Afbeelding
Foto: Pål Jansen

ALEX P. SPIL IN CRIMINELE VRIENDENGROEP

OM eist jaren cel tegen drugshandelaars Boxtel

Voor de rechtbank in Rotterdam eiste het Openbaar Ministerie (OM) maandag zeven jaar celstraf tegen de 33-jarige Boxtelaar Alex P. Hij wordt ervan beschuldigd via de post drugs te hebben verstuurd vanuit een bedrijfspand dat hij huurde aan de Duit. De broers Martijn en Patrick de K. (33 en 29) waarmee hij samenwerkte hoorden vier en vijf jaar tegen zich eisen.

Bij een nachtelijk inval begin augustus 2017 trof de politie in de bedrijfshal van P. aan de Duit grote hoeveelheden pillen en poeders aan. De drugs werden via post verstuurd naar het buitenland. De inval vond plaats na een tip uit Finland.

P. verhandelde legaal chemicaliën, maar belandde uiteindelijk ook in het criminele circuit. Zijn bedrijf gebruikte hij volgens het OM als dekmantel om via het dark web zogeheten designerdrugs te verkopen. Het ging onder meer om flakka, waarvan bekend is dat ernstige schade aan de gezondheid toebrengt. De drugsenveloppen werden niet alleen vanuit Boxtel verstuurd, maar ook op de post gedaan in andere Brabantse plaatsen zoals Schijndel, Eindhoven en Beek en Donk.

De Boxtelaar wordt door het OM gezien als spil van de criminele vriendenclub, die naast de broers De K. ook bestond uit twee mannen uit Beek en Donk en Helmond en hun Poolse vriendinnen. Tegen dit viertal zijn gevangenisstraffen geëist die uiteenlopen van zes tot achttien maanden.

OMA'S SCHUURTJE

Volgens de officier van justitie handelden de twee broers ook in meer bekende drugs. Zo werden in schuurtje van hun oma aan de Stationsstraat 63.000 xtc-pillen, ruim tweehonderd gram cocaïne en achtduizend euro aan contanten gevonden. De komende weken zijn de advocaten van de verdachten aan het woord; het vonnis volgt op zijn vroegst op maandag 30 november.


RECONSTRUCTIE: RUIM BAAN FIETSERS

Toch geld voor aanpak restant Molenwijkseweg

PÅL JANSEN

De Molenwijkseweg wordt toch in zijn geheel vernieuwd door de gemeente Boxtel. Aanvankelijk was er geen budget voor het wegvak tussen de Parkweg en de Halderheiweg. Na wat schuiven en schrappen in het plan, lijkt er nu toch voldoende geld, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Aannemer Jan van den Boomen uit Liempde is al enige tijd bezig om de Molenwijkseweg vanaf het Ronduutje tot aan de Parkweg op te knappen. De riolering en waterleidingen werden al vervangen en ook de bestrating wordt vernieuwd. Fietsers krijgen meer ruimte op de toekomstige 30-kilometerweg. Eind deze maand verwacht de aannemer dit vernieuwde wegdeel op te kunnen leveren.

Daarna wordt ook de rest van de Molenwijkseweg aangepakt. Althans, dat tijdpad is het streven, vertelt de gemeentelijke woordvoerder: ,,Er wordt nu onderzocht hoe we met het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk de herinrichting van de kruising en het laatste deel tot aan de Halderheiweg kunnen uitvoeren."

TOT GRENS MET ESCH

Er is in totaal 1,3 miljoen euro (waarvan 77.000 euro van de provincie) uitgetrokken voor de complete herinrichting van de Molenwijkseweg, die bestaat uit drie fases. In 2017 werd de straat vanaf de Halderheiweg tot de aan de grens met Esch al opnieuw ingericht en omgebouwd tot fietsstraat.

Om toch geld over te houden voor het laatste deel, moest er wat geschrapt worden in de oorspronkelijke herinrichtingsplannen. Zo ging een voetgangersbrugje naar park Molenwijk niet door.


q Aannemer Jan van den Boomen hoopt eind november klaar te zijn met dit deel van de Molenwijkseweg. De gemeente Boxtel pakt ook de rest van de straat langs de sportparken in Molenwijk aan. Zij hoopt dat dit aansluitend kan op de huidige werkzaamheden. (Foto: Pål Jansen).