Lucas toont de stoel die hij gemaakt heeft en waarmee hij in de radio-uitzending van deejay Rob Jansen belandde. Jansen gaf hem een dikke tien. (Foto: Merve Atalay).
Lucas toont de stoel die hij gemaakt heeft en waarmee hij in de radio-uitzending van deejay Rob Jansen belandde. Jansen gaf hem een dikke tien. (Foto: Merve Atalay). Foto: Merve Atalay

ARK NEEMT IDEEËN OMWONENDEN MEE

Stichting De Savendonk bedenkt eigen plannen


JULES HAMELEERS

Bewoners van de Savendonksestraat hebben zelf een plan opgesteld om de grond rondom hun huizen in te richten. Ark Natuurontwikkeling heeft het gebied opgekocht en wil er leembos realiseren dat vrij mag groeien. De bewoners, die zich verenigd hebben in stichting De Savendonk, zien een meer cultuurhistorisch landschap voor zich.

Hoewel Susan Mogony niet altijd staat te juichen over de samenwerking met Ark, is er wel veel wederzijds begrip. Zowel Ark als de bewonersstichting willen graag natuur bij de Savendonksestraat. Alleen over hoe die er straks uit gaat zien, verschillen de meningen.

Daarom lanceert De Savendonk het plan Mooi Savendonk, sterkere Geelders. Hierin laten de omwonenden ook het leembos terugkomen, dat Ark zo graag ziet en van nature voorkomt op die plekken. Direct rondom de bebouwing wil de stichting de begroeiing iets meer controleren, door onder meer sloten en afgebakende velden waar koeien kunnen grazen. ,,Dan is de overgang tussen weide en bos iets soepeler. 'Van nature' komt hier misschien leembos voor, maar hier is ook al 150 jaar sprake van kleinschalige verkaveling en er staan even lang langgevelboerderijen hier. Die elementen willen we meer terugbrengen", aldus Mogony.

Natuurontwikkeling Ark heeft een reactie gegeven op het ontwerp van de bewoners. Projectleider Ger van den Oetelaar meldt dat de organisatie alle input gaat meenemen, om zo een detailontwerp te maken. Ark verwacht nog deze maand daarmee klaar te zijn.

Daarnaast willen de omwonenden meer concrete inspraak in de planvorming, waarvoor zij onder meer onderdeel willen zijn van het zogeheten Geeldersberaad waarin professionele organisaties samenkomen. Van den Oetelaar meldt dat nog bepaald moet worden hoe de inspraak precies geregeld gaat worden.


DOMMELBAD BIEDT ALLE FACILITEITEN

'Zwemles voor kinderen met beperking mogelijk'

Het beheersen van de kunst van het zwemmen is praktisch en veilig. Zeker ook in Boxtel, waar de Dommel zo lieflijk meandert. Volgens het college van burgemeester en wethouders worden kinderen zonder zwemdiploma in groep 5 gesignaleerd en meteen door de gemeente bij het zwembad aangemeld voor zwemlessen.

Dat antwoordt het dagelijks bestuur van de gemeente op vragen van politieke partij Balans. Die vroeg zich af of ieder kind, al of niet met een beperking of extreme angst, in Boxtel een zwemdiploma kan halen.

In tegenstelling tot wat de fractie in haar vragen beweerde, is er volgens B en W wel degelijk gespecialiseerde zwemles mogelijk in het Dommelbad, in groepsverband. ,,Dat is een van de redenen dat de scholen voor kinderen en jongeren met een beperking de lessen zelf regelen met de zwembaden. We zouden de gediplomeerde zweminstructeurs die deze kinderen met zorg begeleiden tekort doen als we stellen dat gespecialiseerde zwemles niet mogelijk is."

Balans wil verder weten of ouders gespecialiseerde zwemles kunnen bekostigen met een persoonsgebonden budget (pgb). ,,In principe is zwemles een verantwoordelijkheid van de ouders", stellen B en W. ,,Reguliere lessen om een zwemdiploma te halen vallen niet onder jeugdhulp. Als een kind als gevolg van een beperking extra begeleiding nodig heeft tijdens een zwemles kán dit wel een vorm van jeugdhulp zijn en is het mogelijk dat bepaalde kosten vergoed worden vanuit de Jeugdwet. Dat hangt af van de individuele situatie."


WERKSTUK VAN BOXTELSE SCHOLIER OP 3FM

Een dikke tien voor de ‘radiostoel’ van Lucas

LINDA VAN DE WIEL


Het werkstuk van Lucas de Waal (15) uit Boxtel was zó mooi, dat niemand minder dan 3FM-deejay Rob Jansen hem tijdens zijn live-uitzending belde. De deejay beoordeelde de door de leerling van het Baanderherencollege (BHC) gemaakte stoel met een dikke tien. Lucas: ,,Of ik ook al een cijfer van de docent heb gekregen? Nog niet…”

De opdracht voor de vierdejaars leerlingen VMBO-BWI (Bouw Wonen Interieur) van het BHC in Boxtel was duidelijk: maak een stoel. Lucas, fervent fan van 3FM-deejay Rob Jansen, besloot een stoel met het logo van het radioprogramma ‘Partij voor de Vrijdag’ te creëren. ,,Op de rugleuning schilderde ik de tekst: ‘Een prettig weekend voor iedereen’. Deze leus gebruikt Rob altijd in zijn radioprogramma.”

RADIO

Hoewel hij het best spannend vond om live op de radio te komen, was hij niet compleet verrast. ,,Mijn docent kent Rob Jansen en heeft hem de foto van mijn stoel gestuurd. Hij vond dit zó leuk dat hij me besloot te bellen.”

Tijdens de uitzending was er van zenuwen niets te merken. Lucas kwam prima uit zijn woorden en vertelde dat hij fan is van het programma. ,,Ik luister elke week. Ik houd van de droge humor van Rob.” Ook was het niet voor het eerst dat hij de bekende radiomaker sprak. ,,Samen met een paar vrienden belde ik hem eens om 03.00 uur tijdens zijn nachtprogramma. Toen hebben we gekletst over het computerspel Minecraft.”

Een beoordeling van zijn docent heeft Lucas nog niet mogen ontvangen: ,,Maar Rob zei tijdens de uitzending dat hij mijn stoel een dikke tien waard vindt. Hij zet zelfs een foto op zijn Instagramaccount. Wat ik zelf voor cijfer verwacht? Ik gok op een acht. En dat vind ik een prima cijfer waarmee ik dik tevreden ben.”


p Lucas toont de stoel die hij gemaakt heeft en waarmee hij in de radio-uitzending van deejay Rob Jansen belandde. Jansen gaf hem een dikke tien. (Foto: Merve Atalay).