Een medewerker van de gemeente haalt gedumpt tuinafval uit een bladmand in Liempde. Dit moet apart worden afgevoerd, dus hij legt het naast de korf op de grond. (Foto: Gerard Schalkx).
Een medewerker van de gemeente haalt gedumpt tuinafval uit een bladmand in Liempde. Dit moet apart worden afgevoerd, dus hij legt het naast de korf op de grond. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GEMEENTE NEEMT MAATREGELEN TEGEN ILLEGALE GROENSTORT

Traditie: tuinafval dumpen in bladkorf

JULES HAMELEERS

Dat de zomer overgaat in de herfst, is zeker. Dat daarmee ook de dumping van tuinafval in bladmanden gepaard gaat, lijkt na een aantal jaren even zeker. Ondanks alle maatregelen die de gemeente neemt, was het in Liempde vorige week weer raak.

Woningbouw en verkeersmaatregelen zijn er niks bij: ook gedumpt tuinafval in bladmanden blijft een hoofdpijndossier voor de gemeente. Mensen blijven hardnekkig hun eigen groen in de korven dumpen, terwijl de gemeente Boxtel toch flink haar best doet dat tegen te gaan.

MAATREGELEN

Een gemeentelijke woordvoerder somt alle maatregelen op: ,,Vorige week hebben we opnieuw een waarschuwing op sociale media geplaatst. Als we afval tegenkomen dat niet in de bladkorven thuishoort, maken we hier foto’s van en registreren dit. Wanneer de manden telkens op een verkeerde manier gebruikt worden, halen we deze weg. Dit is inmiddels al op verschillende plaatsen gebeurd. Verder hebben we nieuwe bordjes laten maken, waarop staat dat de korven alleen voor gemeentelijk blad zijn. Wanneer we snoeiafval tegenkomen leggen we dit naast de korf in de hoop dat de ‘daders’ dit alsnog zelf opruimen. We hopen op sociale controle door bewoners omdat wij niet alles kunnen zien "

Wanneer het snoeiafval niet alsnog wordt opgeruimd, haalt de gemeente het later zelf op. Dat kost natuurlijk extra moeite en dus extra geld, wat een van de redenen is dat Boxtel zoveel moeite doet dit te voorkomen. Medewerkers die het blad ophalen, laten snoeiafval in eerste instantie liggen, omdat dit niet op dezelfde plek gedeponeerd kan worden als bladeren. Gemeenteblad wordt in een depot gestort, waarna het opgehaald wordt door verschillende boomkwekerijen die het gebruiken om de bodem te verbeteren. Met snoeihout kan dit niet.

MILIEUSTRAAT

De woordvoerder wijst er nog op dat tuinafval in de gft-container mag of afgevoerd kan worden naar de milieustraat. Op de gemeentelijke website staat, net als op de bordjes, te lezen waar de bladkorven staan en hoe ze gebruikt moeten worden.

p Met een grijper haalt een vrachtwagenchauffeur van de gemeente gedumpt tuinafval uit een bladmand in Liempde. Dit moet apart worden afgevoerd, dus hij legt het naast de korf op de grond. (Foto: Gerard Schalkx).


Politie

Aanrijding fietsster

Een vrouw uit Boxtel werd woensdagmiddag rond kwart voor vier aangereden door een automobilist. Dat gebeurde bij de inrit van het parkeerterrein op het Breukelsplein. De fietsster is ter controle met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Haar rijwiel werd tijdelijk bij een omwonende gestald. De auto liep lichte schade op.