Lijsttrekker en wethouderskandidaat Mariëlle van Alphen van Balans voor het gemeentehuis aan de Markt in Boxtel: ,,Hier moet het gebeuren voor onze inwoners." (Foto: Bas van den Biggelaar).
Lijsttrekker en wethouderskandidaat Mariëlle van Alphen van Balans voor het gemeentehuis aan de Markt in Boxtel: ,,Hier moet het gebeuren voor onze inwoners." (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

SOCIALE FUNCTIE DE KLEINE AARDE BESPREEKBAAR VOOR BALANS

'Scherpe randjes zijn er wel af gehaald'

PÅL JANSEN

Balans werd tijdens de vorige verkiezingen in 2018 met 120 stemmen verschil de grootste partij van Boxtel. Desondanks werd al snel duidelijk dat zij geen deel uit zou maken van een coalitie. De bittere realiteit: de partijen die de vier jaren ervoor hadden geregeerd, behielden hun meerderheid en wensten met elkaar samen te gaan. Oftewel: niet met Balans. Nu zijn de kaarten anders geschud, denkt lijsttrekker Mariëlle van Alphen: ,,We hebben onze scherpe randjes eraf gehaald."

Een 'verziekte bestuurscultuur'. Vlak na de verkiezingen van 2018 diende Balans een motie in om daarin verandering te brengen. Er was erkenning voor, maar de motie sprong bij fractievoorzitter Dave van de Ven van de SP óók in het verkeerde keelgat. Of Balans ook niet even naar zichzelf kon kijken. Van Alphen steekt de hand in eigen boezem: ,,Dat moet je als partij altijd doen. Uiteindelijk zitten we er allemaal voor Boxtel en moet je continu je werk tegen het licht houden."

Ja, er is sprake van oud zeer binnen de raad. Balans benoemde dit destijds met die motie. Wellicht was het ook een voorbode voor een handreiking: de partij is de afgelopen twee jaar van toon veranderd. De formulering werd 'iets minder scherp'. ,,Daar is raadsbreed ook aan gewerkt en in het presidium (de vergadering tussen alle fractievoorzitters en de burgemeester - red.) veel over gegaan. We hebben als partij ook gemerkt dat er serieuzer naar onze inbreng werd geluisterd", verwijst Van Alphen naar bijvoorbeeld enkele moties van Balans die werden aangenomen.

OPENBREKEN

Maar een andere toon aanslaan, betekent niet een andere inhoud. Het standpunt vóór een autotunnel bij de dubbele overweg - dé verkiezingskwestie in 2018 - staat nog steeds overeind: een fietstunnel is niet bespreekbaar. Dinsdag echter is het bestemmingsplan daarvoor al aangenomen en is de fietsonderdoorgang weer een stapje dichterbij. Balans stemde echter niet mee; de fractie was afwezig vanwege de gezondheidsrisico's in verband met corona.

De partij wil de afspraken met ProRail, het Rijk en de provincie rondom het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) openbreken. Een financieel risicootje: die partijen dragen gezamenlijk zo'n 33 miljoen euro bij. ,,Maar de afspraken komen uit 2013 en zijn achterhaald: dit zijn niet de beste verkeersoplossingen voor Boxtel", vindt Van Alphen. De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg moet er zeker komen, vindt ze. ,,Maar die fietstunnel is gewoon een slecht plan", zegt de lijsttrekker en wethouderskandidaat.

De Boxtelse ziet ook kansen om miljoenen euro's te besparen. Met het annuleren van de huidige PHS-afspraken, maar ook met andere 'hobbyprojecten'. Hoog nodig wegens de financiële situatie waarin Boxtel verkeert, zegt Van Alphen. ,,Boxtel Energieneutraal in 2030 bijvoorbeeld. Terwijl landelijke onderzoeken stellen dat 2050 niet eens haalbaar zal zijn. Wie zijn wij dan als gemeente Boxtel?"

SCHRAPPEN

Schrappen in het huidige beleid dus en zorgen dat eerst de wettelijke taken als Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg op orde zijn, vindt Van Alphen. Zoals de plannen voor De Kleine Aarde (DKA): daar moeten woningen komen en eventueel een gezondheidscentrum, stelt Balans.

