Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CDA NEEMT INWONERS ALS UITGANGSPUNT

'Boxtel: minder hobbyen en ga meer lobbyen'


RENS VAN DEN ELSEN

Toen CDA-fractieleider Hélène Jaspers (toen nog Van As) vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 besloot om uit de politieke ring te stappen, volgde Vera Brouns haar op. Daar heeft ze geen moment spijt van gehad. De komende 5,5 jaar wil ze samen met haar partijgenoten laten zien dat 'het ook anders kan' in de Boxtelse politiek. Brouns: ,,We moeten meer kijken naar wat de gemeenschap wil en niet wat we zelf willen."

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor de lokale CDA. Toen Brouns 6,5 jaar geleden samen met Jaspers en Kubra Atalay in de Boxtelse gemeenteraad terecht kwam, was ze op politiek vlak nog 'groen'. ,,We werden weggezet als 'die meisjes'. Ondertussen hebben we veel geleerd, verdelen we onze taken beter en worden we serieus genomen door onze collega-raadsleden", vertelt Brouns met enige trots in haar stem.

De lijsttrekker voelt zich in de raadzaal inmiddels als een vis in het water, maar hekelt dat er in de politieke discussies nog met regelmaat op de man wordt gespeeld. ,,Die spelletjes speel ik niet mee. Als CDA voeren we het debat op inhoud. Als we ergens tegen zijn, dan hebben we daar onze argumenten voor", geeft ze aan.

Wat dat betreft, is het goed dat de komende bestuursperiode anderhalf jaar langer duurt dan normaal. Het CDA wil die extra tijd gebruiken om eerst de financiën op orde te krijgen, daarna kan volgens Brouns de blik weer naar de toekomst worden gericht. Dat de gemeente de afgelopen jaren in financieel zwaar weer terecht is gekomen, doet haar zeer. Brouns heeft naast de lerarenopleiding ook bedrijfseconomie gestudeerd, dus wat de cijfertjes betreft zit het bij haar wel goed, zoals ze zelf zegt. ,,Ik baal er enrom van dat Boxtel al jaren meer uitgeeft dan dat er binnen komt en het tekort opvult met spaargeld. En dan gaan korten op subsidies... daar zit de winst dus niet. Ruim 80 procent zit in hobbyprojecten van het college. Het gros van de mensen ziet dat soort plannen helemaal niet zitten. Zet daar dan het mes in." Ze vervolgt, wat feller: ,,Zo'n Box & Breakfast is een leuk project, maar hoort dat nu in het takenpakket van een wethouder? Daar gaat geld naartoe en ondertussen worden gemeenschapshuizen gekort... Ik vind het ongehoord."

NIET LUISTEREN

Het probleem zit hem volgens Brouns in het gebrek aan samenwerking met inwoners. ,,Luister naar wat zij willen, in plaats van je eigen ding doen. Nu kost het alleen maar geld." Als voorbeeld noemt ze de verkeersperikelen rond de vernieuwde Markt: ,,Het project is klaar, maar dan komen de vragen over de rijrichting. Dan is er gewoon niet goed geluisterd, dus dat kan anders." Maar ook op het gebied van woningbouw kan er beter worden geluisterd volgens haar: ,,Kijk naar de behoefte, ga niet bouwen om het bouwen. Als de vraag naar starterswoningen groot is, moeten die er meer komen."

MEER GELD

Boxtel zou wat verkeer betreft sowieso meer geld los kunnen krijgen bij de overheid, volgens Brouns. Er is te weinig geld om de verkeersproblemen in Boxtel op te lossen, stelt ze: ,,We moeten minder hobbyen en meer gaan lobbyen. Met elkaar bespreken wat we voor elkaar willen krijgen en daarmee naar Den Haag", geeft ze aan. Haar partij pleit voor een volledige rondweg om Boxtel binnen nu en tien jaar. Alleen zo'n ingreep kan de verkeersdruk uit de kernen halen, denkt de lijsttrekker: ,,Dat kunnen we voor elkaar krijgen als we subsidies maximaal benutten. Het is goed dat er in Boxtel partijen zijn die landelijk connecties hebben en dat is niet alleen het CDA."

Die connecties gebruikte de partij van Brouns zaterdag nog. Toen had gedeputeerde Erik Ronnes (CDA) een digitaal overleg met het Platform Esch' Perspectief. Die organisatie maakte van de gelegenheid gebruik om het woningentekort in het dorp bij de provincie aan te kaarten. Eenzelfde bijeenkomst is ook voor Liempde belegd. ,,Dat bedoel ik ook met meer lobbyen. Nu ging het over woningbouw, maar dat kan dus ook voor jeugdzorg of verkeer. De korte lijntjes komt de gemeente alleen maar ten goede."

WETHOUDER

Waar andere Boxtelse partijen vlak na de start van de verkiezingscampagne al een mogelijke wethouderskandidaat naar voren schoven, hield het CDA zich op de vlakte. Brouns vindt het sowieso een vreemde trend: ,,We bekijken afhankelijk van het aantal zetels wie die rol op zich kan en wil nemen. Er wordt nu een gemeenteraad gekozen, geen college..." En hoewel ze dus geen uitspraak doet over een eventueel wethouderschap, heeft Brouns al wel een idee: een spreekuur. ,,Op vrijdagmiddag even binnen lopen bij de wethouder, dan laat je zien dat het ook anders kan."


q Meer woningen bouwen in de komende vijf jaar, dat ziet Vera Brouns van CDA graag gebeuren in Boxtel. Het project Jorishof aan de Eindhovenseweg is al bijna drie jaar in ontwikkeling. Tijd dat er stappen worden gezet, stelt de lijsttrekker. (Foto: Peter de Koning).