Allemaal net anders, maar toch volop sinterklaasactiviteiten

Hoewel tijdens de komende decemberdagen niks is zoals normaal, wordt er toch voldoende georganiseerd voor de jeugd. Zo vaart Sinterklaas niet per boot over rivier de Dommel Boxtel binnen, maar trekt hij zondag 15 november in een bus door de straten van de gemeente Boxtel. De exacte route die het voertuig rijdt, wordt volgende week bekend gemaakt. Het thema van dit jaar is 'kleurrijk'.

Hiermee wordt de vrolijkheid van het Sinterklaasfeest benadrukt, als een lichtpuntje in deze coronatijden.

Een propvolle boot met pieten en de Sint en honderden kinderen die op de kade staan, is er dit jaar niet bij. Wel wordt er dus een toertocht gehouden. De karavaan wordt gevormd door vier motoren met verkeersregelaars - twee voor en twee achter -, een auto met beveiligingspieten, nog een wagen met helpers van de goedheiligman en als laatste rijdt er een bus met de snoepgoedfilantroop zelf met enkele pieten. Alle voertuigen rijden stapvoets met een snelheid van tien kilometer per uur. Er stapt niemand uit en er wordt niet gegooid pepernoten, zuurtjes en marsepein.

De organisatie laat weten dat zij hoopt dat er ontzettend veel kinderen en hun ouders coronaproof staan te zwaaien langs de weg. Daarom deelt zij in de weken voorafgaand aan de intocht vlaggetjes uit op school.

De exacte rijroute en het tijdsschema worden volgende week bekend. Wel weet de organisatie te meldendat de toertocht start in Esch, dan doorgaat naar Lennisheuvel, door Boxtel trekt en eindigt in Liempde.

STAPEL OP SINT

Wat dit jaar niet doorgaat, zijn de schoolbezoeken van de groepen een tot en met vier van de basisschool aan het verblijfadres van de Sint, kasteel Stapelen. Ook wordt het pand niet opengesteld tijdens de weekenden.

De bekende pietenboekjes worden op donderdag 12 en vrijdag 13 november uitgedeeld op scholen. Daarin is ook de rijroute afgedrukt. Daarnaast wordt de toertocht uitgezonden op Omroep Dommelland. Ook maakt de de lokale zender een miniserie over het verblijf van de goedheiligman en zijn gevolg op kasteel Stapelen. Deze wordt uitgezonden op zaterdag 21 en donderdag 26 november en dinsdag 1 december om 10.00 uur. Het programma wordt daarna enkele keren herhaald.

BRIEVENBUS

Daarnaast hebben winkeliers een puzzelroute samengesteld. Wanneer jeugd langs de etalages in het centrum loopt, kan zij deze oplossen.

Om duidelijk te maken aan Boxtelse kinderen dat ondanks dat ze hem niet kunnen bezoeken, de Sint wel op Stapelen verblijft, krijgt het kasteel versiering aan de buitenkant. Er is ook een brievenbus waar kinderen hun wens en kleurplaat in kwijt kunnen.