Ook het initiatief van de recent opgestane groep DKA-2021 vindt de partij nog vaag en abstract. Alhoewel Van Alphen er wel oren naar heeft als op dat terrein allerlei grote organisaties samenkomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de gang te hebben. ,,Als er zo'n initiatief komt, moeten we daar direct ruimte voor creëren", zegt de politica resoluut.

ALTIJD JA

Initiatieven uit de samenleving verdienen altijd een positieve benadering, vindt de Boxtelse: ,,Wat mij betreft is het altijd: 'Ja, onder deze en deze voorwaarden'. Nooit: 'Nee, want...'. Inwoners begrijpen heus wel dat niet alles naar ieders tevredenheid zal zijn." Het onderwerp 'burgerparticipatie' (of Meewerkend Boxtel) verdient wat Balans betreft dan ook nog meer aandacht.

Dat geldt evenzeer voor de ambtelijke organisatie, die Boxtel deelt met Sint-Michielsgestel. ,,Persoonlijk zie ik geen verbetering. Maar na de verkiezingen volgt een evaluatie, die wachten we af. Het is belangrijk dat we een stip op de horizon krijgen. Het is tijd voor duidelijkheid." De partij wil dat de oorspronkelijke doelstellingen worden behaald. Kortgezegd: meer kwaliteit, kennis en efficiëntie binnen binnen het ambtelijk apparaat. ,,Ongeacht welke samenwerkingsvorm."


COLLEGE VAN B EN W BOXTEL ZIET FINANCIËLE BEREN OP DE WEG

'Gemeentelijk energiebedrijf is een te groot risico'

Met het oog op de uitdagingen die Boxtel te wachten staan om al in 2030 energieneutraal te zijn, pleit de gemeenteraadsfractie van PvdA-GroenLinks voor een gemeentelijk energiebedrijf. Ook SP ziet dit idee wel zitten. Het college van B en W raadt het echter af, vanwege het financiële risico dat ermee gepaard gaat.

Burgemeester en wethouders wijzen op de casus van de gemeente Rotterdam die zelf een warmtebedrijf opstartte, waarbij er sprake was van een verlies van enkele honderden miljoenen, stelt het college.

Volgens B en W kunnen Boxtelaren ook op een andere manier participeren bij het grootschalig opwekken van duurzame energie. ,,Zo is in het Klimaatakkoord het streven naar minimaal 50 procent lokaal eigenaarschap opgenomen. Door dit als college en raad als een harde voorwaarde te stellen, kunnen inwoners invloed hebben op de besteding van middelen die noodzakelijk zijn voor de invulling en vormgeving van de Regionale Energiestrategie (RES)”, stelt het college in haar beantwoording van schriftelijke vragen van PvdA-GroenLinks,

PvdA-GroenLinks heeft het idee ook in haar verkiezingsprogramma staan. De partij komt met dit idee omdat de gemeenteraad in mei de startnotitie RES Noordoost Brabant vaststelde. Een mogelijkheid is volgens de groene partij een gemeentelijk energiebedrijf. In deze constructie investeert Boxtel zelf in windmolens en zonnevelden, blijft het eigenaar van de op te wekken energie en komen de winsten ten goede aan inwoners.

Coalitiepartij SP opperde tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september ook al om zo’n gemeentelijk energiebedrijf op te starten. De mede-raadsleden van woordvoerder Frans Sannen stonden daar toen niet om te springen. Ook wethouder Peter van de Wiel was niet enthousiast.


Dagelijks digitaal spreekuur Balans

In aanloop naar de verkiezingen houdt politieke partij Balans dagelijks een spreekuur. De eerste daarvan start vandaag, donderdag 12 november. De laatste vindt op dinsdag 17 november plaats, daags voor de verkiezingsdag.

Het is elke dag mogelijk om tussen 19.30 en 21.00 uur digitaal in gesprek te gaan de politici. ,,We gaan vanwege corona niet meer de straat op, maar we willen natuurlijk wel in contact blijven met inwoners van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Via e-mail, WhatsApp en andere sociale media zijn we altijd benaderbaar."

Deelnemen aan het digitale spreekuur kan door een een e-mail te sturen naar info@balansboxtel.nl onder vermelding van naam en te gebruiken e-mailadres.