HET GEHEIM VAN DE VIERKANTE METERS

Iedereen zwijgt over grootte Jumbo Oosterhof


JAN HERMENS

De heftigste vlammen zijn gedoofd, maar ondergronds smeult nog altijd een veenbrand die na de verkiezingen zomaar kan oplaaien. Er ligt (opnieuw) een plan voor de zeer gewenste renovatie van winkelcentrum Oosterhof. Hét hete hangijzer, het aantal vierkante meters waarmee supermarkt Jumbo mag uitbreiden, zweeft nog steeds boven het project. En nu rept niemand er met een woord over.

Dat was in maart vorig jaar wel anders. In december 2018 presenteerde het college van B en W een voorlopig plan voor de renovatie van het winkelcentrum waarin was voorzien in dertig extra parkeerplaatsen en een uitbreiding van duizend vierkante meter. Supermarkt Jumbo zou er veel meer vierkante meters bijkrijgen dan de 15 procent die de detailhandelsvisie uit 2015 toestaat.

De vlam sloeg in de pan: andere supermarkten uit de gemeente protesteerden, het centrummanagement reageerde bezorgd, het ene onderzoek volgde het andere op en de meningen buitelden over elkaar heen. Dit plan haalde de eindstreep niet.

Saillant detail: in februari 2015 ontraadde wethouder Eric van den Broek tijdens het vaststellen van de detailhandelsvisie door de gemeenteraad nog een uitbreiding van Jumbo Oosterhof. Hij vreesde niet alleen voor een te grote verkeerstoename bij het winkelcentrum, maar ook dat de super klanten uit andere wijken weg zou trekken.

VISIE OPZIJ GESCHOVEN

Vier jaar later, in maart 2019, woei de wind duidelijk anders. Toen vonden burgemeester en wethouders het geen probleem dat Jumbo Oosterhof fors zou groeien; de winkel mocht daarbij zelfs de limiet van 15 procent overschrijden. Het college schoof de detailhandelsvisie terzijde en motiveerde dat als volgt: ,,Uiteraard wordt dit document door de gemeente als leidraad gebruikt bij het nemen van beslissingen. Er kunnen zich echter ooit onvoorziene situaties voordoen of goed onderbouwde vraagstukken waardoor de gemeente toch besluit van dit document af te wijken. Het college is van mening dat dit conceptplan voor dit moment voldoende onderbouwing biedt om van de visie af te wijken."

Precies de knelpunten die wethouder Van den Broek in 2015 aanhaalde, verkeersdrukte, maar vooral het wegtrekken van klanten uit andere wijken, zorgden in het voorjaar van 2019 voor luidkeelse protesten van andere supermarkten en het centrummanagement. Er restte gemeente, vereniging van eigenaren en projectontwikkelaar niets anders dan terug te gaan naar de tekentafel.

Vervolgens werd het renovatieplan meermalen vooruitgeschoven. Eerst zou er nog in 2019 een nieuw plan liggen, maar in oktober van dat jaar gaf het college in een brief aan de raad aan, dat die termijn niet haalbaar was. Voor de zomer van 2020, dan zou er duidelijkheid zijn. Ondernemers zetten vraagtekens bij dit uitstel, waarna wethouder Van den Broek stelde dat er nog voor 18 november een definitief plan gereed zou zijn, omdat het absoluut niet de bedoeling was dit over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen.

BINNEN HUIDIGE MUREN

Begin juni 2020 steeg er witte rook uit de schoorsteen van het gemeentehuis. Er was een nieuw plan. De hele renovatie zou zich gaan afspelen binnen de bestaande muren van het winkelcentrum. Dat zou zowel aan de buiten- als binnenkant een opknapbeurt krijgen en bovendien zou de indeling veranderen. ,,Wij hebben de uitgangspunten van de detailhandelsvisie nadrukkelijk als beleidslijn meegegeven voor wat betreft de uitbreiding per winkel", gaf het college daarbij aan. Over één punt echter zwegen alle stemmen: de uitbreiding van de Jumbo. Vragen die deze krant afgelopen maanden daarover stelden, leverden geen inhoudelijk antwoorden op.

Corné de Jong reageert nu namens de vereniging van eigenaren van Oosterhof: ,,Ik kan nog niets zeggen over de grootte van de Jumbo. Er moet nog besluitvorming plaatsvinden binnen de vereniging van eigenaren. Tot die tijd kan er geschoven worden met winkels."

De planning is dat de renovatie in het eerste kwartaal van 2021 begint. Normaal gesproken zou een projectontwikkelaar dan nu de details van het plan wel moeten kennen. Maar de monden blijven dicht. Over twee weken zijn de verkiezingen en ondertussen smeult de veenbrand...