Een autovrije Markt is een van de speerpunten van fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95. (Foto: Hans van Doorn).
Een autovrije Markt is een van de speerpunten van fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

SCHALKX: MILLENNIAL EN FRACTIELEIDER

'Een autovrije Markt is goed voor Boxtels centrum'


PÅL JANSEN

Joep Schalkx is nog een twintiger, maar de Liempdenaar kan al terugkijken op een rijke ervaring. De afgelopen tweeënhalf jaar was hij als enige millennial fractievoorzitter. Dit ook nog namens de grootste coalitiepartij Combinatie95. ,,Ik heb deze serie over de overige jonge politici gevolgd en had gehoopt dat alle jonge politici wat meer met duurzaamheid op hadden. Wij vormen de generatie die het moet doen."

De ontwikkelingen gaan snel voor Schalkx. Twee jaar geleden huwde hij Karolien en sinds juli is hij vader van Lauren. ,,Ze doet het erg goed. Door corona werk ik ook thuis. Sinds ik vader ben, werk ik een uurtje minder per dag. Zo heb ik toch nog een papadag. Dat is toch wel iets van onze generatie", gniffelt hij. Maar de combinatie van politiek, werk en ouderschap vraagt veel van de Liempdenaar: ,,Gelukkig krijg ik de ruimte van mijn vrouw om dit soort dingen te doen. Het geeft mij veel energie en dat ziet zij."

Schalkx is consultant: overheden huren hem in om belangenafwegingen te maken. Die kennis komt in zijn raadswerk goed van pas, bijvoorbeeld bij woningbouw. De Liempdenaar maakte op dit onderwerp een indrukwekkende entree in de lokale politiek. Hij startte met een aantal vrienden een petitie in Liempde die circa 800 keer werd ondertekend. Schalkx: ,,Ik merkte natuurlijk de dringende behoefte in mijn omgeving: bij vrienden en clubgenoten van DVG..."


PETITIE

De actie trok de aandacht van de destijds gedeputeerde Erik van Merriënboer, die hoogstpersoonlijk kwam praten over het bouwplan Roderweg-Hamsestraat. De provincie wilde daar in eerste instantie aanzienlijk minder woningen dan Boxtel, maar lijkt nu overstag: er moeten 109 woningen komen. Schalkx is ook tevreden over de andere plannen. ,,Er worden flinke stappen gezet. Inwoners zien op veel plekken al de schop in de grond gaan."

Een goed gesprek tussen ontwikkelaars, gemeente en belanghebbenden zou projecten kunnen versnellen, denkt Schalkx. In zijn beleving is er de laatste jaren meer bezwaar richting bouwvoornemens gekomen. ,,Misschien komt dat door de afstand die mensen ervaren tot de gemeente, maar mensen lijken ook de wegen (indienen van zienswijzen e.d. - red.) eenvoudiger te kunnen vinden."

Als het contact met inwoners wordt verbeterd, kan de gemeente stukken efficiënter werken, denkt Schalkx. ,,Zij moeten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd." De naderende Omgevingswet, (een grootse wetswijziging) moet ervoor zorgen dat een inwoner of partij één beleidsmedewerker als aanspreekpunt heeft. ,,Dat lijkt me voor zowel gemeente als inwoner veel efficiënter dan dat verschillende afdelingen telkens een klein stukje met een vraag of verzoek bezig zijn."


EFFICIËNTER

Ook de politiek moet efficiënter werken, vindt Schalkx. Zo kost het beantwoorden van schriftelijke politieke vragen de ambtenaren veel tijd. De Rekenkamer benoemde dit recent nog in het kader van woningbouw. De Liempdenaar pleit voor politiek op de inhoud, niet voor de bühne. ,,Ik vind dat we ons als politici meer bewust mogen zijn van wat onze inbreng voor weerslag heeft op de organisatie."

Al wordt er efficiënt gewerkt, dan nog moet de gemeente alle zeilen bijzetten om taken als de Wmo, jeugdzorg en participatie uit te voeren. Die kosten moeten beter worden verdeeld, vindt Schalkx. Hij doelt onder meer op De La Salle, dat specialistische jeugdzorg verleent voor jongeren uit de gehele regio. Boxtel moet die kosten grotendeels betalen. Schalkx: ,,In Zoetermeer is een actie gestart om meer geld van het Rijk te krijgen voor dergelijke taken: Raden in Verzet. Met onze gemeenteraad hebben we ook een motie aangenomen (van PvdA-GroenLinks - red.) om ons gezamenlijk te laten horen."


ZONNEVELD

Wat ook een uitdagende landelijke opgave is: energieneutraal zijn in 2050. Boxtel wil dat doel zelfs al in 2030 hebben bereikt. Schalkx vindt weliswaar dat zijn generatie de verantwoordelijkheid moet nemen, maar veel leeftijdsgenoten hebben al moeite een koophuis te vinden, laat staan te investeren in energiemaatregelen. ,,Het moet wel behapbaar zijn. Ik zie de gemeente echter veel communiceren over regelingen zoals de collectieve inkoop van zonnepanelen." En uiteraard kan Boxtel ook zelf ondernemend te werk gaan, er liggen kansen voor de markt. Schalkx noemt het stuk grond aan de Esschebaan waar zijn partij pleit voor een zonneveld. ,,Laat dat over aan de markt, dan levert het geld op. Met als voorwaarde dat de gemeenschap ook profiteert."

Iets waar Den Haag niets mee te maken heeft, is de Markt. Combinatie95 wil deze graag autovrij hebben. Dat gebeurt voorlopig niet, aldus het college. De wens blijft echter prominent op Schalkx' lijstje staan: ,,Toen de Markt afgelopen zomer beschikbaar was voor de terrassen, hoorden we louter positieve geluiden. Een autovrije Markt bevordert de aantrekkingskracht van het centrum en is een belangrijke ontmoetingsplek."