Lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox, hier op de Baroniestraat, ter hoogte van Sint Ursula: ,,Verkeer gaat om mensen, niet om wegen en auto's." (Foto: Peter de Koning).
Lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox, hier op de Baroniestraat, ter hoogte van Sint Ursula: ,,Verkeer gaat om mensen, niet om wegen en auto's." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INBOX: 'BURGER IS GEBAAT BIJ DUIDELIJKHEID, MET GOEDE ARGUMENTEN IS 'NEE' OOK EEN ANTWOORD''

'Als we samen écht iets willen, kunnen we het betalen'

RENS VAN DEN ELSEN

Afzwaaiend wethouder Herman van Wanrooij ziet in hem de gedroomde opvolger. Dat compliment steekt lijsttrekker Fred van Nistelrooij van INbox in zijn zak, maar hij klopt zich er niet meteen mee op zijn borst. Wie echter naar zijn cv kijkt kan er niet omheen dat de ervaring die hij heeft op het gebied van verkeer en openbare ruimte in zijn voordeel kan werken. ,,De politiek in Boxtel vraagt om daadkracht, daar kan ik in helpen."

De wortels van de nieuwbakken lijsttrekker zitten diep in de Boxtelse grond. Geboren en getogen, voor opleiding en werk wel even uitgevlogen, maar ondertussen weer terug op het nest. ,,In alle omzwervingen ben ik altijd verbonden gebleven met Boxtel", geeft Van Nistelrooij aan. Op maatschappelijk gebied is de nieuwbakken politicus al tijden voor het jeugdcarnaval en betrokken (geweest) bij honkbalclub Ducks en hockeyvereniging MEP. Daarnaast nam hij zitting in schoolbesturen en was actief voor vakbond FNV. Bestuurlijke ervaring is hem dus niet vreemd. Hij is opgeleid als verkeerskundige en momenteel werkzaam als programmamanager openbare ruimte voor de gemeente Tilburg. Met het oog op de verkeersproblemen ziet de Boxtelaar dan ook wel een rol voor hem weggelegd in de politieke arena.

VOOR ELKAAR

De voorman van INbox legt op papier flink wat vaardigheden in de weegschaal. Maar uiteindelijk is het de kiezer die beslist. Om die over de streep te trekken, zet de partij in op eerlijkheid en duidelijkheid. Dat geeft de slogan 'Niet alles kan' ook aan. Van Nistelrooij: ,,We moeten duidelijk zijn in wat kan en wat niet. Soms zijn mensen ook gewoon gebaat bij nee als antwoord, mits goed beargumenteerd. Maar als we samen ècht iets willen, dan krijgen we dat voor elkaar: daar ben ik van overtuigd."

Aan dat samenwerken zit echter ook een prijskaartje. INbox schuwt een verhoging van de lokale belastingen echter niet. De partij vindt dan wel dat meer betalen echt in het belang van iedereen moet zijn. Van Nistelrooij: ,,Boxtel kent sterke voorzieningen. Willen we die behouden, dan moeten we keuzes maken. Ook al zitten we krap bij kas; laten we nu investeren in zaken die straks geld opleveren. Als inwoners allemaal een euro meer betalen, kunnen we de rentelasten dekken van een lening van een miljoen euro, dat moeten we in het achterhoofd houden."

De lijsttrekker is nieuw in de politiek en heeft de afgelopen weken dan ook veel nieuwe mensen leren kennen. Vooral via het concept Koffie met Fred, waarbij hij bij iedereen die hem maar uitnodigde een praatje ging maken. Met de aanscherpte coronamaatregelen van de laatste tijd ging dat nog wel eens digitaal, maar inspirerend waren deze gesprekken volgens Van Nistelrooij wel: ,,Ik heb zoveel bevlogen mensen ontmoet. Voor mij is het belangrijk dat ik weet wat er speelt in de gemeente. Zo kunnen we ook na de verkiezingen de samenwerking opzoeken."

