30.000 bomen moeten er extra verrijzen in Boxtel. Dat wil lijsttrekker Mariëlle Wijffelaars van D66 in de komende raadsperiode bereiken. (Foto: Peter de Koning).
30.000 bomen moeten er extra verrijzen in Boxtel. Dat wil lijsttrekker Mariëlle Wijffelaars van D66 in de komende raadsperiode bereiken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MARIËLLE WIJFFELAARS (D66) GAAT VOOR MEER GROEN

'30.000 Boxtelse bomen extra in 2030'

PÅL JANSEN

Mariëlle Wijffelaars voert deze verkiezingen voor de eerste keer als lijsttrekker haar partij D66 aan. Persoonlijk wil de Boxtelse zich hard maken voor bomen: 30.000 stuks zijn er in 2030 extra geplant als het aan haar ligt. ,,Een bomenbeleid had er al heel lang moeten zijn."

Bomen zijn verre van het enige speerpunt van de partij. D66 zet zich in voor 'meer samenwerking', zo luidt kortgezegd het mantra van de democraten. En dat wil de huidige coalitiepartij ook handen en voeten geven. ,,Dit gaat niet alleen op voor inwoners, ondernemers en organisaties, maar met name voor de politiek", zegt Wijffelaars. ,,We willen daarom een raadsbreed akkoord: de gehele politiek benoemt welke thema's belangrijk zijn. Daar moet het gemeentebestuur dan mee aan de slag."

Zo worden de partijen ook gedwongen om bij elk onderwerp nieuwe 'bondjes' te vormen. In de praktijk stemt de coalitie vaak voor een plan van een van 'hun' wethouders en oppositiepartijen regelmatig tegen. Maar met een raadsbreed akkoord bestaan die verhoudingen niet meer. ,,De wethouder moet heel goed beslagen ten ijs komen als hij een beleidsplan maakt. De bestuurder weet van tevoren niet of er een meerderheid voor diens plan is."

JONGERENWERK

Samenwerken vertaalt de politieke partij ook door naar andere beleidsprogramma's. Welzijnswerk voor de jeugd bijvoorbeeld. Wijffelaars weet dat er meer geld voor nodig is, maar vind 'preventie' belangrijker. Oftewel, zorgen dat jeugd die aandacht aandacht nodig heeft al op basisschoolleeftijd in beeld is zodat jongerenwerk daar later op in kan springen. Daarvoor zoeken partijen als ContourdeTwern en Brede Scholen Boxtel de samenwerking op. ,,Je kan ook kijken naar nieuwe vormen en bepaalde zaken samenvoegen."

Desalniettemin zoeken belanghebbende partijen elkaar ook dikwijls op. De Boxtelse ouderenorganisaties trokken gebroederlijk op om zelf een seniorenbeleid op te zetten. Dit mondde uit in een teleurstelling: uitgerekend D66-wethouder Marusjka Lestrade wilde het beleidsdocument niet aannemen. De democraten willen een plan van aanpak voor alle leeftijden. Wijffelaars: ,,Daar vallen ouderen ook gewoon onder. Natuurlijk willen we iets met senioren, maar dat moet in een integraal beleid worden verweven."

Samenwerken houdt ook in dat de gemeente Meewerkend Boxtel moet 'verfijnen'. ,,Het idee erachter is fantastisch", begint Wijffelaars enthousiast. ,,De uitvoering is, uhm... minder fantastisch." Ambtenaren mogen van de lijsttrekker meer naar buiten, maar met name in communicatie vanuit het gemeentehuis valt nog winst te boeken. ,,Er kan veel. Maar als iets niet kan, gaat er vaak iets mis in de communicatie." Bij wijkmakelaars loopt dit onderdeel geregeld soepel. Deze beleidsmedewerkers zijn blijvertjes als het aan D66 ligt. Tientallen buurtprojecten zijn de laatste jaren gerealiseerd.

BITTERBALLENMOTIE

Juist de kleine dingetjes die een omgeving beter maken, vindt de partij belangrijk. Zo ook bij duurzaamheid: pluk eerst laaghangend fruit. Op initiatief van D66 moeten er bamboe-verkeersborden komen. De partij pleit ook voor de 'ja-ja-sticker' om huis-aan-huisbezorging van reclame terug te dringen. De motie voor meer vegetarische hapjes in plaats van vleessnacks tijdens gemeenteraadsbijeeenkomsten leverde dan weer commentaar op. ,,Onze bitterballenmotie? Dat was ook wel ludiek. Maar ook om aan te geven: laten we klein beginnen. Als we het hier al niet over eens zijn, hoe moet dat als we straks gaan bepalen waar windmolens en zonnevelden gaan komen?"

Energieneutraal in 2030 is prima, maar geen keiharde deadline voor D66. Ga ook aan de slag met haalbare projectjes, wil de Boxtelse zeggen. Meer bomen planten bijvoorbeeld, ook in bebouwd gebied. 30.000 stuks extra moeten er in 2030 staan. ,,Een oude boom doet veel meer voor het klimaat dan een jonge. Wordt er iets gekapt, dan zouden er eigenlijk drie voor in de plaats moeten komen in plaats van één."

DENK KLEIN

Denk ook klein, wil Wijffelaars maar zeggen. Want ook dan maak je een verschil. Zo ervoer de Boxtelse dit ook tijdens haar politieke doop. Haar eerste inbreng in de raad zorgde ervoor dat er tijdens de kermis van 2019 een paar 'prikkelvrije uurtjes' waren voor mensen met een beperking. ,,We zijn destijds samen met bewoners van woonvorm De Munsel op pad geweest. Op moment dat je daar loopt en je ziet kinderen met een rugzakje het fijn hebben, ben je wel heel blij... Dank denk ik: 'Zie je, we kunnen wel wat in het gemeentehuis'", grinnikt de D66-lijsttrekker.


p 30.000 bomen moeten er extra verrijzen in Boxtel. Dat wil lijsttrekker Mariëlle Wijffelaars van D66 in de komende raadsperiode bereiken. (Foto: Peter de Koning).