Koen de Kort poseert op de tweede rustdag in de Tour de France van 2019. In de Franse stad Nîmes nam De Kort alle tijd voor een sfeerreportage in Brabants Centrum.  (Foto: Marc Cleutjens).
Koen de Kort poseert op de tweede rustdag in de Tour de France van 2019. In de Franse stad Nîmes nam De Kort alle tijd voor een sfeerreportage in Brabants Centrum. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

LIEMPDSE WIELRENNER VERLENGT CONTRACT

Koen de Kort fietst nog een jaartje door bij Trek


MARC CLEUTJENS

Koen de Kort (38) fietst ook volgend jaar in dienst van de Amerikaanse wielerformatie Trek-Segafredo. Dat maakte de Liempdse profwielrenner maandag, daags na de beklimming van de mythische col Alto de l’Angliru in La Vuelta, bekend. ,,Leuk nieuws om op de rustdag in de Ronde van Spanje te brengen”, aldus De Kort, die dinsdag weer op de fietst stapte en aan de slotweek van een loodzware La Vuelta begon.

In het door Covid-19 geteisterde wielerseizoen is La Vuelta pas de eerste grote ronde voor De Kort, die eerder dit jaar niet geselecteerd werd voor de in augustus en september verreden Tour de France. Hij was in beeld voor de Giro d’Italia, maar toen de Italiaanse rittenkoers door de coronacrisis werd verplaatst naar medio september, werd het La Vuelta. De Kort rijdt de Ronde van Spanje, die oorspronkelijk in Utrecht van start zou gaan, voor de zevende keer.

WEGKAPITEIN

Na acht succesvolle jaren bij Giant-Alpecin - de ploeg won met Marcel Kittel niet minder dan acht Tour de France-etappes - tekende De Kort in 2017 bij Trek-Segafredo. Daar fungeert de ervaren Liempdenaar tijdens eendagskoersen en meerdaagse wedstrijden als wegkapitein. In zijn (voorlopig) laatste Tour de France in 2019 gaf hij leiding aan het team dat kopman Richie Porte naar een hoge eindklassering moest brengen.

Vorig jaar gaf De Kort enkele dagen voor de start van de Tour de France aan dat hij nog niet aan stoppen wilde denken. ,,Mijn contract loopt tot eind 2020. Wat ik daarna ga doen? De tijd zal het leren. Ik heb straks voldoende opties, ook buiten de wielrennerij”, zei hij toen in Brabants Centrum. Stoppen is er ook nu nog niet bij. ,,Ik plak er graag nog een jaartje aan vast”, reageerde de Liempdenaar op de tweede rustdag van La Vuelta.

Zijn ploeg is blij dat hij heeft bijgetekend. ,,Koen gaat zijn ervaring als wegkapitein inzetten om de jongere renners te ondersteunen”, stelt manager Luca Guercilena. Hij vervolgt: ,,Nu een bijzonder wielerseizoen bijna ten einde loopt, vinden we het belangrijk ons team vertrouwen te geven. We gaan door op de ingeslagen weg en willen succes boeken met een mix van jonge en ervaren wielrenners.”

SPORTIEVE TEGENSLAG

Het wielerjaar 2020 begon voor De Kort traditiegetrouw in Australië, waar hij deelnam aan de Tour Down Under. In die periode woedden in het land enorme bosbranden en zamelde de Liempdenaar fietsend geld in voor de slachtoffers. Eenmaal terug in Europa kwam hij in de derde etappe van de Ronde van de Algarve ten val en ging hij een dag later niet meer van start. Na de uitbraak van de coronacrisis zat De Kort langdurig in quarantaine in het dwergstaatje Andorra, waar hij al enkele jaren woont.

Na opgave in de strijd om het Nederlands kampioenschap, nam De Kort deel aan het EK in Bretagne waar hij in dienst reed van Mathieu van der Poel. Na de Tirreno-Adriatico en de Binck Bank Tour zette hij koers richting Spanje. In La Vuelta wordt zijn team geplaagd door sportieve tegenslag. Zowel kopman Kenny Elissonde als sprinter Matteo Moschetti zijn uitgevallen waardoor Trek-Segafredo zich richt op dagsuccessen. De hoop is gevestigd op het Letse talent Emils Liepins.

PAAR GLAZEN RIOJA

De Ronde van Spanje eindigt zondag 8 november in Madrid. Op Instagram nam De Kort vorige week na alweer een zware bergrit een voorschot op het einde van La Vuelta. ,,Ik denk dat ik wel een paar glazen Rioja verdiend heb nu ik zoveel pijn heb geleden…”