In dat laatste ligt volgens de Boxtelaar de sleutel tot succes. ,,We moeten de burger op plek een, twee en drie zetten. Wij als inwoner maken de gemeente zoals die is. Samenwerken is nu meer dan ooit nodig. Er is veel kennis onder de inwoners, laten we die gebruiken." Tegelijkertijd ziet hij ook kansen in de regionale samenwerkingen. Daar is via andere partijen wel eens kritiek op, maar volgens Van Nistelrooij heeft iedereen elkaar nodig. ,,Nu hebben wij het lastig, straks weer een andere gemeente. Laten we denken vanuit mogelijkheden en solidair zijn naar elkaar."

OMRIJDEN

Solidair zijn komt volgens INbox ook om de hoek kijken bij het hete hangijzer verkeer. Laat dat nu net op het lijf van de lijsttrekker zijn geschreven. ,,Ik ben voor een veilige verbinding in Boxtel, maar dat kan ook op andere manieren. Verkeer gaat namelijk niet over wegen en auto's, maar over mensen en leefbaarheid", legt hij uit. ,,Ik geef dan altijd als voorbeeld dat mensen het nu als een luxe ervaren dat ze de auto voor de deur kunnen parkeren, maar als de auto van de buren op 'hun' plek staat is dat al snel overlast. We moeten er samen voor zorgen dat die gedachte wordt gedraaid. Het zou geen probleem moeten zijn om drie minuten om te rijden of om de fietser meer ruimte te geven", aldus Van Nistelrooij.

De discussie over de tunnel onder de dubbele overweg hoeft dan ook wat hem betreft niet opnieuw gevoerd te worden. ,,Als we iedere periode de discussies over verkeer opnieuw beginnen, komen we niet vooruit. We focussen ons op het eindpunt, maar verliezen de veranderingen om ons heen niet uit het oog."


MIRJAM BEMELMANS (PVDA-GROENLINKS) IS NIEUW IN DE POLITIEKE ARENA, MAAR HEEFT TEAM ACHTER ZICH

'Fijn dat we op een niet-politieke manier zijn begonnen'


JULES HAMELEERS


De Boxtelse fractie van PvdA-GroenLinks was eind vorig jaar op sterven na dood. Er moesten snel nieuwe leden opstaan, of de partij zou niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 18 november. En óf er jeugdig bloed bij is gekomen: van de tien plekken op de kieslijst, zijn er drie door jongeren ingevuld. ,,Ik ben dan misschien wel kartrekker, maar ik haal overal mijn informatie vandaan", aldus lijsttrekker Mirjam Bemelmans.

Als het op het politiek speelveld aankomt, is Bemelmans ‘echt een groentje’. Toch voert ze tijdens de herindelingsverkiezingen de gelederen van PvdA-GroenLinks aan. Door haar diverse en gepassioneerde achterban, die bestaat uit jeugd én pensionado’s, is ze ervan overtuigd dat haar gebrek aan ervaring geen nadeel hoeft te zijn. Én ze is gedreven: ,,Ik wilde dichter bij de besluitvorming staan, daarom besloot ik de politiek in te gaan. Wanneer ik me ergens druk om maak, kost het me meer energie om er niks aan te doen, dan wel.”

,,We zijn op een niet-politieke manier begonnen, dat is eigenlijk wel heel fijn. De avonden dat we samenkwamen om over ons verkiezingsprogramma te praten, legden we een onderwerp op tafel, discussieerden erover en op die manier formuleerden we onze standpunten. We dachten nooit tactisch, maar beredeneerden vanuit ons hoofd, hart en handen”, stelt Bemelmans.

PORTEMONNEE

De lijsttrekker heeft als eerste prioriteit om de portemonnee van de gemeente weer op orde te krijgen. Boxtel zit nog steeds in een penibele financiële situatie en daar moet iets aan veranderen, ‘anders stort het als een kaartenhuis in elkaar’. Om dat te bewerkstelligen, sluit PvdA-GroenLinks zelfs een bestuurlijke fusie met een andere gemeente niet uit. Daarnaast wil de Boxtelse onder meer een lager uitkeringsbedrag hanteren. Mensen die in deze gemeente in de bijstand zitten, krijgen namelijk een relatief hoog bedrag. Maar ook de ozb-belasting verhogen ziet Bemelmans als een optie.

