Onttrekkingsverbod water nagenoeg opgeheven


In bijna de gehele gemeente Boxtel geldt geen onttrekkingsverbod van oppervlaktewater meer. Dat laat waterschap De Dommel weten. Alleen ten oosten van Boxtel (natuurgebied De Geelders) geldt een permanent verbod. Desalniettemin zijn er aanhoudend zorgen over de waterstanden...

In het gehele verzorgingsgebied van De Dommel (van Tilburg tot voorbij Eindhoven) heeft het waterschap slechts een deel van de nog geldende onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingetrokken. Zo mag er vanaf Tilburg tot en met Bladel nog steeds niets worden opgepompt uit beken en sloten. Het halfjaarverbod dat normaliter tot 1 oktober standaard wordt ingesteld voor sommige verzorgingsgebieden, werd al verlengd tot afgelopen weekeinde. ,,Het komt zelden voor dat dit tot in het late najaar en in zo’n groot gebied nodig is", laat het waterschap in een persverklaring weten.

Dankzij de regen van de afgelopen periode herstelde de waterafvoer van onder meer rivier de Dommel zich voldoende om het oppompverbod in dat stroomgebied helemaal op te heffen.

In diverse delen geldt een permanent onttrekkingsverbod. Bijvoorbeeld in natuurgebied De Geelders aan de oostkant van Boxtel. Dit is ook zo in en rond Gemonde, onderdeel van de gemeente Sint-Michielsgestel.

KURKDROOG

Het was drie zomers op rij kurkdroog in Nederland. De grondwaterstanden in het Dommelgebied zijn over het algemeen laag en staan op veel plekken nog in het rood. ,,Serieus werk maken van water vasthouden in het gebied, blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen", aldus het waterschap. Wie de meest actuele stand van de onttrekkingsverboden wilt volgen, kan daarvoor naar de website www.dommel.nl/onttrekkingsverbod.