De populieren langs de straten Munsel en Munselse Hoeve herinneren aan het typische coulissenlandschap in de Meierij. (Foto: Peter de Koning).
De populieren langs de straten Munsel en Munselse Hoeve herinneren aan het typische coulissenlandschap in de Meierij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEWONERSGROEP EIST TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN

Baroniestraat pikt 't niet langer

HENK VAN WEERT

Een jaar nadat ze verkeerswethouder Herman van Wanrooij voor de zoveelste keer hun ergernissen op locatie vertelden, is voor de aanwonenden van de oost/westroute in het centrum van Boxtel de maat vol. Linksom of rechtsom: het drukke verkeer moet drastisch verminderen.

Bewoners van de Vicaris Van Alphenlaan, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat en het laatste deel van de Breukelsestraat laten dinsdag 10 november nadrukkelijk van zich horen bij de Boxtelse gemeenteraad. De fracties buigen zich onder meer over het veelbesproken bestemmingsplan voor de fietstunnel op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat.

Het vorig jaar in het leven geroepen bewonerscomité Baroniestraat Bar en Boos heeft goede hoop dat de raad in meerderheid met het bestemmingsplan instemt, net zoals ze dat eind 2013 ook deed met een besluit om zo'n fietstunnel aan te leggen. En om de raadsleden nog even goed duidelijk te maken waar het allemaal om draait, maakt de bewonersgroep gebruik van het recht om in te spreken.

Precies een jaar geleden kaartte Bar en Boos de problemen al aan bij wethouder Van Wanrooij. Dat gebeurde tijdens de avondspits voor de deur van Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Toename van de verkeersdruk, geluidsoverlast, uitstoot van fijn- en stikstof, grove verkeersovertredingen en onveiligheid, het werd allemaal benoemd. En de wethouder onderkende de problemen.

,,Sindsdien hebben we constructief overlegd met de gemeente, maar tot resultaten heeft het niet geleid. En daarom eisen wij nu dat het aantal van ruim achtduizend voertuigen dat dagelijks door onze straten dendert, drastisch wordt teruggedrongen. Bijvoorbeeld door eenrichtingsverkeer in te voeren", zegt Herre van der Meer, die samen met Guus Frericks en Frank Geurtz het bewonerscomité vertegenwoordigt.

LUCHTKWALITEIT

Van der Meer zal de raad komende dinsdag voorhouden dat de sluiting van de dubbele overweg in 2025 in de ogen van de buurt een structurele oplossing is voor hun problemen. Tevens zal hij aangeven dat de verkeersproblemen zó nijpend zijn, dat langer wachten met maatregelen voor de bewoners onacceptabel is.

De plaatsing van zogeheten 'slimme verkeerslichten' moest in de ogen van het gemeentebestuur soelaas gaan bieden, maar dat is slechts zeer beperkt het geval, betoogt het drietal. ,,Wij zien dit als symptoombestrijding, als een aspirientje dat de 'hoofdpijn' wel vermindert, maar de oorzaak niet wegneemt", aldus Van der Meer.

Als de gemeenteraad niet bereid is tijdelijke maatregelen te nemen totdat de dubbele spoorwegovergang is gesloten, zullen de bewoners een gecertificeerd bureau in de arm nemen om metingen te verrichten naar de luchtkwaliteit. Dat de normen daarvoor al jaren worden overschreden, staat voor Bar en Boos vast. Het bewonerscomité wil dat ook met cijfers onderbouwd zien. Het heeft de gemeente gevraagd zo'n onderzoek uit te voeren, maar dat is nog altijd niet gebeurd.


p Op doordeweekse dagen vormt zich tijdens de avondspits een lang lint aan auto's in de Baroniestraat. Met name in het smalste deel, tussen de voormalige Heilig Hartkerk en de Breukelsestraat, blijven zowel uitlaatgassen als het motorgeluid 'hangen' tussen de twee gevelwanden. (Foto: Peter de Koning).


WILBERT MEIRMANS PLEIT VOOR BEHOUD ÓF HERPLANT

In de bres voor Munselpopulieren

HENK VAN WEERT

Als ze ziek zijn of 'op' dan moeten de bomen uiteraard worden gekapt. Gevaarlijke situaties op de drukke fietsroute Munselse Hoeve in Boxtel immers zijn ongewenst. Dat vindt ook buurtbewoner Wilbert Meirmans. Maar dat de gemeente de populieren wil rooien om er lindes en iepen voor terug te plaatsen vindt de Boxtelaar maar niks. Het karakteristieke deel van het laantje moet intact blijven en dus wil hij dat er populieren herplant worden.

Afgelopen zomer trok Meirmans al aan de bel, toen hij hoorde dat de populieren tegen de vlakte zouden gaan. Hij woont nu 25 jaar in een van de duurzame woningen van de Open Cirkel. ,,Op het moment dat ons gezin zich hier vestigde, werden er net nieuwe populieren geplant, de bomen die er voor die tijd stonden - eveneens populieren - waren destijds kaprijp."

COULISSENLANDSCHAP

Zaterdag haalde Meirmans een ladder uit zijn schuur en spijkerde pamfletten op de bast van de bomen. ,,De bezwaarprocedure voor de kapvergunning duurt nog tot 15 november. Inderdaad tot net voor de verkiezingen. Ik hoop met mijn actie mensen te mobiliseren om de karakteristieke structuur van de laantje te behouden. Dit stukje is het enige waar dat nog kan, elders zijn overal huizen gebouwd."

Meirmans voert zijn actie op persoonlijke titel en hoopt het gemeentebestuur hiermee op andere gedachten te brengen. Dat doet hij om cultuurhistorische redenen. ,,In 1870 stonden langs deze weg al populieren." Net als op veel plekken elders in de Meierij, die bekend staat om dit zogeheten coulissenlandschap. ,,En dat is het waard om te behouden", aldus Meirmans.


Op doordeweekse dagen vormt zich tijdens de avondspits een lang lint aan auto's in de Baroniestraat. Met name in het smalste deel, tussen de voormalige Heilig Hartkerk en de Breukelsestraat, blijven zowel uitlaatgassen als het motorgeluid 'hangen' tussen de twee gevelwanden. (Foto: Peter de Koning).