Dat PvdA-GroenLinks op deze manier wil snijden in de uitgaven, betekent niet dat de partij geen sociale insteek heeft. Zo wil zij bijvoorbeeld ‘ontschotting’ in de zorg: een regisseur per adres, waardoor mensen niet uit verschillende potjes geld hoeven aan te vragen. ,,Goedkoper, én menselijker.” Ook suggereert Bemelmans een basisbaan: mensen die weinig kans hebben op regulier werk, kunnen op deze manier toch een minimuminkomen verdienen. ,,Wanneer je écht met mensen in gesprek gaat, kom je erachter dat de meesten echt wel ergens bij willen horen en zich willen inzetten.”

Om het begrotingsplaatje wat rooskleuriger te maken, heeft PvdA-GroenLinks nog een troef achter de hand, in de persoon van Rob Vorstenbosch. Hij was de afgelopen twintig jaar financieel directeur bij werkbedrijf WSD, heeft jarenlange ervaring in de financiële wereld en werkte met grotere budgetten dan die van de gemeente. ,,Ik weet het, het zijn geen wethoudersverkiezingen, maar we wilden hem toch alvast naar voren schuiven. Hij is echt de perfecte kandidaat”, aldus Bemelmans.

‘HOE COOL’

En dan is er nog hét speerpunt van de groene politicus: duurzaamheid. ,,Wat betreft energieneutraal Boxtel moet 2030 écht het einddoel zijn”, aldus Bemelmans. Wanneer ze hoort dat andere partijen zeggen dat de gemeente op dit gebied geen voorloper hoeft te zijn of groene initiatieven ‘hobbyprojecten’ noemen, trekt ze vragend een wenkbrauw op. ,,We liggen écht niet voor. We liggen zelfs hopeloos achter. Nederland presteert op het gebied van duurzaamheid als slechtste van de Europese Unie. Voor zo’n rijk land is dat onacceptabel, vindt de lijsttrekker. Zich inzetten tegen klimaatverandering is het stokpaardje van de Boxtelse: eerder wist ze al schaliegasboringen tegen te gaan en was ze voorzitter van Transitie Boxtel.

Energieneutraal zijn betekent volgens haar niet alleen maar bomen planten of zonnepanelen leggen. Ook op het gebied van bedrijfsvoering liggen er kansen, vindt Bemelmans. ,,De economie zoals hij nu is, heeft niet de toekomst; een duurzame en circulaire variant wél.”

,,Ik had laatst een gesprek met jongeren. Ik vroeg ze waar ze trots op waren in Boxtel, maar ze wisten zo snel niets te noemen. Toen vertelde ik hen dat er een bedrijf is in Boxtel dat plastic kan scheiden met magneten met een techniek die ontwikkeld is op de TU Delft. Hoe cool is dat? Ze werden meteen enthousiast. Daar moeten we ook op inzetten: meer ruimte geven aan duurzame bedrijven op bijvoorbeeld het toekomstige GreenTech Park Brabant op Vorst B.”

DROOMLIJSTJE

De Boxtelse heeft ook nog ‘een droomlijstje' van dingen die ze zou willen realiseren in haar politieke loopbaan. ,,Mijn grootste wens: een openbare Voedselbankbos. Een plek van zo'n drie hectare met noten- en fruitbomen en bessenstruiken, waar iedereen die het nodig heeft voedsel kan komen plukken.” Glimlachend: ,,Ik heb het plan al uitgewerkt, maar ik begrijp dat het nogal idealistisch is…”


Lijsttrekker Mirjam Bemelmans (PvdA/GroenLinks) op een van haar favoriete plekken in Boxtel: de oude spoorwegtunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2, waar de wanden vol staan met graffitikunstwerken. (Foto: Bas van den Biggelaar).