Frank van Heesch werd in 2018 benoemd tot SOC-president. In 2014 en 2015 zwaaide hij als prins Donald IV de scepter over Eendengat. (Foto: Albert Stolwijk, november 2013).
Frank van Heesch werd in 2018 benoemd tot SOC-president. In 2014 en 2015 zwaaide hij als prins Donald IV de scepter over Eendengat. (Foto: Albert Stolwijk, november 2013). Foto: Albert Stolwijk

Waggelaars kruipen dit jaar niet uit hun ei

HENK VAN WEERT

Op de elfde dag van de elfde maand begint het bloed van carnavalsvierders overal in het land sneller te kloppen. In het Boxtelse spotrijk Eendengat is dat niet anders. Toch kunnen Waggelaars en Waggelarinnen komend leutseizoen geen uiting geven aan hun gevoelens van blijdschap. Stichting Openbaar Carnaval (SOC) installeert geen koldervorst en raad van elf en heeft alle festiviteiten afgeblazen nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt.

SOC-president Frank van Heesch maakte het nieuws gisteren 'met pijn in het hart' bekend. Ondanks de bereidheid die hij aantrof bij veel vrijwilligers en clubs om ondanks alle beperkingen er toch iets van te maken, is besloten geen 'lokroep' uit te laten gaan om het Boxtelse eendenvolk onder te laten duiken in het feestgedruis. Het feit dat het kabinet dinsdag bekendmaakte dat de horeca zeker tot midden december gesloten blijft, is voor de SOC reden geen pretpotentaat in te huldigen. Doorgaans gebeurt dat op of omstreeks de elfde van de elfde.

NERGENS AANWEZIG

Het is voor het eerst sinds in januari 1963 Jan d'n Urste (Jan Swinkels) werd ingehuldigd dat er geen Prins Carnaval de scepter zwaait in Boxtel. Het korte seizoen dat eventueel zou resteren tussen medio december en carnaval (medio februari) geeft mede de doorslag om alle activiteiten te cancelen, aldus Van Heesch. Mochten er komende maanden hier en daar toch nog binnenskamers activiteiten doorgang vinden, zal SOC in casu de prins en zijn gevolg daarbij niet aanwezig zijn.

,,Ik breng u dit nieuws met pijn in mijn eendenhart, maar weet van binnen ook dat Eendengat en het daarbij behorende gevoel niet zomaar in een(d) seizoen zullen verdwijnen. Laten we allen het carnavalsgevoel blijven koesteren en een frisse kijk houden op de toekomst. Om er zo het volgend jaar weer volledig voor te kunnen gaan", schrijft Van Heesch op de website van de SOC.