Marjo Roelofs (rechts) traint wekelijks groepjes senioren in de beweegtuin in Boxtel-Oost. Daar doen ook Geer van de Zand en Jacqueline Boleij aan mee. (Foto: Peter de Koning).
Marjo Roelofs (rechts) traint wekelijks groepjes senioren in de beweegtuin in Boxtel-Oost. Daar doen ook Geer van de Zand en Jacqueline Boleij aan mee. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SPORTIEVE OUDEREN ONDERSTREPEN BELANG VAN BEWEGEN

'Blijf bezig: wanneer je zit, verzuur je'


RENS VAN DEN ELSEN

Met het toenemen van het aantal senioren, de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel gaat uit van een verdubbeling, neemt ook de druk op de zorg toe. Het is dan ook van belang dat ouderen mobiel en actief blijven, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen, maar ook minder snel gezondheidsklachten krijgen. Bewegen is daarbij volgens de groepering van belang. Brabants Centrum sprak met een aantal actieve 65-plussers.

De gemeente Boxtel heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om ouderen op de been te houden. Daarvoor zijn bijvoorbeeld een beweegtuin aan het Apollopad (2016) en de Kwiekroute in de wijk Selissenwal (2018) geopend. Laatstgenoemde maakt gebruik van elementen in de openbare ruimte, zoals bankjes en trapjes, om te blijven bewegen. Daarnaast zijn er nog tal van andere initiatieven die, al dan niet tegen een vergoeding, ervoor moeten zorgen dat de Boxtelse 65-plusser vitaal blijft.

Met name van de beweegtuin en de Kwiekroute wordt regelmatig gebruik gemaakt. Al maakt het coronavirus de sportmomenten soms wel lastig, want toestellen mogen niet ingezet worden en de deelnemers moeten onderling genoeg afstand kunnen houden. Om die reden is de wekelijkse bijeenkomst voor de Kwiekroute in Selissenwal tijdelijk afgelast. Op het veldje tegenover de Kinderboerderij in Boxtel-Oost wordt nog wel iedere maandag- en donderdagochtend gesport. ,,Zo lang het kan, houden we het erin. Want het is ontzettend belangrijk voor de deelnemende senioren. Maar het weer wordt ook slechter en we kunnen nergens naar binnen. Dus de mogelijkheden worden steeds beperkter", vertelt Marjo Roelofs, die op vrijwillige basis de beweeglessen in de beide wijken verzorgt.

GEZELLIG

Ondanks de beperkingen blijven de bijna vijftig ouderen, verdeeld over drie sessies, toch naar hun sportmoment komen. Zo ook Geer van de Zand (68) en zijn vrouw Sjan (66). Zij zijn al sinds de opening in 2016 fan van de beweegtuin. Geer stond 45 jaar in de keuken van zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel en Sjan in het restaurant. Toen hij met pensioen ging, was hij bang om stil te vallen. ,,Ik heb altijd wat rugklachten gehad, maar desondanks was in beweging blijven, ook gezien mijn werk, nooit een probleem. Dat wilde ik ook na mijn pensioen blijven doen. Want ik ben iemand die gerust de hele dag op de bank televisie kan kijken", vertelt Geer. Het echtpaar sprak daarom af dat de beeldbuis voor het middaguur niet aan mag en dat hij iets sportiefs zou gaan doen. ,,Een sport als zaalvoetbal vond ik op mijn leeftijd te risicovol. Toen ik hoorde van het initiatief van in de beweegtuin, heb ik me meteen opgegeven. Ik ben weliswaar een van de jongere van de groep, maar dat maakt mij niets uit. In beweging blijven en de conditie op peil houden, daar gaat het mij om."

Dat er na de sportieve drie kwartier nog tijd is voor een kop koffie en wat geklets in de Kinderboerderij, is alleen maar gezellig, vindt het echtpaar. ,,Dat is namelijk net zo belangrijk als het bewegen zelf", geeft Geer aan. Hij vervolgt: ,,We krijgen uitstekende begeleiding van Marjo, zij weet precies wat we aankunnen. En als je ergens last van hebt, dan geef je dat aan, zodat ze er rekening mee kan houden."

BAAT

Ook Jacqueline Boleij is te spreken over de begeleiding van Marjo. De zeventigjarige woont in De Rentmeester in Selissenwal en deed tot voor kort iedere week mee aan de Kwiekroute. Om nu niet stil te vallen is ze ook aangesloten bij de training aan het Apollopad. Jacqueline merkt dat ze veel baat heeft bij de lessen. ,,Natuurlijk wandel en fiets ik ook veel met mijn man Peter, maar dan gebruik je weer andere spieren dan tijdens een rondje sporten door de wijk. Ik heb last van een klapvoet, waardoor mijn voet bij het lopen gewoon naar beneden valt. Door te sporten heb ik hier beter mee om leren gaan", geeft ze aan.

Zowel Geer als Jacqueline merken dat vooral vrouwen zich aanmelden voor de activiteiten. Geer is een van de weinige mannen in de groep. Is het schaamte? Hij denkt van niet, maar hij spoort andere mannen aan om gewoon eens mee te doen. ,,Het is laagdrempelig en er is persoonlijke aandacht, ook als je kwaaltjes hebt." Jacqueline is het met hem eens: ,,Als je gaat zitten, gaat alles verzuren en wordt het op den duur steeds moeilijker. Huishoudelijke taken worden lastiger om uit te voeren en je moet dan terugvallen op hulp. Dat wil ook niet iedereen."

Marjo is blij met die opmerking. Als trainer is ze altijd bezig om de oudere deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden en flexibel te houden zodat ze mobiel blijven. Dat scheelt volgens haar later ook weer kosten op bijvoorbeeld gebruik van de Wmo-regelingen. ,,Maar uiteindelijk ben ik geen fysiotherapeut of arts, dus als een bepaalde pijn blijft, adviseer ik altijd om er naar te laten kijken. Ik kijk wel naar hoe de balans en het reactievermogen zijn, dat zijn goede graadmeters voor hoe het fysiek met iemand gaat", geeft de trainster aan.

NIET HIJGEND WEG

De oefeningen die Marjo met de ouderen doet, zijn allemaal functioneel. ,,Ik hoef geen Olympisch kampioenen van ze te maken, het gaat om kracht, uithoudingsvermogen en bewegingsvrijheid. Maar ik geef ook tips om vallen te voorkomen. Je merkt dat de deelnemers dat ontzettend waarderen. Het is zeker geen drillen, want uiteindelijk stuur ik niemand hijgend weg", zegt ze lachend.

De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel ziet graag dat senioren in de gemeente zich bewust worden van het ouder worden en daar naar gaan leven. De beweegtuin en de Kwiekroute zijn al goede voorbeelden die helpen om een gezonde leefstijl na te streven en in beweging te blijven. Nu al wordt er goed samengewerkt tussen ouderenorganisaties, huisartsen, buurtsport en fysiotherapiepraktijken, maar dat kan in de ogen van de werkgroep nóg beter door ook sportverenigingen erbij te betrekken.


p Marjo Roelofs (rechts) traint wekelijks groepjes senioren in de beweegtuin in Boxtel-Oost. Daar doen ook Geer van de Zand en Jacqueline Boleij aan mee. (Foto: Peter de Koning).

Marjo Roelofs (rechts) traint wekelijks groepjes senioren in de beweegtuin in Boxtel-Oost. Daar doen ook Geer van de Zand en Jacqueline Boleij aan mee. (Foto: Peter de Koning).