De verkiezingen gaan naar verwachting door. Alle raderen gingen bij de gemeente Boxtel dinsdagavond wel onmiddellijk draaien. (Foto: Jan Hermens).
De verkiezingen gaan naar verwachting door. Alle raderen gingen bij de gemeente Boxtel dinsdagavond wel onmiddellijk draaien. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

BOXTEL VOERT SPOEDOVERLEG MET MINISTER KAJSA OLLONGREN

Ontheffingen nodig voor stemlokalen

JAN HERMENS

Gemeenschapshuizen moeten twee weken dicht, mensen mogen buiten slechts in tweetallen over straat vanwege corona. De persconferentie van het kabinet riep dinsdagavond direct de vraag op of de nieuwe maatregelen invloed hebben op de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 18 november in Boxtel. De gemeente rekent op ontheffingen.

De gevolgen van de aangescherpte maatregelen zullen meevallen, verwacht gemeentewoordvoerder Linda van der Steen. ,,Dinsdagavond is er meteen contact gezocht met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en kreeg ik ook berichten binnen van collega's uit andere gemeenten waar verkiezingen worden gehouden. Daarvoor geldt naar alle waarschijnlijkheid een ontheffing."

Gemeenschapshuizen als De Walnoot en De Rots horen volgens de laatste maatregelen gesloten te zijn. ,,Ik ga ervan uit dat we een ontheffing krijgen voor stembureaus in dorpshuizen en wijkcentra", aldus Van der Steen. Punt van aandacht vormen de rijen die buiten mogelijk ontstaan omdat er niet te veel kiezers tegelijk hun kruisje mogen zetten. Van der Steen: ,,Mensen moeten twee aan twee wachten, op voldoende afstand van elkaar. Bij elk stembureau staat een vrijwilliger aan de deur om in de gaten te houden of buiten alles goed verloopt."

De gemeente communiceert in de aanloop naar de verkiezingen extra over machtigingen. Van der Steen: ,,Iedere stemgerechtigde mag in totaal drie stemmen uitbrengen. Een voor zichzelf en twee via machtigingen. Dat betekent dat in feite maar een derde van alle kiezers naar het stembureau hoeft. Zeker mensen die zich niet goed voelen moeten thuisblijven en een ander machtigen. Dat kan eenvoudig door een handtekening op de achterkant van de stempas te zetten en een kopie van je identiteitsbewijs mee te geven."

De nieuwe coronamaatregelen brachten tal van raderen in beweging in het Boxtelse gemeentehuis. ,,Je hebt niet zomaar een directe lijn met een minister, maar onze burgemeester heeft Kajsa Ollongren tegenwoordig onder een sneltoets zitten."


p De verkiezingen in Boxtel gaan door. Wel trad de gemeente dinsdagavond meteen in overleg met de minister. (Foto: Jan Hermens).