Fout in Wmo-brief zorgt voor verwarring over bijdrage


RENS VAN DEN ELSEN

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) heeft vorige week de brieven verstuurd waarin de hoogte van de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is aangegeven. Door een communicatiefout blijkt nu dat een aantal Boxtelaren moet betalen, terwijl die dat eigenlijk niet verplicht zijn. Dat meldde de gemeente deze week op haar website.

Wie gebruik maakt van huishoudelijke hulp of ondersteuning betaalt sinds dit jaar een eigen bijdrage van maximaal 19 euro per maand, een soort abonnementstarief. Het CAK bepaalt de hoogte van dit bedrag aan de hand van de inkomensgrens die de gemeente hanteert. In die communicatie is het fout gegaan. Want waar het CAK naar de bruto-inkomsten kijkt, heeft Boxtel het nettobedrag doorgegeven. Hierdoor kregen enkele inwoners van de gemeente onterecht te horen dat ze voortaan moeten gaan betalen.

Boxtelse ambtenaren ontdekten de fout toen zij telefoontjes kregen van verontruste inwoners die gebruik maken van de minimaregeling. Daarop heeft Boxtel alsnog alle juiste gegevens aan het CAK doorgegeven.

HERBEREKENING

Er wordt nu een herberekening gemaakt en uiterlijk eind november ontvangen de gebruikers van de regeling een nieuwe brief. Mensen die gewoon onder de minimaregeling vallen, krijgen alsnog vrijstelling van de eigen bijdrage.

Inwoners die vragen hebben over de factuur kunnen contact opnemen met het loket Wegwijs van de gemeente Boxtel of met het CAK via telefoonnummer (0800) 19 25 of www.hetcak.nl. Wie eind november nog niets heeft gehoord, kan uiterlijk begin december alsnog de factuur betalen.