Désiré van Laarhoven vindt het knap dat de gemeente bij de provincie voet bij stuk heeft gehouden rondom de bouwplannen in het gebied Roderweg-Hamsestraat. De Liempdse voert de lijst aan van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning).
Désiré van Laarhoven vindt het knap dat de gemeente bij de provincie voet bij stuk heeft gehouden rondom de bouwplannen in het gebied Roderweg-Hamsestraat. De Liempdse voert de lijst aan van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

COMBINATIE95 WIL CREATIEVE BLIK BIEDEN

'Oud zeer hoort niet thuis in de raadzaal'

JAN HERMENS


Désiré van Laarhoven bezet momenteel weliswaar geen raadszetel namens Combinatie95, maar achter de schermen was zij wel actief voor de partij. De lijsttrekker en wethouderskandidaat van de grootste coalitiepartij beschikt over een schat aan politieke ervaring die teruggaat tot 1988. ,,Ik moest er wel even over nadenken toen ik benaderd werd om de kar te trekken; mocht ik wethouder worden, dan leg ik mijn bedrijf tijdelijk stil."

Terugblikkend op grote thema's van de voorbije twee jaar noemt de Liempdse direct woningbouw. ,,Ik had liever gezien dat er meer gebouwd zou zijn. Aan de andere kant weet ik hoe enorm hard wethouder Peter van de Wiel aan de projecten heeft getrokken om ze van de grond te krijgen. Hij kampte bovendien met onderbezetting op de afdeling ruimtelijke ordening."

Van Laarhoven wijst erop dat er veel huizen zitten aan te komen. Zoals bij het bouwproject Heem van Selis. Maar ook tussen de Roderweg en de Hamsestraat in Liempde waarvan het bouwplan in voorbereiding is: ,,Ik vind het knap dat de gemeente voet bij stuk hield in de onderhandelingen met de provincie, waardoor er nu in totaal 109 woningen staan gepland."

Volgens Van Laarhoven moet de focus echter niet alleen op nieuwbouw liggen: ,,In de gemeente Boxtel staan tal van grote huizen die wellicht kunnen worden gesplitst. En vrijkomende agrarische bebouwing of grote leegstaande winkelpanden bieden ook mogelijkheden. Met een creatieve blik kunnen we veel bereiken."

HALF WERK

De financiële situatie van de gemeente Boxtel is uiteraard ook een heikel punt. Van Laarhoven: ,,De onroerendzaakbelasting verhogen is echt een laatste middel. Met efficiëntie valt volgens mij veel te winnen, net als met cofinanciering met het Rijk en de provincie. Zaken moeten we niet laten slepen, maar oplossen. En dan meteen goed." Het Rijk zou ook bij moeten springen voor de kosten van de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning volgens Van Laarhoven. Bovendien volgt ze de evaluatie van MijnGemeenteDichtbij met een kritische blik. Ze vraagt zich af of de ambtelijke organisatie sinds de fusie met Sint-Michielsgestel wel naar behoren functioneert en of daar geen geld verloren gaat.

VERKEERSPERIKELEN

Bijna frustrerend vindt de Liempdse de verkeersperikelen in Boxtel. Die houden de gemoederen al jaren decennia bezig. ,,Ik hoop dat de gemeenteraad de rug recht houdt en instemt met het bestemmingsplan voor de fietstunnel", vertelt ze. Uitstellen vindt Van Laarhoven geen optie meer. ,,Stel dat je een bedrijf hebt in Tongeren en je weet na twintig jaar nog niet waar je aan toe bent: dat kan toch niet?"

Combinatie95 draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, maar dat kan best samengaan met economie, aldus Van Laarhoven: ,,Zo is mijn partij groot voorstander van het aanleggen van een zonneveld van twintig hectare aan de Esschebaan. Die grond is eigendom van de gemeente. Ze ontvangt jaarlijks 15.000 euro pacht. Het opwekken van hernieuwbare energie levert daar 120.000 euro per jaar op. Dat kan in een gemeentefonds vloeien voor mensen met een smallere beurs die ondersteuning krijgen bij het investeren in energiebesparende maatregelen."

OUD ZEER

Van Laarhoven wil graag meewerken aan de vervolgstappen voor een duurzaam Boxtel. In de politieke arena echter wel alleen als wethouder. Met haar bedrijf Van 't Laar Hof werkt de Liempdse als projectleider, procesbegeleider en communicatieadviseur samen met veel overheidspartijen. Zo ook met de gemeente en aan Boxtel gelieerde organisaties. ,,Het wethouderschap is een fulltimebaan", licht Van Laarhoven toe. ,,Als ik dat word, leg ik mijn bedrijf tijdelijk stil. Dat kan niet als ik raadslid word; dan heb ik nauwelijks een inkomen. Bovendien kan ik mijn werk inhoudelijk niet combineren met een plek in de gemeenteraad; dan zou ik daar zitten met dubbele petten op."

Sinds de oprichting van de partij kwam er telkens een Combinatie95-wethouder in het college van B en W. Maar ook Balans scoorde de vorige verkiezingen goed. Vanuit het verleden was de verhouding tussen beide fracties niet om over naar huis te schrijven. Samen regeren een utopie? Er lijkt een kentering gaande. Van Laarhoven: ,,Ik heb een prettig en open gesprek gehad met lijsttrekker Mariëlle van Alphen. Nu de samenstelling van de gemeenteraad verandert, verdwijnt de hele kwestie hopelijk steeds meer uit beeld. Oud zeer hoort niet thuis in de raadszaal. Combinatie95 staat open voor samenwerking met iedereen."



p Désiré van Laarhoven vindt het knap dat de gemeente bij de provincie voet bij stuk heeft gehouden rondom de bouwplannen in het gebied Roderweg-Hamsestraat. De Liempdse voert de lijst aan van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning).