Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Herindeling: evenredige verantwoordelijkheid


Als we naar Boxtel kijken, zien we een dorp dat te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet is geworden.

Als we gaan voor een kwalitatief goede gemeente waar het voor alle bewoners goed wonen en leven is, zoals in bijna alle politieke programma's te lezen is, zullen we eerst moeten weten wat de bewoners bezighoudt en wat er aan reële mogelijkheden zijn. Eerst doen wat nodig is en daarna pas wat wenselijk is.

De kerkdorpen Liempde en Esch zijn bestuurlijk en economisch niet zelfstandig te handhaven, dat was en is de oorzaak tot toevoeging aan Boxtel. Soms lijkt het doel van de gemeente Boxtel de kerkdorpen te versterken ten koste van de kern Boxtel. Zijn de kansen en investeringen evenredig verdeeld over de kern Boxtel en de kerkdorpen? Mag ik een paar tips geven die uitgaan van een ondeelbare evenredige gemeentelijke verantwoordelijkheid.

Goed wonen in passende huizen voor alle inwoners en een goede woonomgeving zijn belangrijker dan het opkrikken van het centrum van Boxtel inclusief het plan Boxtel Binnen de Bruggen. Nieuwe woonwijken moeten worden ontwikkeld op basis van wat nodig is in plaats van wat mogelijk is.

De ruimtelijke inrichting van Boxtel inclusief de kleine kernen moet passend gemaakt worden voor de toekomst met ruimte voor wijk en dorpsservice en ontmoetingspunten met name voor senioren.

Bij de discussie over kerntaken worden alle onderwerpen van beleid besproken zonder uitzondering waarna op basis van de uitkomsten nieuw beleid gemaakt wordt dat ook uitvoerbaar en te meten is. Hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de verkiezingsprogramma's en de uitvoering van de daarin opgenomen ambities?

Reële uitvoeringsplannen die een duidelijk resultaat opleveren gaan wat mij betreft boven voornemens en intenties uitspreken.



        AD VAN DEN BRAND


Blijf thuis, maar
gemeenteraad
Boxtel niet


Blijf thuis...

Alleen samen krijgen we corona onder controle...

Werk zoveel mogelijk thuis....

Geen door mij bedachte termen, maar termen die we allemaal al maanden horen en daar waar mogelijk ook zo goed mogelijk opvolgen met zijn allen. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. Het zijn dringende adviezen vanuit het kabinet en het RIVM, bedoeld om corona zo snel mogelijk het hoofd te bieden en hiermee de zorg en vele andere beroepsgroepen te ontlasten.

En wat bedenkt de gemeente Boxtel? We laten de raadsvergadering van dinsdag 10 november 'gewoon fysiek doorgaan. Hoe kán dit waar zijn? Waarom staat er niemand behalve Balans op om een statement te maken dat dit écht niet kan in deze tijd?

Van alle partijen die ons moeten vertegenwoordigen, is Balans de enige die de verantwoordelijkheid neemt en niet fysiek deelneemt. En nee, er zijn geen agendapunten met fatale termijnen voor de verkiezingen dus mijns inziens is er maar één juiste keuze en dat is die van Balans om er niet bij aanwezig te zijn, thuis te blijven en zo min mogelijk reisbewegingen te maken.

Is er werkelijk niemand die bedenkt dat deze raadsvergadering online of gewoon helemaal niet plaats kan vinden? Ik kan dat niet begrijpen. De mensen in de zorg lopen nog steeds het vuur uit de sloffen, het virus is nog niet onder controle en ondanks dat de besmettingen afnemen zijn we er nog lang niet.

Blijf thuis.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Werk zoveel mogelijk thuis.


Met zorgzame groet,

        ILJA TERMEER

Verkiezingen: er wordt weer (te) veel beloofd


We mogen binnenkort weer naar de stembus en ik zie allerlei partijen weer hun best doen om onze stem te krijgen. Er wordt weer (te) veel beloofd, net als in 2014 en 2018.

Boxtel heeft mijn inziens de laatste jaren gewoon stilgestaan. In dorpen om ons heen vliegen de woningen uit de grond. In Boxtel hebben we volgens de provincie maar 22 procent gebouwd van wat het college beloofd had; een trieste constatering.

Bovendien zijn niet de juiste woningen gebouwd. Ze waren niet sociaal, te duur, niet voor starters en niet voor senioren. Logisch dat daardoor onze jeugd uit ons dorp en haar kerkdorpen wegtrekt.

Als het gaat om verkeer, dan zien we bij alle dorpen om ons heen een rondweg. Boxtel niet, hier heeft de tijd stilgestaan sinds er in 2013 een raadsbesluit genomen is. Dat besluit was en is niet het goede dus - elk nadeel heb zijn voordeel - gelukkig kunnen en moeten we die plannen nog naar de huidige tijd en inzichten aanpassen.

Als rasechte keistamper heb ik me de laatste jaren verbaasd over het 'klinkeren' van wegen. Herhaaldelijk zijn er keien drie keer op dezelfde plek gelegd omdat het werk niet goed uitgevoerd was. Zonde van ons schaarse gemeenschapsgeld.

We zijn failliet als Boxtel. Vooral omdat persoonlijke drijfveren van wethouders belangrijker zijn gebleken dan het belang van onze burgers. Er is te veel tegengewerkt vanuit Markt 1.

Het compromis vanuit de 'burgerparticipatie' voor de herinrichting van de Markt (seizoensparkeren) werd door het college de nek omgedraaid en nu overwegen politieke partijen dit als nieuwe inrichting.

Er moet nu noodgedwongen wel een einde komen aan al het 'gehobby', ook op De Kleine Aarde; de portemonnee is leeg. Dat wordt een uitdaging, zeker ook met de naweeën van corona.

Voor mij is wel duidelijk dat het anders moet dan de afgelopen 6,5 jaar. Eigenlijk moest dat al in 2018, maar toen werd er een spel gespeeld om de grootste partij buiten de deur te houden.

Ik hoop dit jaar de stem van de kiezer leidend is bij de coalitievorming. Gebruik uw stemrecht en stel het roer bij!

        TONNY WAGENAARS

Schoorsteen Vion (3)

Er zijn meer schoorsteenvoorbeelden in Nederland. Neem het dorpje Delden in Overijssel waar een stinkende veevoerfabriek staat. Daar is de schoorsteen verhoogd tot 70 meter. Resultaat: de stank is nu ook verderop in het dorp te ruiken. Dat staat Boxtel en omgeving wellicht ook te wachten. De uitstoot van geur en stikstof kan door een hogere schoorsteen mogelijk zelfs de Kampina - een Natura 2000-gebied - bereiken.

Een oplettende lezer van mijn vorige bijdrage wees mij erop dat de lucht via een luchtwasser gaat en eerst wordt gezuiverd. Dat klopt, maar uit onderzoek van Wageningen Universiteit uit 2018 blijkt dat de geur-, fijnstof- en stikstofverwijdering van luchtwassers bij stallen in de praktijk tegenvalt.

Kortom, een luchtwasser annex hogere schoorsteen is geen garantie. Ik heb een keer een rondleiding gehad bij Vion en was onder de indruk van de efficiency van het slachtproces; er gaat vrijwel niets verloren. Vion zal echter ook op een andere, innovatieve manier naar het proces moeten kijken, namelijk meer vanuit de focus: geen geurontwikkeling. Het dient immers het grote belang van Vion om dicht bij de woonkernen van Boxtel op deze grote schaal te kunnen blijven produceren. Het is bovendien ook gunstig voor het werkklimaat en gezondheid van de werknemers. Het vraagt extra investering, maar toch zijn het vooral de innovatieve bedrijven die het meeste kans op succes hebben. Geurmaatregelen die het probleem niet oplossen maar verplaatsen, zijn ook niet in het belang van Vion.

        JOOST VAN DER PLUIJM