronavirus ons oplegt", licht Van den Broek toe. ,,Daarnaast is het een tussentijdse verkiezing, dus is er ook landelijk minder aandacht. Ik wil vooral iedereen oproepen om tóch te komen stemmen, het is echt ontzettend belangrijk."



VOOR ROB KUPPENS (VVD) IS HET GLAS HALF VOL

'Ik zie óók het verhaal achter de cijfers'

JULES HAMELEERS

Focussen op wat wel kan, versus wat niet kan. De pijlen richten op meer inkomsten genereren in plaats van nóg meer bezuinigen. Gaan voor een positieve boodschap, in plaats van altijd 'glas half leeg'. Dat is hoe lijsttrekker Rob Kuppens zijn positie als raadslid zou willen invullen, mocht er een zetel behaald worden tijdens de verkiezingen van woensdag 18 november. ,,De taak van de politiek is om in de oplossing te geloven en daaraan te trekken in plaats van alles bijna ambtelijk tot in detail uit te werken."

,,Ik houd niet van denken in problemen", zegt Kuppens stellig. Dat is niet alleen zijn houding in het politieke speelveld, maar ook in zijn leven in het algemeen. ,,Als je uitstraalt als bestuur 'Het kan allemaal niet', dan loop je ook kansen mis. Heb je een open houding, dan ontstaan er vanzelf ideeën."

STUDENTENTIJD

De 36-jarige Boxtelaar is in Liempde geboren en vijf jaar geleden teruggekeerd naar zijn geboortegemeente. 'Kan niet' komt niet in zijn woordenboek voor. Zo rondde hij een bachelor- en masterstudie geschiedenis af, maar is hij nu financieel analist en beoordeelt hij investeringsaanvragen bij een bank. Hij heeft een gezin met drie dochters van acht, zeven en vier jaar oud.

Tijdens zijn studententijd in Nijmegen werd hij actief bij de VVD: in eerste instantie verrichtte hij alleen campagnewerkzaamheden, later ging hij zich meer bezighouden met de inhoud. En toen hij terugkeerde naar Boxtel, begon het steeds meer te kriebelen om écht de politiek in te gaan. En zo geschiedde: hij leidt nu de lokale VVD-fractie de verkiezingen in.

WONINGEN

Bovenaan zijn lijstje staat woningbouw. De VVD wil daarvoor zelfs een gespecialiseerde wethouder reserveren. ,,Er is geen focus: er gebeurt heel veel half, maar heel weinig helemaal. Door iemand die het vizier alleen op woningbouw heeft, kan er een efficiëntere aansturing van het ambtenarenapparaat komen en kan er echt iets gebeuren. Ik hoor vaak om me heen dat mensen jaren geleden een plan hebben ingediend om woningen op hun terrein te bouwen, maar er nooit meer iets van gehoord hebben. Je kunt als politiek niet alles zelf verzinnen, je móét meer ruimte geven aan ideeën van inwoners."

Klinkt daar niet de doelstelling van Meewerkend Boxtel in door? De lijsttrekker twijfelt: ,,Niet Meewerkend Boxtel hoe het nu is, wel hoe het eigenlijk bedoeld is. Dus niet alleen bij kleine dingen, zoals de aanleg van een parkje, moet er gebruik gemaakt worden van bewonersinitiatieven, maar ook bij grote projecten moet hun expertise worden benut."

ADEMRUIMTE

Wanneer er wordt doorgepakt met woningbouw, kan dat ook financiële ademruimte geven voor de gemeente Boxtel, denkt Kuppens. ,,Wanneer er goede afspraken gemaakt worden met woonstichtingen en projectontwikkelaars, hoeft het niet veel geld te kosten. Het kan echter wel écht veel opleveren. Daar moet de focus op als we uit dit financiële dal willen klimmen. Niet meer bezuinigen, want dan gaat het steeds om een paar mille hier en daar. Er moet gekeken worden hoe de gemeente meer geld kan verdienen, want dan kan het al snel om miljoenen gaan."

Daadkracht vraag de politicus van het dagelijks bestuur van de gemeente. Ook op het gebied van verkeer. ,,Er gebeurt gewoon te weinig in Boxtel. We schieten snel in de kramp vanwege het spoor en natuurgebied Kampina. Maar die Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg moet er gewoon komen. Er moet een gedegen conceptueel verkeersplan vanuit de politiek. Om daarna het exacte hoe en wat uit te werken, is aan het ambtelijk apparaat."

Naast het de gemeenteraad en een college van B en W met ondersteunende ambtenaren, ziet Kuppens nog een belangrijk onderdeel van een geoliede democratische machine. Daarom maakte zelfs stichting Brabants Centrum nog een acte de présence in het verkiezingsprogramma van de VVD: de partij vindt dat het gemeentelijk nieuws in álle lokale bladen te lezen moet zijn, niet alleen in de huis-aan-huiskrant De Meierij Boxtel. ,,Het is belangrijk dat de politiek een controlerende tegenmacht heeft. Dat moeten we koesteren en adverteren bij een krant als Brabants Centrum helpt daarbij."

WETHOUDER

En dan de brandende vraag: wil Kuppens wethouder worden? Hij lacht. ,,Mag ik je daar een kort en een lang antwoord op geven? Kort: nee. Iets langer: het zijn geen wethoudersverkiezingen, dus we moeten eerst maar eens zetels halen. Áls het zo ver komt dat VVD mag meebesturen, zal ik een andere kandidaat zoeken voor het wethouderschap. Het moet in die volgorde."

Want als lid van de gemeenteraad kan Kuppens zijn kracht laten gelden, vindt hij. Hij kan verder kijken dan alleen de cijfers en de verhalen erachter zien. ,,Wanneer mensen bij mij komen met een investeringsaanvraag op mijn huidige werk, dan moeten ze mij eerst uitleggen waarom ze denken dat hun plan werkt. Als ik daarin geloof, duik ik in de cijfers. Als raadslid kan ik dit goed inzetten: in die positie kan ik het verhaal achter beleid en politiek vertellen. Dat is wat ik wil."


The Brain viert met quiz Knowvember

Quizbedrijf The Brain van Marc de Laat en Kiske de Leest bestaat volgende week tien jaar. Daarom houdt het duo een maand vol vraagspellen: Knowvember. De activiteit zal volledig online plaatsvinden.

Elke vrijdag om 12.00 uur komt er een vragenspel online op de Facebookpagina van The Brain. Dat bestaat uit vijf uitdagende vragen, die 'niet opzoekbaar' zijn, volgens De Laat. Deelnemers hebben tot zondag 12.00 uur om de vragen op te lossen. Iedere week zijn er twee prijzen te verdienen: de winnaar wint een quiz om thuis te spelen, onder de andere deelnemers wordt een gesponserde prijs verloot.

Rob Kuppens van de VVD in zijn geboortedorp Liempde bij de kiosk in het Concordiapark. De gemeente Boxtel moet beter kijken hoe zij geld kan verdienen, vindt de lijsttrekker. (Foto: Bas van den Biggelaar).