Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL-OOST HEEFT BEWONERS VEEL TE BIEDEN

Groene wijk ontbeert ontmoetingsplek

JULES HAMELEERS


Met de gemeenteraadsverkiezing op komst blikt Brabants Centrum terug op de afgelopen bestuursperiode. In maart 2018 werd inwoners door middel van een enquête gevraagd naar wat er beter kon in hun omgeving. Nu wordt de balans opgemaakt: wat is opgepakt en wat is blijven liggen? In dit artikel: Boxtel-Oost, een groene wijk waar veel gebeurt, maar die ook haar problemen kent.

Boxtel-Oost is niet vergelijkbaar met andere wijken: omdat het een derde van alle inwoners van de gemeente huisvest, is het moeilijk om ernaar te kijken als een geheel. Dat betekent echter ook dat de wijk enorm veel te bieden heeft: er liggen meerdere basisscholen, er is de Kinderboerderij, groen tiert welig en er zijn plekken waar kinderen, maar ook ouderen zich buiten kunnen vermaken.

Die voorzieningen zouden zich vooral moet concentreren rond de zogeheten sociale as tussen gemeenschapshuis De Rots en de Kinderboerderij. Die ambitie werd in 2011 vastgesteld in een wijkontwikkelingsplan. Deze 'lijn' zou vooral ontwikkeld moet worden en voorzieningen moesten zich concentreren langs deze route.

PARKEREN

Al die ambities moesten in 2015 verwezenlijkt zijn. Dat dit niet zo is, bleek al in 2018: enkele bewoners die voor de verkiezingen destijds de enquête invulden, meldden dat er meerde zaken uit het document uit 2011 niet zijn opgepakt. Ook de lokale CDA-fractie bracht dit rond de vorige verkiezingsperiode aan het licht. Onder meer het onderwerp verkeer en parkeren blijft terugkomen.

Die problematiek is wat blijven hangen vanuit het ontwikkelingsplan voor Boxtel-Oost, legt wijkmakelaar Hans Mols van de gemeente uit. ,,Daarom komt het een keer in de zoveel tijd weer naar boven, ook in de politiek. Maar er is nu beloofd dat er in 2022 een onderzoek naar de verkeersstromen en parkeermogelijkheden in Oost wordt uitgevoerd, dus dat is een mooi vooruitzicht."

Volgens voorzitter Jan de Vreede van Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost (SWBO) is de parkeerdruk niet iets om je zorgen over te maken. ,,Het is niet echt een issue. Tuurlijk in sommige kleinere buurtjes is het wat lastiger, maar om een echt parkeerprobleem te hebben is de wijk veel te groot. Mensen willen hun auto het liefst 'naast de wc-pot' hebben staan, dus ik vraag me af of dit ooit opgelost wordt."

ONTMOETINGSPLEKKEN

Iets waar bewoners van Boxtel-Oost zich wél druk over zouden moeten maken volgens De Vreede, is het creëren van een centrale ontmoetingsplek. Ook dit idee werd al opgeworpen in het plan uit 2011. ,,We hebben de Kinderboerderij en De Rots. Je begrijpt wel dat dat op 10.000 inwoners gewoon niet toereikend is wanneer het gaat om sociale voorzieningen."

De Vreede zou dit gerealiseerd willen zien in een centrumgebouw waar mensen informatie kunnen krijgen over sociale voorzieningen. ,,Maar waar ze ook een kop koffie kunnen drinken of even buurten. Het is toch raar dat je voor bijvoorbeeld een gesprek met een wijkagent naar het gemeentehuis op de Markt of het politiegebouw aan de Bosschewweg moet?", aldus De Vreede.

TINY FOREST

Dat sommige dingen zijn blijven liggen, betekent niet dat er niks verwezenlijkt is langs de sociale as in de wijk in de afgelopen jaren, benadrukt wijkmakelaar Mols. Zo werd in januari een natuurspeeltuin geopend in het Oosterpark, tussen de Hendrik Verheeslaan en de Maastrichtsestraat. Ook opende wethouder Peter van de Wiel samen met enkele initiatiefnemers vorige week een Tiny Forest Kampini in Oost, dat onder andere gaat dienen als buitenklaslokaal voor twee scholen in de wijk. Oftewel: Oost heeft enorm veel potentie en er worden hier en daar mooie initiatieven ontpopt, maar er zijn ook belangrijke zaken blijven liggen. Zoals de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. Lees daarover uitgebreid op de economiepagina in deze editie.


p Impressie van de altijd drukbezochte Boxtel Oost Dag, die het wijkorgaan al jaren in september houdt. De afgelopen editie ging niet door vanwege de coronacrisis. (Foto: Albert Stolwijk, 2018).