David Andreae brengt ook kinderen graag wat bij over duurzaamheid. Hier berekent hij samen met leerlingen van de Prinses Amaliaschool hoeveel energie de zonnepanelen in hun school opwekken. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016).
David Andreae brengt ook kinderen graag wat bij over duurzaamheid. Hier berekent hij samen met leerlingen van de Prinses Amaliaschool hoeveel energie de zonnepanelen in hun school opwekken. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016). Foto: Annelieke van der Linden

DAVID ANDREAE ZET ZICH AL DECENNIA IN VOOR DUURZAAMHEID

'Ik ben ook echt geen heilige hoor...'


JULES HAMELEERS

Duurzaamheidsdilemma's. Ook als je je zoals David Andreae al decennia lang bezighoudt met klimaatverandering, kom je wel eens voor lastige beslissingen te staan. Maar een groen leven leiden, moet vooral leuk zijn, vindt de Boxtelaar die onder meer onderdeel is van Transitie Boxtel, de organisatie achter de Duurzame Week die eigenlijk vorige week zou plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen werd geannuleerd.

Stel je voor, je staat in de supermarkt en wil boontjes kopen. Je wilt voor een alternatief gaan dat goed is voor de wereld, dus wil je de biologische variant uit het schap pakken. Maar dan zie je dat die geproduceerd worden in Egypte. De 'gewone' peulen komen uit Spanje, wat een hoop transportkosten en luchtvervuiling scheelt. Wat te doen?

Nog een voorbeeld. Het is Moederdag. Je wil een boeketje met rozen, want dat zijn haar lievelingsbloemen. Dan ga je voor de ruikers met een Fairtrade-keurmerk. Die zijn echter geteeld in Kenia en moeten dus een fikse vliegreis afleggen om in Boxtel te komen. De Nederlandse rozen zijn echter vrijwel zeker geteeld in een kas, wat weer veel energie kost om die op temperatuur te houden. ,,Soms zit je echt met de handen in het haar, hoor", gniffelt Andreae.

HUMOR

Dat de Boxtelaar de lol en de humor van de duurzaamheidsproblematiek in kan zien, betekent niet dat hij zich er niet volledig voor inzet. ,,Ik kies ervoor omdat ik het leuk en interessant vind. Ik ga echt niet onderdoor aan die dilemma's. Ik kies er nu vaak voor om iets niet te kopen als het niet in het seizoen is."

Sinds Andreae in Boxtel woont, zet hij zich in voor duurzame initiatieven binnen de gemeente. Zo maakte hij zich eerst hard om zoveel mogelijk zonnepanelen op platte daken te krijgen. Nu is hij al zo'n acht jaar actief voor Transitie Boxtel. Deze duurzaamheidsclub probeert op een activistische, maar ook informerende manier mensen bewust te maken van de problematiek op het gebied van klimaatverandering.

Zo organiseert de werkgroep de Duurzame Week in Boxtel, maar geeft zij ook workshops aan geïnteresseerden en scholieren over groener leven. ,,Natuurlijk is het ook voor ons wel eens ontmoedigend en vraag je je af of het allemaal wel zin heeft. Wij zijn maar met acht man op een totaal van 30.000 Boxtelaren. Maar toch vind ik het belangrijk om me in te blijven zetten voor een duurzamere gemeenschap. Ik vergelijk het met een leraar: die is ook maar in z'n eentje en ook hij of zij wil het liefst een boodschap meegeven aan álle kinderen. Door alle klassen die hij heeft en alle jeugd die hij ontmoet, kan hij toch een verschil maken."

FILOSOFISCHER

Zijn grootste persoonlijke interesse is wellicht wat filosofischer dan alleen het redden van bomen of het leggen van zonnepanelen. ,,Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe de mens in elkaar zit en onze rol als economisch dier. Nu worden we geleid door die economie en door technologie: alles moet altijd meer en beter. En 'meer' leidt zeker niet altijd tot een hogere kwaliteit, maar vooral tot een grotere hoeveelheid. Dus vooral het veranderen van de denkpatronen van mensen, is mijn drijfveer."

,,Maar je gedachtegang veranderen, is nog niet zo gemakkelijk als het systeem niet meedoet", aldus Andreae. Daarmee doelt hij op het aanbod van winkeliers of bijvoorbeeld de regels die de overheid oplegt wat betreft duurzaamheid. ,,Daarin mag de regering wat mij betreft best wat slagvaardiger worden."

VEGETARIËR

Uiteindelijk begint een goed milieu bij jezelf en je eigen motivatie, benadrukt de Boxtelaar. ,,Ik doe het voor mijn kleinkinderen. Ik wil de wereld voor hen goed achterlaten. En ook kleine dingen kunnen dan een verschil maken. Want als iedereen een beetje doet, gebeurt er toch veel."

Zo heeft Andreae zelf een hybride auto en is hij al sinds 1975 vegetariër. Ook heeft hij een grote waterton bij z'n huis staan en reist hij niet meer met het vliegtuig. ,,En ik ben ook geen heilige hoor. Sommigen van Transitie Boxtel hebben niet eens een auto. Het is altijd een afweging tussen wat je allemaal wil en je principes." Gniffelend: ,, En ik heb natuurlijk ook mijn vrouw waar ik rekening mee moet houden, ook al zou ik mijn auto de deur uit willen doen..."


p David Andreae van Transitie Boxtel brengt kinderen graag wat bij over duurzaamheid. Hier berekent hij samen met leerlingen van de Prinses Amaliaschool hoeveel energie de zonnepanelen in hun school opwekken. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016).