Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Verkeer Boxtel geeft heibel in de tent


Met de verkiezingen in zicht is er in de hechte coalitie onenigheid tussen D66 en INbox over het oplossen van de verkeersproblematiek. Er vallen stevige woorden over het door de vingers laten glippen van 33 miljoen als het PHS-project niet volledig wordt uitgevoerd. Jammer, want als de partijen beter waren geïnformeerd, dan was die ruzie niet nodig.

Toen op 19 mei 2015 burgemeester Buijs nietsvermoedend de bestuursovereenkomst (BO) PHS met het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel ondertekende, verdween deze in de onderste lade van zijn bureau. Geen hond die er kritisch naar gekeken had, en na ondertekening hoefde dat óók niet meer. En gelukkig maar, want het had de euforische stemming over de 33 miljoen grondig bedorven.

De gemeente Boxtel krijgt helemaal geen 33 miljoen subsidie. In de BO staat duidelijk dat het Rijk aan ProRail een subsidie verleent van 19,2 miljoen. De provincie levert een bijdrage aan de gemeente van 13,2 miljoen en Boxtel draagt 6 miljoen bij aan het project. De subsidie van het Rijk aan ProRail staat dus los van het totale PHS-project en is enkel bedoeld voor de aanleg van een uitgeklede fietstunnel. Geen cent dus voor Boxtel.

Sterker nog, indien voor de aanleg van de fietstunnel het budget niet toereikend blijkt, dient de Boxtel met (bezuinigings) voorstellen komen om het project alsnog te realiseren. En, als het project spaak loopt 'dienen de deelprojecten aanleg VLK en sluiting dubbele overweg ongewijzigd gerealiseerd te worden'. Dan zitten we dus met een gesloten dubbele overweg zonder fietstunnel.

Vanwege spoorboekloos treinen en een extra goederenspoor, is de dubbele overweg voor ProRail een gigantisch risico waar ze zo snel mogelijk van af wil. Financieel is de BO voor Boxtel een gigantisch risico, waar ze zo snel mogelijk van af moet. Als ik de twistende partijen een advies mag geven: vraag de huidige burgemeester eens om de BO uit de onderste lade op te diepen en lees die zorgvuldig door (artikel 3 lid 1, 2 en 3, artikel 7 lid 11, 12 en 13). Mocht hij die niet meer kunnen vinden, dan heb ik nog een exemplaar beschikbaar. Als twee partijen vechten om een been, dan loopt ProRail ermee heen.

        GUUS BASTINGS


Hogere schoorsteen is flutoplossing

In Brabants Centrum van 29 oktober jongstleden schrijft Joost van der Pluim in een ingezonden stuk dat met het verhogen van de schoorsteen bij Vion het stankprobleem zal worden verplaatst. Ik ben het er helemaal mee eens en vind een hogere schoorsteen een flutoplossing.

Ik heb jarenlang in mijn werk te maken gehad met geurproblemen bij rioolwaterzuiveringsinstallaties en riool-pompgemalen. Er zijn betere oplossingen dan het uitstootpunt verhogen. Luchtwassers en filters in diverse uitvoeringen werken veel en veel beter, alleen deze oplossingen moeten onderhouden worden.

Filters met regelmaat vervangen, wasinstallaties moeten worden onderhouden, dat kost geld maar zoals Joost in zijn artikel schrijft: 'afgezet per kilo geslacht varken zijn deze kosten een fractie'.

Als inwoner van Boxtel-Oost (en zoals ook in Brabants Dagblad van zaterdag jongstleden is vermeld) vind ik de weeïge lucht soms misselijkmakend en niet te harden, ook in Oost.

Een veel betere oplossing zou zijn Vion te verplaatsen naar het buitengebied waar het toch al naar varkens ruikt. Er is vast een of andere wet waarin geurcirkels in bebouwingen en of industrieterreinen in de buurt van bebouwingen is opgenomen.

Ook ik hoop dat er bij de gemeente Boxtel voldoende kennis aanwezig is om dit probleem voor zowel bewoners van Stapelen als in Boxtel-Oost op te kunnen lossen zonder hiervoor de zogeheten externe dure adviseurs in te moeten huren.


        FRANS PEIJNENBURG



Sluiting Just Fair

Ik heb de grootste bewondering voor de leiding en de medewerkers van de Wereldwinkel/Just Fair voor hun niet aflatende inzet ten behoeve van de voortgang ervan. Jammer genoeg voor hen heeft het succes van fairtradeartikelen hen ingehaald, want bij tellingen door ons in bijvoorbeeld de supermarkten, nam dat aantal steeds meer toe. Maar in weerwil van deze ontwikkeling zijn Frank Geurtz en zijn ploeg alle uitdagingen aangegaan om het vervolg van de Wereldwinkel veilig te stellen. Zich allen voortdurend afvragende of aan alle omgevingsbeloftes in de bieb wel tot uiting zouden komen, hebben ze aldaar toch de sprong (in het diepe) gewaagd. Het is niet alleen sneu voor alle medewerkers, maar ook voor het aanzien van Fair Trade Boxtel, dat hiermee (weer) een knauw krijgt (zeker na de eerdere sluiting van de Wereldwinkel). En dat mede vanwege het ontbreken van bestuurlijke/ambtelijke ondersteuning. Het moge allen goed gaan en hopelijk geeft een nieuw college van burgemeester en wethouders vertrouwensvol zicht op toch een toekomst voor alle fairtrade-uitdagingen in Boxtel.

        ARJEN WITTEVEEN

        Voorzitter werkgroep Fair Trade Boxtel

Oproep aan de Boxtelse politiek

Gaan we nu een meerderheid krijgen die de huidige plannen PHS van tafel veegt? Ik woon sinds '72 in Boxtel en schaam mij diep voor de aanpak verkeer in Boxtel. Altijd maar weer de schuld schuiven op de ligging. Zet deze PHS stap en ga de komende vijf jaar verder met optimalisaties in centrumgebied, dorpen, wijken en het openbaar vervoer.


        PIERRE VAN DEN OORD

        Fietsersbond afd. Boxtel