Het recent opgeknapte Smaldijkje: dé fietsverbinding tussen Boxtel en Esch.
Het recent opgeknapte Smaldijkje: dé fietsverbinding tussen Boxtel en Esch. Foto: Pål Jansen

GLIMLACH VAN BRABANT: MIDDELPUNT VAN DEZE VERKIEZINGEN

Rijdt Gerard straks nog door Esch?

PÅL JANSEN

Esch is op dit moment hét dorp waar alles om draait de komende periode. Woensdag 18 november gaan de inwoners naar de stembus vanwege toevoeging aan de gemeente Boxtel. 'Laat Esch alsjeblieft Esch blijven', klinkt het uit de kern. Maar er staan veranderingen op de rol. Zal Gerard van Dun bijvoorbeeld nog iedere twee weken met zijn tractor het tuinafval van medebewoners naar de milieuwagen brengen?

Het is een bijzonder zaterdagritueel. Niet zozeer dat mensen bezig zijn met hun tuin, wel dat tientallen fietsers en voetgangers met hun groene kliko naar het parkeerterrein van het sportpark aan de Haarenseweg togen. Eens in de twee weken staat de milieuwagen van de gemeente Haaren daar zodat de Esschenaren hun groenafval kunnen wegbrengen. En Van Dun komt traditiegetrouw met een of meerdere aanhangers vol. ,,Ik doe dat nu zo'n twintig jaar. Bij mensen die dat zelf niet zo goed meer kunnen, 'de oude van dagen'. Een stuk of zes 'klantjes' heb ik zo. En mijn eigen bloementuin, dus ik heb genoeg te brengen."

Van Dun komt oorspronkelijk uit Boxtel, maar woont toch al 45 jaar in de 'glimlach van Brabant'. Of er veel gaat veranderen in Esch? ,,Het maakt niet uit wat er gaat gebeuren, hier blijft toch mijn huis staan." Maar goed... het kan goed zijn dat de Esschenaren straks naar de milieustraat in Boxtel moeten om hun groenafval te deponeren. De gemeente Boxtel wil het groeninzamelpunt in stand houden, maar is nog in gesprek met de aannemer. Als het straks verdwijnt, dan wordt de afstand ook voor Van Dun te gortig: ,,Dan schei ik uit met de ophaalronde."

NIET ZOMAAR EEN DORP

Het zou zonde zijn; veel inwoners komen er eens in de twee weken samen. Typisch zo'n plek waar een praatje wordt gemaakt. Goed voor de gemeenschapszin, weet ook Corrie Steenbergen. ,,Kijk hoe we elkaar ondersteunen, je hoeft het niet eens te vragen", lacht ze, terwijl twee potige dorpsbewoners haar volle kruiwagen in de afvalwagen kiepen. Steenbergen is ook lid van de werkgroep zorg en welzijn binnen Platform Esch' Perspectief. ,,We zijn niet het eerste het beste dorp", vertelt ze fier. ,,Er is een zeer actief verenigingsleven, er wordt hier ontzettend veel georganiseerd. Hopelijk gaat Boxtel straks niet beknibbelen op de subsidies. We willen niet dat Esch achteraan loopt. Dat gevoel heerst wel een beetje sinds we onderdeel zijn van de gemeente Haaren."

Maar goed, intussen gaat het nieuws ook over de tong dat de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden straks in het dorp woont. Gekscherend zou je kunnen betogen dat Esch straks de hoofdstad van de gemeente Boxtel wordt. ,,Nee, laat Esch maar lekker Esch zijn", lacht Steenbergen.

SCHOOL

Het liefst natuurlijk met genoeg voorzieningen waar de mensen samen komen. Het behoud van de school zou voor bijvoorbeeld Hettie Boleij en haar gezin goed uitkomen. Er is net een gezinsuitbreiding geweest en ze heeft nog een kleine van twee jaar oud. ,,Ja, die school... daar hebben ze een beetje een potje van gemaakt, geloof ik." Dat Boxtel straks die kosten moet dragen, vindt ze niet erg fraai. Maar, zo bekent Boleij: door alle hectiek die het jonge ouderschap met zich meeneemt, heeft ze zich nog niet echt kunnen verdiepen in de verkiezingen. ,,Dat zullen we de komende week eens goed bekijken. Zolang onze belangen in Boxtel maar goed worden vertegenwoordigd."

STOEIEN

Voor supermarktondernemer Waldo Kuijpers - zelf woonachtig in Eindhoven - van de plaatselijke Spar zouden soepelere regels fijn zijn. ,,Wij zitten als buurtsuper een beetje weggestopt. De Esschenaren weten ons wel te vinden, maar voor andere bezoekers zijn we niet goed zichtbaar." Zo'n zes á zeven jaar geleden heeft Kuijpers reclameborden geplaatst nabij Ons Café om zijn locatie te verduidelijken. ,,Dat mocht niet van de gemeente Haaren... Uiteindelijk is er na veel stoeien een toeristische bewegwijzering geplaatst, wat eigenlijk nooit wordt gedaan voor supermarkten. Je betaalt daar gewoon voor en ziet het bijna niet." En nog een belangrijk puntje voor onder meer Kuijpers (want; extra omzet): ,,Laat die woningen op Reigerskant maar snel komen!"

KLEIN MAAR SOCIAAL

Over Esch zelf, waar Kuijpers intussen al negentien jaar de Spar runt, vertelt hij niets dan goeds. ,,Dat er in zo'n klein dorp zoveel dingen worden georganiseerd, is geweldig. Het lijkt wel: hoe kleiner het dorp, hoe meer iedereen met elkaar op heeft. Mensen steken elkaar ook aan. En ik zie het hier in de winkel gebeuren. Iemand oppert een idee, gedurende de tijd hoor je er steeds meer mensen over praten en dan ontstaat er iets."


pp Gerard van Dun rijdt met zijn tractor tweewekelijks langs verschillende Essche senioren om hun groenafval naar de milieuwagen aan de Witvensedijk te brengen. (Foto: Pål Jansen).




Afbeelding
Bierpompfeest: een van de vele activiteiten in het dorp. (Foto: Peter de Koning, 2018)
Zien wij Gerard van Dun na de verkiezingen nog rondrijden met groenafval?
Iedere vijf jaar wordt de Dag en Nacht van Essche Boys georganiseerd, oftewel DENVEB. (Foto: Hans Verberk, 2015)