PROVINCIE EN MEIERIJSTAD DOEN NIET MEE

Kans slinkt flink voor Boxtelse parallelweg A2

HENK VAN WEERT

Om doorgaand oost/west-verkeer uit de bebouwde kom te weren, heeft de gemeente Boxtel de voorbije jaren flink gelobbyd voor een parallelweg langs de A2, van de Schijndelsedijk (N618) naar de Keulsebaan. De noodzakelijke steun die verkeerswethouder Herman van Wanrooij daarvoor zocht bij de provincie en in de regio, blijft echter uit. En dus slinken de kansen aanzienlijk.

Automobilisten die vanuit de richting Schijndel naar Oisterwijk of bedrijventerrein Ladonk willen, kunnen niet anders dan dwars door de bebouwde kom van Boxtel te rijden. Dat is het gemeentebestuur al jaren een doorn in het oog. Een nieuwe verbindingsweg tussen de provinciale weg N618 (Schijndelsedijk) en oprit 26 van de A2 (Keulsebaan/Liempdse Barrière) zou uitkomst bieden. In ambtelijk jargon is de gewenste route VAN gedoopt, een afkorting die staat voor Verbindingsweg A2-N618.

Geld om zo'n weg aan te leggen heeft Boxtel echter niet en dus stapte wethouder Van Wanrooij voor steun naar het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Afgelopen week vertelde hij daar nul op het rekest te hebben gekregen. ,,De provincie gaf me duidelijk te kennen dat zij er niet is om lokale problemen op te lossen."

De wethouder gaf bij het provinciebestuur aan dat ook in regionaal verband vruchten kunnen worden geplukt van de VAN. In de Brabantse hoofdstad kreeg hij de boodschap mee om dus maar samen met de regio naar een oplossing te zoeken. Van Wanrooij klopte aan bij de gemeente Meierijstad, waar ook het dorp Schijndel deel van uit maakt. Ook daar gaven ze echter niet thuis.

,,Meierijstad heeft zijn blik vooral gericht op de A50, naar Oss en Eindhoven en helaas niet naar Boxtel. De enige hoop die we nu nog hebben zijn de inwoners van Schijndel", aldus Van Wanrooij. Oost/west-verkeer wurmt zich nu immers ook daar nog altijd door het centrum. Daarom zouden de Schijndelaren gebaat kunnen zijn bij een aansluiting van de Structuurweg/N637 (van Schijndel naar Sint-Oedenrode) op de N618 naar Boxtel.

DRUKKE BARONIESTRAAT

Een parallelweg aan de oostkant van het Omleidingskanaal van de Dommel, door buurtschap Onrooi, zou een verlichting kunnen bieden voor het leefklimaat langs de Boxtelse oost/west-route. Met name als het gaat om het centrum.

Elders in deze krant is te lezen hoe buurtcomité Baroniestraat Bar en Boos (met ook bewoners van de Vicaris Van Alphenlaan, Mgr. Wilmerstraat en het laatste deel van de Breukelsestraat) tijdelijk maatregelen eisen om de verkeersdruk te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Wachten tot het moment dat ooit de dubbele overweg in de Tongersestraat wordt gesloten, vinden zijn onacceptabel. De sluiting van die spoorwegovergang lost hun problemen op. Dinsdag 10 november neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan dat de aanleg van een fietstunnel op die plek mogelijk moet maken.