Afbeelding
Foto: Eigen collectie

'BOXTEL DOOR CONTRASTEN INTERESSANT'

Kunstenaars denken mee over lege winkelpanden

RENS VAN DEN ELSEN

Kritiek krijgt de slogan Meewerkend Boxtel genoeg, maar nu krijgt het motto dat oud-burgemeester Mark Buijs in 2016 lanceerde steun vanuit onverwachte hoek. Kunstenaarscollectief Young Artists Feed Forward (YAFF) presenteerde deze zomer een aantal ideeën om inwoners op een nieuwe manier te betrekken bij de ontwikkelingen in hun dorp. Als voorbeeld worden de lege winkelpanden aangehaald.

Renée van Oploo (29) uit Boxtel is een van de beeldend kunstenaars die is aangesloten bij YAFF. Haar atelier in de wijk Oost werd het afgelopen jaar gebruikt als ontmoetings- en overlegruimte voor de leden van het collectief. Omdat zij vaak vanuit het station naar de overleglocatie liepen, kwamen de kunstenaars regelmatig de bekende bankjes tegen met de slogan 'Als je meewerkt zit je goed'. Dat zette hen aan het denken: 'Wat als je niet meewerkt? Zit je dan nog wel goed in Boxtel?'.

Met die gedachte gingen Van Oploo en haar collega's aan de slag en deze zomer boden zij het Bidbook Boxtel aan bij de gemeente. Het is een verzameling ideeën, zowel kansrijk als kansloos. ,,Het doel daarachter is dat vaak het beste idee wordt uitgewerkt, maar die denkwijze willen we juist omzeilen. Soms kunnen elementen uit onuitvoerbare ideeën namelijk ook werken, waarom dan de rest weggooien en je focussen op een concept?", geeft de Boxtelse kunstenaar aan.

INZICHT KRIJGEN

YAFF wil bereiken dat mensen gaan nadenken over hun omgeving, meer inzichten krijgen en uiteindelijk ook gaan meedenken. Van Oploo noemt de leegstaande winkelpanden in het centrum: ,,We hebben een aantal concepten bedacht waar je de ruimte voor zou kunnen gebruiken. We willen samen met de inwoners nadenken over de invulling, onder meer door middel van workshops, maar ook door hen ook te stimuleren er creatief naar te kijken." De kunstenares geeft als voorbeeld: ,,Wat als je de lege gebouwen inruilt voor natuur? Dat je kleine oases van groen maakt. De uitvoering is misschien lastig, maar die gedachte brengt je wel weer bij andere mogelijke, groene, invullingen."

Boxtel is voor de kunstenaars een 'ideale speeltuin' omdat er volgens hen veel tegenstellingen zijn. ,,Aan de ene kant heb je slachterij Vion en aan de andere kant De Kleine Aarde en Herenboeren. Dat contrast zorgt ervoor dat je op twee gedachten hinkt", aldus Van Oploo.

INTERACTIEF

Met de verkiezingen in aantocht had YAFF het idee om een interactieve kaart te maken met de plannen en agenda's van de politieke partijen. Inwoners zouden dan gevraagd worden om mee te denken en naar eigen inzicht plannen en ideeën van de kaart te halen of juist toe te voegen. Van Oploo: ,,Daarmee willen we bewustwording creëren. Hoe voel je je als bijvoorbeeld cultuur is weggehaald? Maar we vragen inwoners ook hoe ze stemmen, vanuit het hart of juist strategisch. Wij zijn ook nieuwsgierig over hoe Boxtel doet en denkt, wat hier echt leeft."

De kunstenaars, naast Van Oploo ook Dagmar Marent, Eef Schoolmeesters en Floor Snels van YAFF en Klaar van der Lippe en Bart Stuart van BuroSpelen, zijn zaterdag 14 november tussen 13.00 en 16.00 uur met de interactieve kaart te vinden bij de lege zaak aan de Clarissenstraat 6 (naast Brabant Sports). ,,We zorgen dat alles coronaproof gaat, spreken alleen voorbijgangers aan en werken met een mondkapje. De ondervraagden kunnen dan op afstand antwoord geven."


q Met de reizende invulling vragen de kunstenaars van YAFF aan de inwoners wat leegstand met de sfeer op straat doet. (Animatie: eigen collectie).